459
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι: θα κερδίσει το στοίχημα; | Gregorio Borgia/Pool via REUTERS

Δίκοπο μαχαίρι για τον Ντράγκι το φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης της Ιταλίας

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2021, 18:33
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι: θα κερδίσει το στοίχημα;
|Gregorio Borgia/Pool via REUTERS

Δίκοπο μαχαίρι για τον Ντράγκι το φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης της Ιταλίας

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2021, 18:33

Η υπόσχεση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να περάσει και από τις 27 πρωτεύουσες των κρατών-μελών της ΕΕ για την έγκριση των σχεδίων ανάκαμψης (ήταν στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα) την έφερε την Τρίτη, 22 Ιουνίου, στη Ρώμη.

Η Ιταλία είναι μακράν η περισσότερο ωφελημένη χώρα από το φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο των 750 δισ. ευρώ για την μετά-Covid εποχή, καθώς θα λάβει συνολικά 209 δισ. ευρώ, ποσό που σχεδόν φτάνει το ΑΕΠ της Ελλάδας.

Ολα εξαρτώνται από την επιτυχία του σχεδίου της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι, τονίζει το Politico. Αν όλα πάνε καλά, η Ιταλία θα εξέλθει από την κρίση πατώντας σταθερότερα στα πόδια της. Αν όχι, οι συνέπειες θα είναι τεράστιες, όχι απλά για τη χώρα, αλλά και για τους θιασώτες της δημοσιονομικής ένωσης της ΕΕ  μεταξύ των οποίων είναι και ο ιταλός πρωθυπουργός

Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο για τη μεταρρύθμιση μιας χώρας που αντιστέκεται στις αλλαγές, την ενίσχυση μιας οικονομίας που παραμένει στάσιμη εδώ και δεκαετίες και την αναμόρφωση της αγοράς εργασίας και της Δικαιοσύνης  που δυσλειτουργούν.

Με το σχέδιο το οποίο επρόκειτο να εγκρίνει και επίσημα την Τρίτη η πρόεδρος της Κομισιόν, η Ιταλία δεσμεύεται να φέρει σε πέρας μία σειρά από δομικές μεταρρυθμίσεις όπως, για παράδειγμα, στην περίπλοκη γραφειοκρατία της ή άλλες που αφορούν τη συντόμευση των διαδικασιών στη Δικαιοσύνη, τον εκσυγχρονισμό των κανόνων ανταγωνισμού και της φορολογικής νομοθεσίας. Περισσότερο χρόνο θα χρειαστούν να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις σε δομικά προβλήματα, όπως η παραγωγικότητα και η υψηλή ανεργία, ειδικά αυτή μεταξύ των νέων.

Αυτές οι αλλαγές, σε συνδυασμό με τη μετάβαση σε περισσότερη πράσινη ενέργεια και την ψηφιοποίηση ολόκληρων τομέων της οικονομίας, υπολογίζεται ότι θα προσθέσουν 3,6 μονάδες του ΑΕΠ το 2026, όταν θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Στα χαρτιά οι προθέσεις είναι καλές και οι αλλαγές πολυαναμενόμενες. Στην πράξη, ο Ντράγκι και η κυβέρνησή του (που στηρίζεται από την πλειονότητα των κομμάτων) πρέπει αφενός να συγκρουστούν με την πραγματικότητα της χώρας και αφετέρου να κάνουν έναν αγώνα δρόμου ως τις εκλογές την άνοιξη του 2023.

Αλλά ο αγώνας δρόμου θα συνεχιστεί ως το 2026 γιατί η ΕΕ ζητεί να της επιστραφούν τα χρήματα αν ως τότε δεν θα δαπανηθούν από τις κυβερνήσεις. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η Ιταλία έχει πολύ χαμηλά ποσοστά απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ένα πρόβλημα που ξεκινά από τον δύσκαμπτο δημόσιο τομέα, όπως εκτιμούν ειδικοί που μίλησαν στο Politico.

Εκεί όμως αναφύεται και ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα: η διαφθορά. Ο πακτωλός χρημάτων από τα ευρωπαϊκά ταμεία, τα οποία πρέπει να δαπανηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και όσο το δυνατόν περισσότερα, σίγουρα θα προσελκύσει το οργανωμένο έγκλημα.

Αν τελικά το σχέδιο του Ντράγκι δεν έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, η πιθανότητα να υλοποιηθεί η δημοσιονομική ένωση της ΕΕ θα εξαλειφθεί και η Ενωση πιθανόν θα αντιμετωπίσει μια κρίση παρόμοια με αυτή του 2011.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...