417
To «St Nikolas» σε παλαιότερη φωτογραφία του με την προηγούμενη ονομασία του ως «Suez Rajan» | shipspotting

Από το Ιράν το νέο ρεσάλτο στο ελληνόκτητο τάνκερ – τι λέει η Empire Navigation

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2024, 15:48
To «St Nikolas» σε παλαιότερη φωτογραφία του με την προηγούμενη ονομασία του ως «Suez Rajan»
|shipspotting

Από το Ιράν το νέο ρεσάλτο στο ελληνόκτητο τάνκερ – τι λέει η Empire Navigation

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2024, 15:48

Το Ιράν ανακοίνωσε επισήμως  ότι κατέσχεσε ελληνόκτητο τάνκερ «St. Nikolas» – με έναν έλληνα ναυτικό μεταξύ των μελών του πληρώματος-  στον Κόλπο του Ομάν, δυνάμει όπως υποστηρίζει, δικαστικής εντολή από δικαστήριο της Τεχεράνης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Πρόκειται για το πρώην «Suez Rajan» της Empire Navigation, συμφερόντων του εφοπλιστή Σταμάτη Μόλαρη, το οποίο πέρυσι είχε βρεθεί στο επίκεντρο διαμάχης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ για 1 εκατ. βαρέλια ιρανικού πετρελαίου.

Νωρίτερα η πλοιοκτήτρια εταιρεία επιβεβαίωσε ότι έχασε κάθε επαφή με το δεξαμενόπλοιο ενώ αυτό  έπλεε στα ανοιχτά των ακτών του Ομάν, κοντά στο Σοχάρ. Το πλοίο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Βασόρα του Ιράκ φορτίο περίπου 145.000 τόνων αργού πετρελαίου με προορισμό την πόλη Αλί Αγά (Aliaga) στην Τουρκία, μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα ακόλουθα:

«H Empire Navigation, διαχειρίστρια του “St. Nikolas” (IMO No 9524475, Σημαία: Νησιά Μάρσαλ), αναφέρει ότι έχασε επαφή με το πλοίο περίπου στις 06:30 ώρα Αθήνας, καθώς έπλεε έξω από τις ακτές του Ομάν, κοντά στο Σοχάρ.

Το πλοίο έχει συνολικό πλήρωμα 19 ανθρώπων: 18 Φιλιππινέζικης και 1 Ελληνικής εθνικότητας.

Το πλοίο φόρτωσε τις προηγούμενες ημέρες στο Basrah (Ιράκ)  φορτίο περίπου 145.000 μετρικών τόνων αργού πετρελαίου το οποίο είχε προορισμό την Αλιαγά (Τουρκία), μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras (τουρκική εταιρεία).

Η Empire Navigation έχει ενεργοποιήσει πλάνο έκτακτης ανάγκης, ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αποκαταστήσει την επικοινωνία με το “St.Nikolas”».

Aπό τη πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η κατάληψη του τάνκερ, οι υποψίες έπεσαν στο Ιράν, καθώς, όπως υπενθυμίζει και το AP, το πλοίο υπό το όνομα «Suez Rajan» είχε βρεθεί στο επίκεντρο ιρανο-αμερικανικής διαμάχης.

Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, δυνάμεις των ΗΠΑ κατέλαβαν το δεξαμενόπλοιο αφού πιάστηκε να μεταφέρει πετρέλαιο ανοικτά της Σιγκαπούρης.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Empire Navigation επιβεβαίωσε ότι σύναψε συμφωνία αναβολής δίωξης με τις ΗΠΑ, δεσμευόμενη να μεταφέρει περίπου 800.000 βαρέλια παράνομου ιρανικού αργού στις ΗΠΑ για παράδοση.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ζητήσει από το δικαστήριο να μην αποκαλυφθεί η συμφωνία δεδομένου σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα ότι «η αποκάλυψη αυτής της ενέργειας ήταν πιθανό να προκαλέσει κινδύνους για την ασφάλεια των κατηγορουμένων, της κυβέρνησης, καθώς και του πλοίου και των μελών του πληρώματος του».

Με αφορμή την κατάληψη του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου στον κόλπο του Ομάν, στο οποίο και υπηρετεί έλληνας δόκιμος πλοίαρχος, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία κάλεσε την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση απελευθέρωση και ασφαλή επιστροφή του και όλων των μελών του πληρώματος στην πατρίδα τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...