308
Η νέα υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου υποστηρίζει πως θα πρέπει να υπάρχει ένα στάδιο προέγκρισης | Nick Paleologos / SOOC

Καταργείται το υπουργικό βέτο για τις ομαδικές απολύσεις

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2016, 12:04
Η νέα υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου υποστηρίζει πως θα πρέπει να υπάρχει ένα στάδιο προέγκρισης
|Nick Paleologos / SOOC

Καταργείται το υπουργικό βέτο για τις ομαδικές απολύσεις

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2016, 12:04

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ετοιμάζει απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αύξηση του ορίου του από 5% στο 10% μηνιαίως, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Για να συζητηθεί, ωστόσο, το αίτημα της εκάστοτε επιχείρησης που θέλει να προχωρήσει σε απολύσεις, θα πρέπει να έχει παρουσιαστεί το «κοινωνικό πλάνο» για την προστασία όσων μείνουν άνεργοι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νέα υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου υποστηρίζει πως θα πρέπει να υπάρχει ένα στάδιο προέγκρισης, ένας προέλεγχος των αιτημάτων για ομαδικές απολύσεις, ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν έστω ένα υποτυπώδες πλέγμα προστασίας.

Για παράδειγμα, την καταβολή των δεδουλευμένων, το δικαίωμα αποζημίωσης ή την προτίμησή τους σε επαναπρόσληψη, με τις απαραίτητες εγγυήσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων. Σε αυτή την προέγκριση δεν εμπλέκεται το κράτος ή το υπουργείο Εργασίας. Στο νέο καθεστώς, το υπουργικό βέτο, που μέχρι σήμερα απαγόρευε τις μαζικές απολύσεις, καταργείται οριστικά.

Τον προέλεγχο των απολύσεων θα αναλαμβάνει ένα ανεξάρτητο όργανο, όπως ο Οργανισμός Διαιτησίας ή άλλη επιτροπή, όπως γίνεται συνήθως και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ο «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει ακόμα πως το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται και την αύξηση των ορίων των νόμιμων απολύσεων.

Το όριο, μέχρι σήμερα, είναι 6 εργαζόμενοι τον μήνα σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 ως 150 άτομα και ως 30 άτομα κάθε μήνα για επιχειρήσεις που απασχολούν 150 άτομα και πλέον. Για τις επιχειρήσεις με προσωπικό ως 20 άτομα, οι απολύσεις γίνονται ελεύθερα.

Η αξιολόγηση
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος. Τελική ημερομηνία «ορόσημο» είναι πλέον η 5η Δεκεμβρίου, καθώς για τότε έχει προγραμματιστεί το Eurogroup. Σε αυτό το διάστημα οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου είναι πιθανό να αποχωρήσουν αλλά και να ξαναέρθουν στην Αθήνα, ενώ τίποτα δεν αποκλείει, εκτός από το προγραμματισμένο Euro Working Group της 28ης Νοεμβρίου, να υπάρξει και άλλη συνεδρίαση στην προσπάθεια να συμφωνηθούν όλα τα προαπαιτούμενα πριν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...