314
Εργα κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου. Φωτογραφία αρχείου. | Shutterstock

Προς αμερικανικές κυρώσεις για τον αγωγό Nord Stream 2

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2019, 15:50
Εργα κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου. Φωτογραφία αρχείου.
|Shutterstock

Προς αμερικανικές κυρώσεις για τον αγωγό Nord Stream 2

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2019, 15:50

Κατάλογο κυρώσεων κατά των γερμανικών και ρωσικών εταιρειών που συνεργάζονται για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου στη Βαλτική, καταρτίζει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Κι αυτό επειδή χαρακτηρίζει το όλο έργο ως «γεωπολιτικό εργαλείο του Κρεμλίνου».

Οι περισσότεροι σύμμαχοι της Γερμανίας, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Πολωνία, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο ύψους 11 δισ. ευρώ σχέδιο κατασκευής του Nord Stream 2, επειδή φοβούνται ότι η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια θα γίνει ακόμη πιο μεγάλη. Στο ίδιο πλαίσιο υπάρχουν φόβοι εξόντωσης της Ουκρανίας από τη μείωση των κεφαλαίων που αντλεί από τον δικό της αγωγό.

«Στο όχι τόσο μακρινό μέλλον» θα έρθει νομοσχέδιο κυρώσεων που θα επιβάλλει περιορισμούς σε εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο», ανακοίνωσε  ο Ρικ Πέρι, υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας και με αφορμή την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένκσι.

 

 

Η απάντηση του Κρεμλίνου

Απαντώντας στον αμερικανό υπουργό Ενέργειας  το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι κυρώσεις συνιστούν πράξη αθέμιτου ανταγωνισμού που δεν είναι αποδεκτές ούτε από την Μόσχα, αλλά ούτε και από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου Νμτίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο έχει την πεποίθηση ότι θα ολοκληρώσει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, παρά τις ενδεχόμενες αμερικανικές κυρώσεις.

«Στο μεγαλύτερο βαθμό το έργο έχει ήδη υλοποιηθεί και υπάρχει συγκεκριμένη βεβαιότητα ότι το έργο θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία προς όφελος των ευρωπαίων καταναλωτών φυσικού αερίου».

Ο Πεσκόφ επισήμανε επίσης το γεγονός, ότι «το έργο στοχεύει στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, εξυπηρετεί τα εμπορικά συμφέροντα των ευρωπαίων παραγωγών και δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική».

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επισήμανε ότι «επανειλημμένα ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι οι οποίες ενέργειες στοχεύουν να παρεμποδίσουν την υλοποίηση του εν λόγω έργου, δεν συνιστούν τίποτα άλλο, παρά μια απροκάλυπτη εκδήλωση αθέμιτου ανταγωνισμού».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...