294
Εργαζόμενος στο μετρό της Νέας Υόρκης καθαρίζει κυλιόμενη σκάλα σε σταθμό του Μανχάταν | REUTERS

Ακόμα και το πάτωμα «μολύνεται» στο δωμάτιο ασθενών με κορονοϊό – Απαραίτητη η απολύμανση

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2020, 10:12
Εργαζόμενος στο μετρό της Νέας Υόρκης καθαρίζει κυλιόμενη σκάλα σε σταθμό του Μανχάταν
|REUTERS

Ακόμα και το πάτωμα «μολύνεται» στο δωμάτιο ασθενών με κορονοϊό – Απαραίτητη η απολύμανση

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2020, 10:12

Οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό μολύνουν σε μεγάλο βαθμό το δωμάτιο όπου βρίσκονται και την τουαλέτα τους, γι’ αυτό και πρέπει να καθαρίζονται τακτικά επιφάνειες, όπως οι λεκάνες και οι νιπτήρες.

Σύμφωνα με επιστημονική έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA, ο ιός SARS-CoV-2 δεν μπορεί να επιβιώσει μετά τον καθαρισμό των επιφανειών που έχουν μολυνθεί με κάποιο κοινό απολυμαντικό δύο φορές την ημέρα.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Μολυσματικών Ασθενειών της Σιγκαπούρης και των DSO National Laboratories, πραγματοποιήθηκε μετά την εξάπλωση του νέου κορονοϊού σε κάποια κινεζικά νοσοκομεία.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα δωμάτια τριών ασθενών που παρέμεναν σε καραντίνα, από τα τέλη Ιανουαρίου ως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Το ένα δωμάτιο εξετάστηκε πριν απολυμανθεί, ενώ τα άλλα δύο αφού είχαν ληφθεί μέτρα απολύμανσης.

Ο ασθενής, το δωμάτιο του οποίου εξετάστηκε πριν από τον καθαρισμό, είχε απλώς βήχα, ενώ οι άλλοι δύο πιο σοβαρά συμπτώματα της ασθένειας Covid-19, όπως βήχα, πυρετό, δύσπνοια, ο ένας, και βλέννα στους πνεύμονες ο άλλος.

Παρά τα ήπια συμπτώματά του ο πρώτος ασθενής μόλυνε 13 από τις 15 επιφάνειες που εξετάστηκαν από τους ερευνητές, περιλαμβανομένης της καρέκλας, του κρεβατιού, του παράθυρου και του πατώματος.

Στις τουαλέτες, τρεις από τις πέντε επιφάνειες που ελέγχθηκαν, ανάμεσά τους η λεκάνη του και ο νιπτήρας, είχαν ίχνη του ιού και θα μπορούσαν να αποτελέσουν οδό μετάδοσής του.

Εξάλλου τα δείγματα από τον αέρα του δωματίου βρέθηκαν αρνητικά, αλλά αυτά που ελήφθησαν από τον εξαερισμό θετικά, κάτι που σημαίνει ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του εξαερισμού.

Αντίθετα, τα άλλα δύο δωμάτια που ελέγχθηκαν, αφού είχαν απολυμανθεί, δεν εμφάνιζαν ίχνη του ιού.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο περιβάλλοντας χώρος αποτελεί «μέσο πιθανής μετάδοσης» και τόνισαν ότι είναι απαραίτητο να «τηρούνται αυστηρά κανόνες υγιεινής για τους χώρους και τα χέρια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...