356
Εικονογράφηση του εμβολίου της Οξφόρδης-AstraZeneca | REUTERS /Dado Ruvic /Illustration

Αποτελεσματικό σε άτομα άνω των 70 ετών το εμβόλιο Οξφόρδης – AstraZeneca

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2020, 10:46
Εικονογράφηση του εμβολίου της Οξφόρδης-AstraZeneca
|REUTERS /Dado Ruvic /Illustration

Αποτελεσματικό σε άτομα άνω των 70 ετών το εμβόλιο Οξφόρδης – AstraZeneca

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2020, 10:46

Το υποψήφιο εμβόλιο που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με τη φαρμακευτική AstraZeneca απέδειξε μέχρι αυτή τη στιγμή μεγάλη αποτελεσματικότητα σε δύο ηλικιακές ομάδες που έχουν εξεταστεί, τα άτομα από 56 έως 69 ετών και τα άτομα άνω των 70 ετών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης φάσης 2 που δημοσιεύονται στο The Lancet.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ανοσία στην πιο ευαίσθητη ομάδα πληθυσμού, γράφει η βρετανική Telegraph την Πέμπτη.

Οι κλινικές δοκιμές της φάσης 3 του εμβολίου βρίσκονται σε εξέλιξη, με τα πρώιμα δεδομένα αποτελεσματικότητας να αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα προκύπτουν από κλινικό δείγμα 560 υγιών εθελοντών, περιλαμβανομένων και 240 ατόμων άνω των 70 ετών.

Παρά το γεγονός ότι η AstraZeneca δεν ανακοινώνει συγκεκριμένο ποσοστό αποτελεσματικότητας, όπως έχουν κάνει oi Pfizer-BioNTech και Moderna, το σημαντικό είναι ότι το εμβόλιο της προκαλεί διπλή ανοσοαπόκριση (παραγωγή ανοσοκυττάρων και Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού) όταν ο οργανισμός έρθει σε επαφή με τον SARS-CoV-2, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, είτε με τη χαμηλή είτε με τη βασική δοσολογία.

Συγκεκριμένα, τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθενται στον κορονοϊό παράγονται εντός 14 ημερών από την έγχυση της πρώτης δόσης και τα αντισώματα εντός 28 ημερών από την αναμνηστική (δεύτερη) δόση.

Τα Τ-κύτταρα είναι αυτά που παίζουν και τον καθοριστικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη ανοσία απέναντι σε οποιονδήποτε εισβολέα του οργανισμού.

Σε ό,τι αφορά στις ανεπιθύμητες ενέργειες, φαίνεται να είναι ελάχιστες.

H δρ Μαχέσι Ραμασάμι, μία από τους συγγραφείς της μελέτης, εξήγησε ότι «τα αντισώματα και τα Τ-κύτταρα μεταξύ των ηλικιωμένων ήταν ισχυρά και ενθαρρυντικά. Πρόκειται δηλαδή για την ηλικιακή ομάδα των ανθρώπων με συνυπάρχοντα νοσήματα και με τον κίνδυνο σοβαρότερης νόσησης από τη λοίμωξη Covid-19».

«Ελπίζουμε αυτά να σημαίνουν ότι το εμβόλιό μας θα βοηθήσει στην προστασία των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας, αλλά σε κάθε περίπτωση, η μελέτη είναι σε εξέλιξη ώστε να είμαστε βέβαιοι για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του», καταλήγει η ίδια.

Αν και στην αρχή της παγκόσμιας κούρσας των εμβολίων αυτό της Οξφόρδης-AstraZeneca φαινόταν ότι περνάει μπροστά, και εκείνο της Pfizer-BioNTech, όπως επίσης και της Moderna ανακοίνωσαν νωρίτερα υψηλή αποτελεσματικότητα, που φτάνει στο 95% και αναμένεται να καταθέσουν αίτηση επείγουσας έγκρισης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...