371
Τίρανα, 8 Σεπτεμβρίου: αλβανοί αστυνομικοί εισβάλλουν στην ιρανική πρεσβεία | REUTERS/Florion Goga

Αλβανοϊρανική κρίση εν γνώσει των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2022, 20:55
Τίρανα, 8 Σεπτεμβρίου: αλβανοί αστυνομικοί εισβάλλουν στην ιρανική πρεσβεία
|REUTERS/Florion Goga

Αλβανοϊρανική κρίση εν γνώσει των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2022, 20:55

Την περασμένη Τετάρτη η κυβέρνηση των Τιράνων (του Εντι Ράμα) προέβη σε μία πρωτόγνωρη κίνηση στη διπλωματία, αφού με αφορμή κυβερνοεπίθεση σε κρατικά ιδρύματα διέκοψε τις σχέσεις της Αλβανίας με το Ιράν. Το στόρι είναι «απλό».

Οι Αλβανοί με βοήθεια από Αμερικανούς –πράκτορες του FBI, ειδικούς της Microsoft και στελέχη της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Mandiant η οποία κατά το παρελθόν βεβαίωσε κινεζικές «παρενοχλήσεις» στην Ταϊβάν–, ερεύνησαν επί ενάμιση μήνα και πλέον ισχυρίζονται ότι κατέχουν «αδιάσειστες αποδείξεις» ότι οι Ιρανοί εξαπέλυσαν εναντίον τους «μαζική και εγκληματική κυβερνοεπίθεση στις 15 Ιουλίου».

Οι πάντα ενδιαφερόμενοι για την Αλβανία Ιταλοί ανέδειξαν το θέμα. Η Corriere della Sera έγραψε ότι τα Μέσα της Αλβανίας ξεσπάθωσαν με τίτλους όπως «Η κατάσκοπος Τεχεράνη», «Ο καβγάς με τους μουλάδες», και άλλα παρόμοια. Ωστόσο οι Ιταλοί έδωσαν βάση: «Οι Αλβανοί δεν υπερβάλλουν».

Το θέμα δεν θα είχε καμία σημασία ίσως, αν η Αλβανία δεν ήταν μέλος του ΝΑΤΟ από το 2009. Για αυτόν τον λόγο η απρόβλεπτη διπλωματική κρίση απέκτησε διεθνές, ας πούμε, ενδιαφέρον. Ετσι η αμερικανική κυβέρνηση έσπευσε να στηλιτεύσει το Ιράν. Την επιχείρηση ανέλαβε ο προεδρικός Σύμβουλος Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, ο ίδιος που είχε προσπαθήσει να αποτρέψει τον Πούτιν από την επίθεση στην Ουκρανία.

«Απειλούν την ασφάλεια ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ και δημιουργούν ανησυχητικό προηγούμενο για τον κυβερνοχώρο» είπε ο σύμβουλος του Μπάιντεν. Και ο Τζον Χούλτκουιστ, αντιπρόεδρος της Mandiant, συμπλήρωσε: «Το πιο τρομακτικό είναι η προφανής ευπάθεια του δικτύου πολλών χωρών του ΝΑΤΟ. Λίγο πριν από την Αλβανία, κάτι αντίστοιχο συνέβη και στο Μαυροβούνιο».

Η Corriere σημείωσε ότι η απόφαση των Αλβανών να καταγγείλουν το Ιράν «έγινε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, με το ΝΑΤΟ και με την Ευρωπαϊκή Ενωση» και ότι «προ διετίας η Αλβανία είχε απελάσει τέσσερις ιρανούς διπλωμάτες που απειλούσαν την εθνική ασφάλειά της». Οι Ιταλοί έγραψαν επίσης ότι «τα προβλήματα με το Ιράν άρχισαν για την Αλβανία αφ’ ότου οι Αμερικανοί μετέφεραν στο Δυρράχιο μουτζαχεντίν που μέχρι τότε κρατούσαν σε ένα στρατόπεδο του Ιράκ».

Η Αλβανία, χώρα κατά 50% μουσουλμανική και με μεγάλη μετανάστευση στην Ελλάδα και στην Ιταλία, έχει καταγγελθεί από το θεοκρατικό Ιράν ως «μικρό και απαίσιο κράτος στην Ευρώπη, που έχει τεθεί στην υπηρεσία των ΗΠΑ, μία αμελητέα κρατική οντότητα που φιλοξενεί τους εχθρούς του ιρανικού λαού και υποστηρίζει στρατιωτικά τις αμερικανικές επιχειρήσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...