295
O πρόεδρος των ΗΠΑ στο διάγγελμά του στον αμερικανικό λαό | PA, Ken Cedeno, POOL

Μπάιντεν: Κινδυνεύουμε από επίθεση του ISIS, πρέπει να φύγουμε από το Αφγανιστάν

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2021, 09:47
O πρόεδρος των ΗΠΑ στο διάγγελμά του στον αμερικανικό λαό
|PA, Ken Cedeno, POOL

Μπάιντεν: Κινδυνεύουμε από επίθεση του ISIS, πρέπει να φύγουμε από το Αφγανιστάν

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2021, 09:47

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπεραμύνθηκε της απόφασής του να εμμείνει στην ολοκλήρωση της αποχώρησης των Αμερικανών από το Αφγανιστάν στις 31 Αυγούστου, εντός της καθορισμένης προθεσμίας, επικαλούμενος την αυξανόμενη απειλή τρομοκρατικής ενέργειας του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) με στόχο τόσο τα αμερικανικά στρατεύματα, όσο και τους αφγανούς και ξένους πολίτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, κατά τη δαδικασία εκκένωσης της αφγανικής πρωτεύουσας.

«Κάθε ημέρα επιχειρήσεων αυξάνει τον κίνδυνο για τους στρατιώτες μας», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος στο διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς, κάνοντας λόγο για «σοβαρό και μεγεθυνόμενο κίνδυνο επίθεσης» από τον βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν (ΙΚΧ).

Το ΙΚΧ, «ορκισμένος εχθρός των Ταλιμπάν», όπως υπενθύμισε, «επιδιώκει να βάλει στο στόχαστρο το αεροδρόμιο, να επιτεθεί σε αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις καθώς και σε αθώους πολίτες».

Kαι μπορεί ο Μπάιντεν να εμμένει στην τήρηση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου, θέλοντας να τη χρησιμοποιήσει ο μέσο οικοδόμησης μίας σχέσης εμπιστοσύνης με τους Ταλιμπάν, ταυτόχρονα όμως φέρεται να ζήτησε από το Πεντάγωνο να καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για παράταση της παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων, αν τελικά αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ο Μπάιντεν συνεχίζει να ρίχνει «γέφυρες» προς τους Ταλιμπάν και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε -με εντολή του αμερικανού προέδρου- και το ταξίδι-αστραπή του διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς στην Καμπούλ όπου την Δευτέρα είχε συνάντηση με τον αρχηγό των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ.

Η είδηση της συνάντησης προκάλεσε αίσθηση τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όσο και στη διεθνή σκηνή, με συνεργάτες του αμερικανού προέδρου να μιλούν για «συνετή πολιτική» έναντι των Ταλιμπάν.

Και αν επισήμως το θέμα της παράτασης της παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στην Καμπούλ έχει κλείσει οριστικά, δεν αποκλείεται να έχει ήδη υπάρξει μία άτυπη συμφωνία για τη συνέχιση της επιχείρησης εκκένωσης και μετά την 31η Αυγούστου με τη συνδρομή πάντα των Αμερικανών.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...