1077
| INTIMEnews

«Απάντηση» Μητσοτάκη σε Ερντογάν από το Υπουργικό – Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Αγκυρα για τα νησιά του Αιγαίου

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2022, 09:37
|INTIMEnews

«Απάντηση» Μητσοτάκη σε Ερντογάν από το Υπουργικό – Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Αγκυρα για τα νησιά του Αιγαίου

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2022, 09:37

Από το υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης (δείτε πιο κάτω την ατζέντα της συνεδρίασης στις 11.00) αναμένεται να δοθεί η «απάντηση» του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην αλαζονεία και τις ανοίκειες επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν κατά της χώρας μας.

«Η Ελλάδα δεν είναι ίση με εμάς. Οι Ελληνες θα λογοδοτήσουν. Οσοι κρύβονται κάτω από τη φούστα άλλων δεν έχουν αξιοπρεπή στάση. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι τόσο από τους έλληνες πολιτικούς όσο και από αυτούς που χρησιμοποιούν τον ελληνικό λαό. Οι έλληνες κυβερνώντες που κατατρόπωσαν τη χώρα τους πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά λόγω των φαύλων πολιτικών τους υπολογισμών, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να δώσουν λογαριασμό στον δικό τους λαό», είπε τη Δευτέρα σε ένα από γνωστά του ξεσπάσματα κατά της χώρας μας και της ηγεσίας της ο τούρκος πρόεδρος.

Η πρώτη απάντηση ήρθε σε διπλωματικό επίπεδο από τον πρέσβη Χριστόδουλο Λάζαρη, τον πρεσβευτή μας στην Αγκυρα, όταν κλήθηκε για… εξηγήσεις στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τη μεταφορά τεθωρακισμένων στη Λέσβο.

Η απάντηση στον «διάλογο κωφών» που ακολούθησε, ήταν σαφής: Δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Και όλα αυτά, όπως επεσήμανε ο πρεσβευτής μας στην Αγκυρα, όταν η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την ετοιμότητα της χώρας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε πρόκληση, σε όποιο πεδίο και αν εκδηλωθεί. Η διατύπωση που θα επιλέξει θα είναι στο ύφος της πρόσφατης ομιλίας του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και θα περιλαμβάνει -με το πλέον ξεκάθαρο τρόπο- την «κόκκινη γραμμή» που έθεσε: την εδαφική ακεραιότητα και ασφάλεια της Ελλάδας.

«Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν θα συμβιβαστώ ποτέ σε ότι έχει να κάνει με την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μου. Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί bullying από κανέναν», είχε διαμηνύσει ο κ. Μητσοτάκης.

Στα αξιοσημείωτα ότι πέρα από την κλήση του έλληνα πρεσβευτή, η Αγκυρα απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην Ουάσινγκτον για τη μεταφορά αμερικανικού οπλισμού στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Και αυτή η κίνηση εντυπωσιασμού ωστόσο έπεσε στο κενό, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μην αφήνει περιθώρια (παρ)ερμηνειών.

Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται, ξεκαθάρισε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στις απειλές Ερντογάν και την εμμονή που επιδεικνύει εσχάτως στα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών που τόσο τον ενοχλούν.

Η (γραπτή) τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκίνησε μάλιστα με τη Ρωσία σε μία προφανή σύνδεση της συμπεριφοράς εν γένει του τούρκου προέδρου με αυτή του ρώσου ομολόγου του, Βλαντίμιρ Πούτιν:

«Σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση», ήταν το ηχηρό ράπισμα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στο καθεστώς Ερντογάν.

Στην Τουρκία πάντως επιμένουν να φτιάχνουν κλίμα στρατιωτικής σύγκρουσης, φθάνοντας στο σημείο να εκφράζουν ακόμη και φόβους για πλήγμα πυροβολικού από τη Μυτιλήνη στην απέναντι ακτή της Τουρκίας.

«Πόση είναι η απόσταση εδώ; 10 χιλιόμετρα. Δηλαδή ένα σύστημα πυροβολικού που μπορεί να τοποθετηθεί στις ακτές μπορεί να στοχεύσει την Τουρκία άνετα, δηλαδή τις δυνάμεις που θα κάνουν απόβαση μπορεί να τις πλήξει. ή να πλήξουν μια κίνησή μας στις θάλασσες», έλεγε στο CNN Turk ο στρατιωτικός αναλυτής Αμπντουλάχ Αγάρ, αναφερόμενος στη βόρεια Λέσβο και την απόστασή της από τις τουρκικές ακτές.

«Η απόσταση είναι μόλις 2 χιλιόμετρα, αν εγκαταστήσει μονάδες πυροβολικού, ή απέναντι από το Κουσάντασι ενώ κανονικά σε πόλεμο δεν πρέπει να χτυπηθούν οι κατοικημένες περιοχές», πρόσθεσε για τη Σάμο στην ίδια τρομολάγνα λογική του.

Στους τουρκικούς βρυχηθμούς η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία, αλλά και συμβολικές ενέργειες στήριξης των ακριτών και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που τους προστατεύουν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, επισκέπτεται την Τρίτη την Ικαρία, τους Φούρνους, την Πάτμο, τους Λειψούς, τη Λέρο, τη Νίσυρο και την Τήλο, ενώ την Τετάρτη, θα βρεθεί σε Χάλκη, Κάσο και Αστυπάλαια.

«Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Η Ελλάδα διαχρονικά και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, επιζητεί τη συνεννόηση και τις σχέσεις καλής γειτονίας σε ένα πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού. Η χώρα μας ήταν και παραμένει δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θέματα αμυντικής θωράκισης και ενίσχυσης της αποτρεπτικής μας ισχύος, όπως και θέματα εθνικής κυριαρχίας παραμένουν αδιαπραγμάτευτα!», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας θα επισκεφθεί επίσης την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού μας Ναυτικού, στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Επιχείρηση «Επιτήρηση Νήσων Ανατολικού Αιγαίου» και το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων «Τρουπάκης» το οποίο συμμετέχει στην Ασκηση «ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΚΤΩΝ 2022».

Τα  θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι:

Εισήγηση από τους υπουργούς Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Ακη Σκέρτσο σχετικά με το Ενοποιημένο Προσχέδιο Δράσης της κυβέρνησης για το 2023 – Σχέδια δράσης των υπουργείων.

Εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη για τον Προγραμματισμό Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2023.

Παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό, Απόστολο Βεσυρόπουλο των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των δεσμευμένων και δημευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, β) Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας.

Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό, Μίνα Γκάγκα του νομοσχεδίου για την ίδρυση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».

Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνι Γεωργιάδη για την επιλογή προέδρου και συμβούλων της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων στην παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων για την εκτέλεση έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.

Ενημέρωση από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Οικονόμου για το Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης.

Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Κρήτη για να λάβει μέρος και να μιλήσει στις 19:00 στην ετήσια συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Study Days του EPP Group) που θα πραγματοποιηθεί στη Χερσόνησο Ηρακλείου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...