308
Κρατήρες από βλήματα του ρωσικού Πυροβολικού στον κάμπο της περιοχής Ντοβιένκε στις 6 Ιουνίου και σκηνή από τη Μάχη του Σομ, το 1916 | Satellite image 2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Από τη Μάχη του Σομ του 1916 στην Μπούτσα του 2022

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2022, 13:18
Κρατήρες από βλήματα του ρωσικού Πυροβολικού στον κάμπο της περιοχής Ντοβιένκε στις 6 Ιουνίου και σκηνή από τη Μάχη του Σομ, το 1916
|Satellite image 2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Από τη Μάχη του Σομ του 1916 στην Μπούτσα του 2022

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2022, 13:18

Πού γύρισε η Ευρώπη με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο δείχνει το θέμα που ανέδειξε  ο Γκουίντο Ολίμπιο στην Corriere della Sera: πάρα πολλά χρόνια πίσω. Ο ιταλός συντάκτης παρέθεσε δύο φωτογραφίες, τη μία δίπλα στην άλλη, γράφοντας ότι πρόκειται για ποστ «που άνοιξαν στο Twitter κάποιοι ειδικοί».

Ο τίτλος του μικρού σχολίου του είναι «Σομ 1916 και Μπούτσα 2022».

Η πρώτη φωτογραφία είναι ιστορική, αφού αφορά την αιματηρότατη Μάχη του Σομ από τον «Μεγάλο Πόλεμο» (τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο) ο οποίος σόκαρε τη Γηραιά Ηπειρο τερματίζοντας τα ανέμελα χρόνια της μποέμικης «Μπελ Επόκ»: «μία ωραία πρωία» εκεί όπου αποβραδίς έρρεε άφθονος ο καμπανίτης ξαφνικά έρρευσαν οι ποταμοί του αίματος.

Μια δορυφορική εικόνα δείχνει έναν κρατήρα και κατεστραμμένα κτίρια στο Dovhenke της Ουκρανίας, στις 6 Ιουνίου 2022. | REUTERS

Το καρέ δείχνει τους κρατήρες που άνοιξαν στα χωράφια οι βόμβες, οι οποίες ευθύνονται και για την αιματοχυσία της ευρωπαϊκής νεολαίας.

Η δεύτερη φωτογραφία είναι τωρινή, από τις μάχες στα ουκρανικά πεδία. Δείχνει και πάλι κρατήρες στο έδαφος, αυτή τη φορά από το ρωσικό Πυροβολικό που βάλλει εναντίον ουκρανικών θέσεων στα ανατολικά.

Σκηνή από τη Μάχη του Σομ: τα γαλλικά στρατεύματα επιτίθενται στα γερμανικά, ενώ ο κάμπος ολόγυρα είναι σημαδεμένος από εκατοντάδες κρατήρες (CORBIS/Corbis via Getty Images)

Τα σημάδια του σφυροκοπήματος ενώνουν τις δύο ιστορικές περιόδους, σχολίασε ο Ολίμπιο, καθώς «υπάρχουν πολλά κοινά σημεία στους δύο πολέμους». Ποια είναι αυτά; «Η εκτεταμένη χρήση των όπλων» κυρίως, σε ένα ανάλογο έδαφος – λασπώδες.

Η συσχέτιση των ουκρανικών πεδίων μαχών με τη Μάχη του Σομ είναι εσκεμμένη, ώστε να υπομνησθεί ο όλεθρος αλλά και τα θεμέλια της νίκης των Συμμάχων: δίπλα στο γαλλικό ποτάμι, από την 1η Ιουλίου έως τις 18 Νοεμβρίου του 1916, έπεσαν περί τα 1.200.000 κορμιά, όμως άνοιξε ο δρόμος για την ήττα της Γερμανίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...