471
|

Εμπαθής και προκλητικός ξανά ο Εντογάν: επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ, πλην Μητσοτάκη – Αναστασιάδη

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2020, 11:09

Εμπαθής και προκλητικός ξανά ο Εντογάν: επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ, πλην Μητσοτάκη – Αναστασιάδη

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2020, 11:09

Ενόψει της κρίσιμης για τις ευρωτουρκικές σχέσεις Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε επιστολή με τις θέσεις της Αγκυρας για την Ανατολική Μεσόγειο στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Και πάλι όμως, σε ένα από τα γνωστά του τερτίπια, άφησε –σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah– επιδεικτικά εκτός των αποδεκτών τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα πάντα με την τουρκική εφημερίδα, ο τούρκος πρόεδρος αναφέρει ότι τελευταίο διάστημα οι ευρωτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και με την επιστολή του αυτή, «η Τουρκία θέλει να μεταφέρει τις προτάσεις της για την επίλυση του προβλήματος»

Στην επιστολή του ο Ερντογάν παραθέτει τους δύο βασικούς στόχους του για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

«Ο πρώτος», φέρεται να υποστηρίζει, «είναι η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

«Ο δεύτερος είναι να εγγυηθούμε ίσα δικαιώματα και συμφέροντα για τους Τουρκοκύπριους όσον αφορά στους πόρους υδρογονανθράκων…», προσθέτει ο τούρκος πρόεδρος, αν και είναι πασιφανές ότι το πρόβλημά του δεν είναι οι υδρογονάνθρακες, αλλά η «ιδιοκτησία» της ΝΑ μεσογειακής λεκάνης (σ.σ. «δεν είμαστε μουσαφίρηδες, αλλά ιδιοκτήτες» στη Μεσόγειο, είχε διαμηνύσει πρόσφατα).

Αμεση ήταν απάντηση στην επιστολή Ερντογάν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Με δική του επιστολή προς τους ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος της Κύπρου απάντησε στις θέσεις που ήγειρε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το sigmalive.com, τo περιεχόμενο της επιστολής Αναστασιάδη είναι στο ίδιο ύφος με την επικείμενη τοποθέτησή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου και θα θέσει επί τάπητος τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Αγκυρα για τις έκνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ενδείξεις μέχρι στιγμής καταδεικνύουν ότι στη Σύνοδο Κορυφής δεν θα υπάρξει απόφαση για κυρώσεις στην Τουρκία και ότι πιο πιθανό σενάριο είναι να αφιερωθεί στην υιοθέτηση ευρωπαϊκής στρατηγικής θέσης για την Τουρκία.

Το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να συζητηθεί το βράδυ της Πέμπτης. Ενδεχομένως, όμως, να γίνουν γνωστές οι προθέσεις κατά τις πρωινές διμερείς επαφές μεταξύ των ηγετών. Ηδη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυπριακής Προεδρίας, «ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι οι εξωτερικές σχέσεις, ιδιαίτερα με την Τουρκία, και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι σχέσεις με την Κίνα, η κατάσταση στη Λευκορωσία, η ενιαία αγορά, η βιομηχανική πολιτική και η ψηφιακή διάσταση».

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στη Λευκωσία εν τω μεταξύ βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για τις τελευταίες προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις ενόψει της Συνόδου με τον κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...