365
Φιγούρες μπροστά στο λογότυπο της Google | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Δικαστήριο ΕΕ: Δεν έχει παγκόσμια ισχύ το «δικαίωμα στη λήθη» της Google

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2019, 13:25
Φιγούρες μπροστά στο λογότυπο της Google
| REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Δικαστήριο ΕΕ: Δεν έχει παγκόσμια ισχύ το «δικαίωμα στη λήθη» της Google

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2019, 13:25

Νίκη για την Google ήταν η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Τρίτη, ότι το «δικαίωμα στη λήθη», δεν έχει παγκόσμια ισχύ, αλλά μόνο στις χώρες κράτη της ΕΕ.

Το δικαίωμα στη λήθη αναφέρεται στην υποχρέωση της εταιρείας να ανταποκρίνεται στα αιτήματα των χρηστών για διαγραφή ορισμένων δεδομένων από τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε να εξετάσει δύο διαφορετικές υποθέσεις: Εάν η Google θα πρέπει να αποσύρει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα παγκοσμίως ή μόνο στην Ευρώπη και εάν θα πρέπει αυτομάτως να διαγράφει αποτελέσματα αναζητήσεων με ευαίσθητες πληροφορίες.

Η απόφαση δικαιώνει την Google στην αντιπαράθεσή της με την Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών της Γαλλίας (Cnil), η οποία επέβαλε το 2016 στην Google πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ, προσάπτοντάς της ότι περιορίζει το «δικαίωμα στην λήθη» μόνο στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες της μηχανής αναζήτησης.

Η υπόθεση θεωρείται τεστ για την δυνατότητα της Ευρώπης να επεκτείνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία πέραν των συνόρων της και των ιδιωτών να ζητούν την αφαίρεση προσωπικών δεδομένων στα αποτελέσματα της αναζήτησης χωρίς να παραβιάζεται η ελευθερία του λόγου και το νόμιμο δημόσιο συμφέρον.

«Αυτήν την στιγμή, δεν υπάρχει υποχρέωση, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, για έναν διαχειριστή μηχανής αναζήτησης που χορηγεί την επιλογή της αποαναφοράς (διαγραφής) να την εκτελεί σε όλες τις πλατφόρμες της μηχανής αναζήτησης», αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.

«Ωστόσο, το ευρωπαϊκό δίκαιο απαιτεί ο διαχειριστής της μηχανής αναζήτησης να εφαρμόζει την αποαναφορά (διαγραφή) σε όλες τις πλατφόρμες της μηχανής αναζήτησης που αντιστοιχούν στο σύνολο των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αναγράφεται στο κείμενο.

Η απόφαση αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, καθώς ήταν μία απόπειρα της ΕΕ να βάλει όρια σε έναν αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό και εκτός Ευρώπης.

Από τον Μάιο του 2014, όταν το δικαστήριο της ΕΕ, απεφάνθη ότι οι ευρωπαίοι πολίτες είχαν το δικαίωμα να αφαιρέσουν συνδέσμους από τα αποτελέσματα αναζήτησης που περιείχαν προσωπικά τους δεδομένα, η Google έχει δεχθεί 845.000 αιτήματα για να αποσύρει 3,3 εκατ. διευθύνσεις, με το 45% περίπου των αιτημάτων να ικανοποιείται.

Προϋπόθεση είναι οι πληροφορίες που περιέχει η διεύθυνση να είναι «λανθασμένες, ανακριβείς, άσχετες ή όχι πλέον σχετικές ή υπερβολικές».

Βέβαια, αν η αναζήτηση γίνει από site εκτός ΕΕ ή μέσω VPN ή μέσω κάποιου εργαλείου που κρύβει την τοποθεσία του χρήστη, τότε οι σύνδεσμοι εμφανίζονται στα αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...