572
Εθελοντής των Ολυμπιακών Αγώνων προειδοποιεί τους θεατές του αγώνα βάδην την Πέμπτη, στους δρόμους του Τόκιο, να κρατήσουν τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας | REUTERS/Kim Hong-Ji

Εκρηξη κρουσμάτων στο Τόκιο – φταίνε οι Ολυμπιακοί Αγώνες;

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2021, 14:11
Εθελοντής των Ολυμπιακών Αγώνων προειδοποιεί τους θεατές του αγώνα βάδην την Πέμπτη, στους δρόμους του Τόκιο, να κρατήσουν τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας
|REUTERS/Kim Hong-Ji

Εκρηξη κρουσμάτων στο Τόκιο – φταίνε οι Ολυμπιακοί Αγώνες;

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2021, 14:11

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων σημειώθηκε στην ιαπωνική πρωτεύουσα, τετραπλάσια από την ημέρα που ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, κάτι που φοβούνταν οι επιστήμονες.

Η Ιαπωνία αποφάσισε την Πέμπτη να διευρύνει τους περιορισμούς εκτάκτου ανάγκης λόγω COVID-19, προκειμένου να καλύψουν τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού, καθώς η πρωτοφανής αύξηση των μολύνσεων εντείνει την πίεση στα νοσοκομεία πολλών περιοχών.

Η Ιαπωνία είχε αποφύγει τις εκρηκτικές εξάρσεις της νόσου μέχρι τώρα, όμως πλέον ο αριθμός των μολύνσεων αυξάνεται γρήγορα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό Γιοσιχίντα Σούγκα.

Ο Σούγκα ανακοίνωσε τα νέα βήματα –τα οποία είναι κυρίως εθελοντικά, αντίθετα με τα αυστηρά lockdown που επιβλήθηκαν αλλού– καθώς οι νέες ημερήσιες μολύνσεις στο Τόκιο έφθασαν τις 5.042, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ.

Σε όλη τη χώρα, οι νέες μολύνσεις έφθασαν για πρώτη φορά τις 15.000, ενώ ειδικοί υγείας στην πρωτεύουσα δήλωσαν πως οι αριθμοί στο Τόκιο θα μπορούσαν να διπλασιαστούν σε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση NHK.

«Η κατάσταση επί του πεδίου (στα νοσοκομεία) είναι εξαιρετικά σοβαρή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιασουτόσι Νισιμούρα σε ένα πάνελ ειδικών πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις του Σούγκα. Είπε πως οι σοβαρές νοσήσεις έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Το πάνελ ενέκρινε την πρόταση να κηρυχθεί σχεδόν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε οκτώ ακόμη από τος 47 νομαρχίες της Ιαπωνίας. Ομως ο Νισιμούρα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ορισμένα μέλη [της επιτροπής] είπαν πως η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτεί την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε όλη τη χώρα.

Ο Σούγκα είπε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση δεν το εξετάζει αυτό τώρα και θα εστιάσει τις προσπάθειές της σε περιοχές θερμών σημείων (hot-spot).

Εξι νομαρχίες, περιλαμβανομένου του Τόκιο, βρίσκονται ήδη σε πλήρη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έως τις 31 Αυγούστου, και άλλες πέντε υπόκεινται σε λιγότερο αυστηρές οδηγίες, κάτι που σημαίνει ότι λίγο πάνω από το 50% του πληθυσμού καλύπτεται από ορισμένους περιορισμούς.

Τα εστιατόρια καλούνται να κλείνουν νωρίς και να σταματούν να σερβίρουν αλκοόλ, ενώ οι πολίτες καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους όσο περισσότερο γίνεται. Ο Σούγκα κάλεσε επίσης σήμερα τους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στη διάρκεια των θερινών διακοπών.

Τα νέα μέτρα, που θα τεθούν σε ισχύ από την Κυριακή, σημαίνουν πως τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού θα τεθεί υπό περιορισμό κάποιου είδους. Οι επικρίσεις σε βάρος του Σούγκα, που η δημοτικότητά του ήταν ήδη σε ιστορικό χαμηλό, αυξάνονται σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν ευθύνονται για την πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων, όμως ειδικοί λένε ότι η διοργάνωση των Αγώνων έστειλε ένα μπερδεμένο μήνυμα σε έναν ήδη κουρασμένο πληθυσμό, για την ανάγκη να μείνει στο σπίτι, ενώ για παράδειγμα, την Πέμπτη, χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν στους δρόμους του Τόκιο για να παρακολουθήσουν τον αγώνα 20 χλμ. βάδην.

Οι διοργανωτές των Αγώνων ανέφεραν την Πέμπτη 31 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους από την 1η Ιουλίου στις 353.

Μένει να φανεί αν οι πιο πρόσφατοι περιορισμοί λόγω COVID-19, που είναι κυρίως εθελοντικοί, θα έχουν άμεσα αντίκτυπο, καθώς η πολύ μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται.

«Δεν νομίζω πως περισσότερα [πιο αυστηρά μέτρα] θα κάνουν τη διαφορά, (είναι) απλώς μια πολιτική δήλωση», δήλωσε ο Κέντζι Σιμπούγια, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου για την Υγεία του Πληθυσμού στο Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου.

Η αύξηση των κρουσμάτων αποτελεί πλήγμα για τον Σούγκα πριν από την αναμέτρηση για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και τις βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν αργότερα φέτος.

Το 30% των κατοίκων της Ιαπωνίας έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Με 15.221 θανάτους να έχουν καταγραφεί μέχρι και χθες, η θνητότητα της COVID-19 είναι περίπου 1,6%, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...