327
Μία πολική αρκούδα κάνει σάλτο για να φτάσει στην αντίπερα όχθη του παγόβουνου, κάπου στην Αρκτική | EPA

Διπλάσια η άνοδος της θερμοκρασίας στον Καναδά σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2019, 11:20
Μία πολική αρκούδα κάνει σάλτο για να φτάσει στην αντίπερα όχθη του παγόβουνου, κάπου στην Αρκτική
|EPA

Διπλάσια η άνοδος της θερμοκρασίας στον Καναδά σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2019, 11:20

Με ρυθμό διπλάσιο από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη αυξάνεται η θερμοκρασία στον Καναδά, ειδικά στο βόρειο τμήμα, που βρίσκεται μέσα στον Αρκτικό Κύκλο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες στον Καναδά έχουν αυξηθεί κατά 1,7 βαθμούς Κελσίου από το 1948, δηλαδή με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, όπου η μέση αύξηση της θερμοκρασίας είναι 0,8 βαθμός Κελσίου.

Ομως, στο βόρειο τμήμα του Καναδά, που βρίσκεται στον Αρκτικό Κύκλο, η θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 2,3 βαθμούς Κελσίου, την ίδια περίοδο.

Το κλίμα «θα συνεχίσει να θερμαίνεται στο μέλλον υπό την ανθρώπινη επιρροή», αναφέρει η έκθεση που συντάχθηκε έπειτα από αίτημα του καναδικού υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία θα δοθεί την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Η αύξηση της θερμοκρασίας ενδέχεται να φτάσει και τους έξι βαθμούς Κελσίου ως το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων.

Η υπερθέρμανση προκαλεί το λιώσιμο των πάγων και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, καθώς και πλημμύρες, ξηρασία, κύματα καύσωνα και πιο συχνές δασικές πυρκαγιές.

Η έκθεση αυτή δίνεται στη δημοσιότητα ενώ η κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό, που έχει αναγάγει το περιβάλλον στις πρώτες του προτεραιότητες, επέβαλε φόρο για την εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε τέσσερις επαρχίες, τις προσπάθειες των οποίων έκρινε ανεπαρκείς. Το μέτρο αυτό προκάλεσε την οργή των συντηρητικών κυβερνητών των επαρχιών αυτών, λίγους μήνες πριν τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει λάβει ο Καναδάς, βάσει της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, η χώρα πρέπει να μειώσει κατά 30% την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030 σε σχέση με το 2005.

Στην περίπτωση του Καναδά, η αλλαγή του κλίματος απειλεί την ίδια του την ταυτότητα, λιώνοντας τους πάγους και τους παγετώνες, μειώνοντας τη διάρκεια του χειμώνα του, μετατρέποντας τη χιονόπτωση σε βροχή και πλημμυρίζοντας τις όμορφες ακτές του. Αν δεν δράσουμε για να μειώσουμε κατά πολύ τις εκπομπές άνθρακα, η απειλή θα γίνει χειρότερη με τον καιρό», λέει στο CNN ο Μάικλ Μαν, καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο Πεν.