395
Κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν rapid tests σε ολόκληρη τη χώρα | Intime

Εκρηξη μεταλλαγμένου κορονοϊού: ανιχνεύθηκαν 108 κρούσματα μέσα σε τρεις μέρες

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 31 Ιανουαρίου 2021, 18:55
Κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν rapid tests σε ολόκληρη τη χώρα
|Intime

Εκρηξη μεταλλαγμένου κορονοϊού: ανιχνεύθηκαν 108 κρούσματα μέσα σε τρεις μέρες

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 31 Ιανουαρίου 2021, 18:55

Εκτινάχθηκε ο αριθμός των μεταλλαγμένων κρουσμάτων μετά από τις αναλύσεις που έγιναν σε 200 δείγματα που λήφθηκαν από τις 12 έως τις 27 Ιανουαρίου στη χώρα μας.

Και ενώ μέχρι την Πέμπτη γνωρίζαμε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με τη βρετανική μετάλλαξη είναι 66, ξαφνικά μέσα σε τρεις ημέρες ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 162% και έφτασε τα 174 περιστατικά.

Ετσι, σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού από τη Βρετανία είναι πλέον 173.

Επιπλέον, ακόμη ένα είναι της Νοτίου Αφρικής και ανιχνεύθηκε σε διάκο από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως–Σταυρουπόλεως Θεσσαλονίκης.

Τα υπόλοιπα στελέχη με τη μετάλλαξη της Βρετανίας έχουν ανιχνευθεί:

  • 80 δείγματα από την Αττική (50 από συρροή σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, 21 από την κοινότητα και 9 από νοσοκομεία)
  • 14 δείγματα από τη Χαλκιδική (όλα από την κοινότητα)
  • 11 δείγματα από την Πάτρα (όλα νοσοκομειακά)
  • 1 από τη Θεσσαλονίκη (από την κοινότητα)
  • 1 από την Πιερία (από την κοινότητα)

Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μητρόπολη Νεαπόλεως, δεν πρόκειται για ενδοεκκλησιαστική διασπορά, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πως προσβλήθηκε ο διάκος.

«Η πρώτη ανίχνευση του νοτιοαφρικανικού στελέχους είναι εδώ στην περιοχή. Δεν χρειάζεται κανένας λόγος πανικού, ψυχραιμία χρειάζεται και νηφαλιότητα. Σε κάθε περίπτωση και με την εξαίρετη συνεργασία και της μητρόπολης και των ενοριών που εμπλέκονται από την ιχνηλασία, προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους με μοριακούς ελέγχους και rapid tests στην ευρύτερη περιοχή. Ακολουθούμε το μονοπάτι των στενών επαφών high και low risk και νομίζω όλα τα πάνε καλά», συμπλήρωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση σε όλους τους κατοίκους για προσοχή, για τήρηση των μέτρων έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια η Θεσσαλονίκη και θα πρέπει να παραμείνουν τα δεδομένα όπως τα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ανέφερε πως θα γίνουν μια σειρά από ενέργειες το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να μπορέσει να εντοπιστεί και αν υπάρχει και άλλο στέλεχος.

Ο δήμαρχος Κορδελιού Εύοσμος, Κλεάνθης Μανδαλιανος ανέφερε ότι ο άνθρωπος που έχει προσβληθεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος , είχε μπει σε καραντίνα. «Υπάρχει ένα κρούσμα στον χώρο της εκκλησίας. Δεν χρειάζεται να πούμε λεπτομέρειες και να στοχοποοησουμε άτομα. Αυτοί που πρέπει να ξέρουν, γνωρίζουν και θα γίνουν μια σειρά από μοριακά τεστ στις κοντινές επαφές του και scrining τεστ σε άτομα που ήταν στην ενορία που κυκλοφορούσε το συγκεκριμένο άτομο» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...