339
Η Τουρκία διαμαρτύρεται για την ανάπτυξη από την Ελλάδα αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων σε Λέσβο και Χίο. Τις σχετικές φωτογραφίες δημοσίευσε το πρακτορείο Anadolu | twitter

Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις: Κάλεσε τον έλληνα πρεσβευτή για εξηγήσεις

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2022, 17:46
Η Τουρκία διαμαρτύρεται για την ανάπτυξη από την Ελλάδα αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων σε Λέσβο και Χίο. Τις σχετικές φωτογραφίες δημοσίευσε το πρακτορείο Anadolu
|twitter

Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις: Κάλεσε τον έλληνα πρεσβευτή για εξηγήσεις

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2022, 17:46

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη Δευτέρα τον έλληνα πρεσβευτή, αξιώνοντας «να σταματήσει η Ελλάδα τις παραβιάσεις της στα νησιά».

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε σε Ελλάδα και ΗΠΑ για την ανάπτυξη αμερικανικών τεθωρακισμένων στα νησιά της Λέσβου και της Χίου.

Ο έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών το οποίο ζήτησε «να σταματήσουν οι παραβιάσεις στα νησιά και να αποκατασταθεί το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς».

Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV, «η Ελλάδα έχει αναπτύξει τεθωρακισμένα αμερικανικής κατασκευής σε Λέσβο και Σάμο, νησιά που σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Το υλικό καταγράφηκε από UAV της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων».

Ο τουρκικός ισχυρισμός περί τεθωρακισμένων στα δύο ελληνικά νησιά εδράζεται σε φωτογραφίες από drone που δημοσίευσε το πρακτορείο Anadolu.

Όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου που δημοσιεύθηκε το πρωί της Κυριακής, μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατέγραψε τη στιγμή της αποβίβασης από πλοία στρατιωτικού εξοπλισμού σε Λέσβο και Σάμο.

Αθήνα: Η Ελλάδα απορρίπτει στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις

Απαντώντας σε σχετικό διάβημα, στο οποίο προέβη η τουρκική πλευρά προς τον έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, η ελληνική πλευρά απέρριψε στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Σημειώνουν πως ο έλληνας πρεσβευτής υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Επίσης, καθιστούν σαφές πως η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρεσβευτής μας στην Άγκυρα επισήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News