592
Η φωτογραφία που μακελάρη τραυματισμένου από τα πυρά των γάλλων αστυνομικών | Τwitter

Μπραχίμ Αουσαουί: Oλα όσα ξέρουμε για τον μακελάρη ισλαμιστή της Νοτρ Νταμ στη Νίκαια

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2020, 10:54
Η φωτογραφία που μακελάρη τραυματισμένου από τα πυρά των γάλλων αστυνομικών
|Τwitter

Μπραχίμ Αουσαουί: Oλα όσα ξέρουμε για τον μακελάρη ισλαμιστή της Νοτρ Νταμ στη Νίκαια

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2020, 10:54

Μπραχίμ Αουσαουί. Τυνήσιος, 21 ετών. Εκ των διασωθέντων μεταναστών στα ανοικτά της Λαμπεντούζα, αφιχθείς στη Σικελία στις 30 Σεπτεμβρίου. Επειτα από 14 ημέρες καραντίνα, βρέθηκε στο Μπάρι στις 9 Οκτωβρίου και στη συνέχεια, άγνωστο πώς, κατάφερε να περάσει στη Γαλλία, όπου και έφερε εις πέρας την ειδεχθή αποστολή του. Ο φανατικός ισλαμιστής, που αποκεφάλισε μία 60χρονη γυναίκα μέσα στη βασιλική της Νοτρ Νταμ στη Νίκαια και σκότωσε δύο ακόμα ανθρώπους, ισχυρίστηκε ότι έδρασε μόνος του, ήδη όμως διερευνάται η σύνδεσή του με τζιχαντιστές της βορείου Αφρικής, ενώ δεν αποκλείεται να ταξίδεψε στην Ευρώπη ειδικά για να σπείρει τον τρόμο.

Ο Μπραχίμ Αουσαουί σε φωτογραφία στο λιμάνι του Μπάρι αμέσως μετά την αποβίβασή του από το πλοίο καραντίνας

Επικαλούμενο πηγές της Αστυνομίας, το δίκτυο BFM TV, μετέδωσε ότι έχει τεθεί υπό κράτηση 47χρονος ως ύποπτος σύνδεσμος του δράστη του μακελειού.

Ο Μπραχίμ Αουσαουί έφθασε στη Νίκαια με τρένο αφού πρώτα είχε μεταβεί στο Παρίσι. Πώς τα κατάφερε να κυκλοφορεί χωρίς κανένα πρόβλημα με τις Αρχές; Ενα έγγραφο ταυτότητας που είχε εκδοθεί από τον ιταλικό Ερυθρό Σταυρό φέρεται να ήταν αρκετό. Το επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής Εισαγγελίας της Γαλλίας, Ζαν-Φρανσουά Ρικάρ.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τις κάμερες παρακολούθησης του σιδηροδρομικού σταθμού της Νίκαιας, ο Τυνήσιος άλλαξε ρούχα και μετέβη πεζός στη βασιλική της Νοτρ Νταμ.

Με μία λεπίδα 17 εκατοστών ο Τυνήσιος αποκεφάλισε την 60χρονη που προσευχόταν μέσα στην εκκλησία πριν κόψει τον λαιμό του νεωκόρου Βίνσεντ Λοκ (φωτογραφία πάνω) και καταφέρει απανωτές μαχαιριές στην 44χρονη Βραζιλιάνα Σιμόνε Μπαρέτο Σίλβα (ζούσε επί 30 και πλέον χρόνια στη Γαλλία), η οποία ξεψυχώντας λίγα λεπτά αργότερα είπε στους αστυνομικούς: «Να πείτε στα παιδιά μου ότι τα αγαπώ» (μαζί τους στη φωτογραφία κάτω).

Τέσσερις αστυνομικοί εξουδετέρωσαν τον Αουσαουί. Αιμόφυρτος από τα πυρά τους, πεσμένος στο έδαφος, ο Τυνήσιος συνέχιζε να φωνάζει «Αλλάχου Ακμπάρ», όπως και την ώρα που έσφαζε τα θύματά του.

Στην τσάντα του βρέθηκαν δύο αχρησιμοποίητα μαχαίρια, δύο κινητά τηλέφωνα και το Κοράνι. Οπως διαπιστώθηκε, δεν υπάρχει προηγούμενο ίχνος του στη Γαλλία,γεγονός που επιβεβαιώνει ότι έφθασε στη χώρα μόλις αυτόν τον μήνα.

Ανατριχίλα προκαλεί η ομοιότητα στον τρόπο που έδρασε ο ισλαμιστής με αυτόν του εκτελεστή του γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί, που επίσης αποκεφαλίστηκε προ ημερών στο Παρίσι ως αντεκδίκηση, επειδή έδειξε στους μαθητές του τα επίμαχα σατιρικά σκίτσα για τον προφήτη Μωάμεθ τού Charlie Hebdo. Πρόκειται για ένα ακόμα στοιχείο που ενισχύει την εκτίμηση ότι πρόκειται για εκπαιδευμένο τρομοκράτη που μετέβη στη Γαλλία για να σκοτώσει και να τρομοκρατήσει.

Πώς όμως ο τυνήσιος σφαγέας κατάφερε να φύγει από την Ιταλία και να φθάσει μέχρι τη Γαλλία για να εκτελέσει την αποστολή του;

Σύμφωνα με τον Guardian και άλλα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, η Ιταλία δίνει στους Τυνήσιους που φθάνουν παράνομα στη χώρα, ένα «παράθυρο εξόδου» επτά ημερών, ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Το «παράθυρο» αυτό χρησιμοποίησε και ο Αουσαουί, ο οποίος, αντί να επιστρέψει στη βόρεια Αφρική, ταξίδεψε παράνομα στη Γαλλία με μοναδικό έντυπο ταυτοποίησης το χαρτί του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία – σφοδρού επικριτή και πολέμιου των επιχειρήσεων διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο, που έχει βρεθεί αντιμέτωπος με διώξεις για τις πρακτικές της ιταλικής κυβέρνησης την περίοδο που ήταν υπουργός Εσωτερικών.

Οπως είπε, αν επιβεβαιωθεί επισήμως ότι ο Αουσαουί πέρασε στη Γαλλία μέσω της Ιταλίας, θα πρέπει η σημερινή υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Λουκιάνα Λαμοργκέζε, είτε να παραιτηθεί είτε να αποπεμφθεί από την κυβέρνηση άμεσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...