473
Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τις δηλώσεις τους | ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ / IntimeNews

Δένδιας: Η Τουρκία προσπαθεί να αποφύγει τις κυρώσεις – Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2020, 13:29
Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τις δηλώσεις τους
|ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ / IntimeNews

Δένδιας: Η Τουρκία προσπαθεί να αποφύγει τις κυρώσεις – Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2020, 13:29

Στην Κύπρο ταξίδεψε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε αρχικά συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η επίσκεψη του κ. Δένδια στην Κύπρο πραγματοποιείται προκειμένου να γίνουν διαβουλεύσεις με την κυπριακή πλευρά, οι οποίες θα εστιάσουν στις εξελίξεις στην περιοχή και τον συντονισμό Κύπρου – Ελλάδας, ενόψει του επικείμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και στο Κυπριακό.

Αμέσως μετά τις επαφές των δύο ανδρών στο Προεδρικό Μέγαρο, ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο ΥΠΕΞ της Κύπρου, όπου τον υποδέχθηκε ο κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης.

Από εκεί, ο κ. Δένδιας απηύθυνε κάλεσμα στις χώρες της ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επιδείξουν συνέπεια στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου, σχετικά με τις κυρώσεις στην Τουρκία.

Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε διαρκή συντονισμό, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ενόψει και της συνόδου Κορυφής της ΕΕ, «ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη στιγμή για τον ελληνισμό αλλά και την Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία, συνεχίζει την παράνομη και προκλητική συμπεριφορά.

«Προσπαθεί από την μία πλευρά, να δημιουργήσει τετελεσμένα και από την άλλη να αποφύγει τις κυρώσεις» είπε ο κ. Δένδιας, συμπληρώνοντας με νόημα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, έδωσε στην γειτονική χώρα την ευκαιρία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο έδωσε στην Τουρκία την ευκαιρία να αποκλιμακώσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να επιτρέψει την δημιουργία βάσεων για μια θετική ατζέντα. Δυστυχώς, η Τουρκία έκανε ακριβώς το αντίθετο» είπε ο έλληνας ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις το προηγούμενο διάστημα με την περιπλάνηση του «Oruc Reis», στην Ανατολική Μεσόγειο και κοντά σε ελληνικές ακτές, αλλά και στο περιβόητο πικνίκ του Ερντογάν στα Βαρώσια.

«Οι όψιμες κινήσεις της Τουρκίας για δήθεν αποκλιμάκωση, δεν είναι πειστικές», ανέφερε ο κ. Δένδιας καλώντας τις χώρες της ΕΕ, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η Τουρκία να οδηγηθεί σε πραγματική αποκλιμάκωση της έντασης.

Καλούμε από κοινού τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν τις αποφάσεις που θα οδηγήσουν την Τουρκία στην οδό της αποκλιμάκωσης και του εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας, επανέλαβε ότι αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...