796
Ο Κόντε φεύγει με 32 νίκες, 9 ισοπαλίες και 15 ήττες σε 56 ματς | Action Images via Reuters/Paul Childs

Αντόνιο Κόντε: Εκανε ό,τι μπορούσε… για να απολυθεί (και τα κατάφερε)

Sportscaster Sportscaster 27 Μαρτίου 2023, 14:09
Ο Κόντε φεύγει με 32 νίκες, 9 ισοπαλίες και 15 ήττες σε 56 ματς
|Action Images via Reuters/Paul Childs

Αντόνιο Κόντε: Εκανε ό,τι μπορούσε… για να απολυθεί (και τα κατάφερε)

Sportscaster Sportscaster 27 Μαρτίου 2023, 14:09

Η (ασυνήθιστη) εικόνα του Χάρι Κέιν και των συμπαικτών του, να έχουν σωριαστεί στο χορτάρι μετά την πρώτη τους, εξουθενωτική προπόνηση στο στάδιο της Σεούλ κατά την καλοκαιρινή προετοιμασία της Τότεναμ στη Νότια Κορέα, είχε προκαλέσει αναστάτωση στον σύλλογο, «θυμούνται» οι Times. Αν κάποιοι χάρηκαν, που ο προπονητής επιβεβαίωσε πόσο απαιτητικός είναι με τους παίκτες του, αυτοί, σίγουρα, δεν ήταν οι ποδοσφαιριστές.

Το αμέσως επόμενο περιστατικό -όλοι συμφώνησαν- ήταν ιδιαιτέρως ανησυχητικό. Ο Αντόνιο Κόντε ξεκαθάρισε ότι η απόκτηση του Τζεντ Σπενς (από τη Μίντλεσμπρο) δεν ήταν δική του απόφαση, αλλά της διοίκησης. Εξι μήνες αργότερα, ο ταλαντούχος νεαρός δεξιός μπακ είχε αγωνιστεί μόλις 41 λεπτά με την πρώτη ομάδα. Παραχωρήθηκε ως δανεικός στη Ρεν για το υπόλοιπο της σεζόν.

Συνέβησαν κι άλλα πολλά, από αυτά που ψυχραίνουν τις σχέσεις ενός προπονητή με τον σύλλογο στον οποίον εργάζεται. Το χειρότερο, σχεδόν αδιανόητο, το Σάββατο 18 Μαρτίου. Μετά τη «σοκαριστική» ισοπαλία στο «Σεντ Μέρις» με τη Σαουθάμπτον (το 3-1 έγινε 3-3 στο τελευταίο 15λεπτο), στη συνέντευξη Τύπου, ο ιταλός τεχνικός είχε ένα… συλλεκτικό ξέσπασμα εναντίον της ίδιας του της ομάδας. Εκανε λόγο για εγωιστές και ευθυνόφοβους παίκτες, που εισπράττουν πολλά χρήματα αλλά αδιαφορούν για το σύνολο και τον σύλλογο, και κατηγόρησε τον Ντάνιελ Λίβι, τον «ισχυρό άνδρα» της Τότεναμ, πως συμβιβάζεται με τα λίγα, και γι’ αυτό η κατάσταση είναι ίδια εδώ και 20 χρόνια. «Αυτός είναι ο λόγος, που δεν έχουν κατακτήσει τίποτα», τόνισε.

Μπορεί και να έχει δίκιο. Πριν από μερικά χρόνια, όταν η Γιουβέντους είχε αποκλείσει την Τότεναμ από τη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Τζόρτζιο Κιελίνι είχε δηλώσει πως αυτή είναι η μοίρα των Λονδρέζων. Να παίζουν καλά, αλλά να μην κερδίζουν, ποτέ, αυτό που διεκδικούν. Ακόμη κι αν είναι αλήθεια, η αλήθεια δεν είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη. Πόσω μάλλον από τον Λίβι, ο οποίος επί πολλά χρόνια συνεργάστηκε με έναν βολικό προπονητή, τον Μαουρίσιο Ποτσετίνο, ο οποίος σπανίως του έφερνε αντίρρηση.

Ο Κόντε… έκανε ό,τι μπορούσε για να απολυθεί, και την Κυριακή τα κατάφερε. Φαινόταν εδώ και πολύ καιρό, ακόμη και πριν από τα τελευταία καταστροφικά αποτελέσματα, με τα οποία η Τότεναμ αποκλείστηκε από το Τσάμπιονς Λιγκ (χωρίς να σκοράρει σε 180+ λεπτά παιχνιδιού με τη Μίλαν), το Κύπελλο Αγγλίας και το Λιγκ Καπ, ότι αυτός ο «γάμος» δεν θα κρατούσε για πολύ ακόμη. Τουλάχιστον ο Κόντε, ποτέ δεν… αγάπησε πραγματικά την Τότεναμ.

