352
|

Ντράγκι: Να βοηθήσουμε τις αδύναμες χώρες για τα εμβόλια και με διαγραφή χρεών

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2021, 21:47

Ντράγκι: Να βοηθήσουμε τις αδύναμες χώρες για τα εμβόλια και με διαγραφή χρεών

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2021, 21:47

Αναφορές στην οικονομική διάσταση της πανδημίας, με σαφή θέση υπέρ της διαγραφής χρεών για τις χώρες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, αλλά και στις πατέντες, έκανε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι

«Η πανδημία απέδειξε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τα εθνικά σύνορα, αν θέλουμε να κερδίσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας», τόνισε την Παρασκευή ο Ιταλός πρωθυπουργός την Παρασκευή σε δηλώσεις μετά τη Διεθνή Διάσκεψη για την Υγεία, στην οποία παρέστη και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Το κύριο πνεύμα της διακήρυξης της Ρώμης περιλαμβάνει την αναφορά σε μια σειρά από αρχές, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι καλύτερα, για την όποια μελλοντική πανδημία», πρόσθεσε ο Ντράγκι για τη διακήρυξη που υπέγραψαν οι συμμετέχοντες.

Η Ιταλία, όπως είπε ακόμη, είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο άρσης των πατεντών για τα εμβόλια. Το μέτρο θα πρέπει να υιοθετηθεί στοχευμένα, να είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας και να μην βάζει σε κίνδυνο το κίνητρο των φαρμακευτικών εταιρειών να καινοτομήσουν, διευκρίνισε.

Ωστόσο όπως επισήμανε, οι φτωχότερες χώρες δεν θα βοηθηθούν με αυτό τον τρόπο να παράξουν τα δικά τους εμβόλια. Για το λόγο αυτό πρέπει να υποστηριχθούν οικονομικά και με εξειδικευμένη τεχνογνωσία.

Συνέστησε, σε αυτό το πλαίσιο, την προσωρινή διακοπή της καταβολής των χρεών στις πιο φτωχές χώρες για να καταπολεμήσουν την πανδημία.

Πρόσθεσε ότι η Ρώμη θα προσφέρει τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ για τη διανομή εμβολίων σε αυτές τις χώρες, πέρα από τα 116 εκατομμύρια  που έχει διάθεση στο πρόγραμμα COVAX και  σε άλλα πολυμερή προγράμματα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν σκευάσματα ,κατά του κορονοϊού, δεσμεύθηκαν να προσφέρουν, μέχρι το τέλος του 2021, 1,3 δισ. δόσεις εμβολίων στις φτωχότερες χώρες και σε εκείνες με μεσαίο εισόδημα. Στις πρώτες η παροχή εμβολίων θα είναι σε τιμή κόστους, στις δεύτερες με μειωμένο κόστος. Εντός του 2022 θα προστεθούν, συνολικά, άλλα 2,2 δισ. Δόσεις.

Ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν αποκλείεται, στο μέλλον, η διακήρυξη της Ρώμης να πρέπει να μετατραπεί σε συνθήκη, με δεσμευτικότερους όρους σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της. Ακόμη, εξέφρασε την ελπίδα, η κίνηση των φαρμακευτικών εταιρειών να επιτρέψει, σε ένα βαθμό, να ξεπεραστεί η συζήτηση που αφορά τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...