229
Ο βούλγαρος πρόεδρος με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, το 2018 | EPA

Εξαλλοι Βούλγαροι και Ουκρανοί με τον Μακρόν για «προσβλητικά» του σχόλια

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2019, 17:31
Ο βούλγαρος πρόεδρος με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, το 2018
|EPA

Εξαλλοι Βούλγαροι και Ουκρανοί με τον Μακρόν για «προσβλητικά» του σχόλια

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2019, 17:31

Διπλωματικό επεισόδιο προκάλεσε ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, μετά από συνέντευξή του στο ακροδεξιό περιοδικό «Valeurs actuelles», στην οποία έκανε σχόλια για βούλγαρους και ουκρανούς εργαζόμενους στη Γαλλία, που θεωρήθηκαν προσβλητικά από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, ο γάλλος πρόεδρος, ερωτηθείς για το Μεταναστευτικό, δήλωσε πως «προτιμά τη νόμιμη μετανάστευση από την κρυφή και μαύρη εργασία», προσθέτοντας πως, αν υπάρχει ανάγκη εργατικών χεριών «προτιμώ για αυτή τη δουλειά να έχω ανθρώπους από τη Γουινέα ή την Ακτή Ελεφαντοστού, παρά από βουλγαρικά ή ουκρανικά παράνομα δίκτυα διακίνησης».

Ο Μακρόν αναφερόταν στο γεγονός ότι στη Γαλλία «είναι δύσκολο να βρεθούν Γάλλοι πρόθυμοι να πλένουν πιάτα σε εστιατόρια».

Μάλιστα, οι δηλώσεις έγιναν λίγο πριν τη συνάντηση του Μακρόν με τον βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος σκοπεύει να ζητήσει γαλλική στήριξη για την ένταξη της χώρας του στη Ζώνη Σένγκεν και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικής Ισοτιμίας, δηλαδή τον προθάλαμο της Ευρωζώνης.

Ο Μπορίσοφ πάντως έγραψε στο Facebook ότι ο Μακρόν του τηλεφώνησε και τον διαβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν.

Ο βούλγαρος πρόεδρος, Ρούμεν Ράντεφ, έκανε λόγο την Κυριακή για σχόλια «χαμηλού επιπέδου» και πρόσθεσε πως «είναι γνωστό πως ο Μακρόν φιλοδοξεί να γίνει ηγέτης της Ευρώπης, όμως οι ιδέες του θα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν αν τις εκφράζει με τόσο άκομψο τρόπο.

Το Σάββατο, ο γάλλος πρεσβευτής στο Κίεβο, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας για να δώσει εξηγήσεις.

Το ίδιο έγινε και στη Σόφια, την Δευτέρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...