Οσες φορές ο σύλλογος τού είχε προτείνει επέκταση της συνεργασίας τους πέρα από το καλοκαίρι του 2023, που έληγε το συμβόλαιό τους, εκείνος είχε αρνηθεί. Από νωρίς είχε αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι η Τότεναμ δεν ήταν το κατάλληλο όχημα για τις φιλοδοξίες του, παρά τη σημαντική οικονομική υπέρβαση που οι «Πετεινοί» έκαναν το περασμένο καλοκαίρι, δαπανώντας για την ενίσχυσή τους πάνω από 135 εκατ. ευρώ. Το όνειρό του ήταν -και εξακολουθεί να είναι- να αναλάβει τη Γιουβέντους.

Επιπλέον, η σύζυγός του, Ελιζαμπέτα, και η κόρη του, Βιτόρια, που ακόμη πηγαίνει σχολείο, δεν τον είχαν ακολουθήσει στο Λονδίνο. Ζουν στο Τορίνο, και του έλειπαν πολύ. Στην Τότεναμ ένιωθε περαστικός. Γι’ αυτό, άλλωστε, επί 17 μήνες έμενε σε ξενοδοχείο, κι όχι σε κάποιο από τα σπίτια που ο σύλλογος του είχε προτείνει να του παραχωρήσει. Πολύ συχνά μετά τους αγώνες πραγματοποιούσε ταξίδι – αστραπή στην Ιταλία, για να περάσει ένα 24ωρο μαζί τους.

Η ανάγκη του 53χρονου Κόντε να βρίσκεται κοντά στην οικογένειά του έγινε ακόμη πιο έντονη μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε την 1η Φεβρουαρίου (αφαίρεση χοληδόχου κύστεως). Η περιπέτεια με την υγεία του τον βρήκε ψυχικά ευάλωτο, τόνισε στο Athletic στενός του συνεργάτης, επειδή τελευταία μέσα σε λίγο καιρό «έχασε» τρεις στενούς του φίλους: τον Τζιανπιέρο Βεντρόνε (τον είχε δίπλα του στην Τότεναμ ως γυμναστή), τον Σίνισα Μιχαΐλοβιτς και τον Τζιανλούκα Βιάλι. Ετσι εξηγείται και αυτό που είχε πει προσφάτως: «Δεν είμαι τόσο ηλίθιος, να αυτοκτονήσω, προσπαθώντας να λύσω τα προβλήματα της Τότεναμ».

Η πρόσληψή του είχε ανακοινωθεί στις αρχές Νοεμβρίου του 2021. Είχε υπογράψει συμβόλαιο διάρκειας 20 μηνών, και η Τότεναμ περίμενε πολλά από τον προπονητή που είχε αποχωρήσει από την Ιντερ ως πρωταθλητής, και είχε κατακτήσει πέντε τίτλους σε μια επταετία – ανάμεσά τους και το τρόπαιο της Πρέμιερ Λιγκ, με την Τσέλσι το 2017. Γι’ αυτό και είχε συμφωνήσει να του καταβάλλει 17 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα πράγματα, όμως, εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά, παρά το γεγονός ότι πέρυσι ο Ιταλός έβγαλε την ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Κόντε φεύγει με 32 νίκες, 9 ισοπαλίες και 15 ήττες σε 56 ματς. Με την ίδια καλή επίδοση (1,88 κερδισμένους βαθμούς ανά αγώνα, κατά μέσον όρο, στην Πρέμιερ Λιγκ) που είχε και ο Ποτσετίνο, αλλά με πολύ μεγαλύτερο μεταγραφικό μπάτζετ από εκείνο του Αργεντινού. Το οποίο δεν έφερε επιτυχίες, ούτε βοήθησε, ώστε η ομάδα να παίξει ελκυστικό ποδόσφαιρο. Πολλές από τις μεταγραφές δεν «βγήκαν», ενώ ο Σον… ξέχασε την τέχνη του στο σκοράρισμα.

Η Τότεναμ θα συμπληρώσει 16 χρόνια χωρίς τρόπαιο, και αναζητεί προπονητή για τέταρτη φορά σε τέσσερα χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...