379
Μία από τις φημισμένες, ιδιαίτερες ορθόδοξες εκκλησίες της Λαλιμπέλα, του 11ου και 12ου αιώνα | REUTERS/Flora Bagenal

Αιθιοπία: Εκκληση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους αντάρτες να σεβαστούν τις μοναδικές εκκλησίες

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2021, 13:29
Μία από τις φημισμένες, ιδιαίτερες ορθόδοξες εκκλησίες της Λαλιμπέλα, του 11ου και 12ου αιώνα
|REUTERS/Flora Bagenal

Αιθιοπία: Εκκληση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους αντάρτες να σεβαστούν τις μοναδικές εκκλησίες

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2021, 13:29

Αντάρτες από το Τιγκράι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Λαλιμπέλα στην Αιθιοπία, στην επαρχία Αμχάρα, οι φημισμένες εκκλησίες της οποίας έχουν ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απηύθηνε έκκληση στους αντάρτες «να προστατεύσουν αυτήν την πολιτιστική κληρονομιά» και να σεβαστούν τα μοναδικά μνημεία της πόλης.

«Καλούμε επίσης όλες τις εμπόλεμες πλευρές να βάλουν τέλος στη βία και να ξεκινήσουν συνομιλίες για να καταλήξουν σε μια εκεχειρία μέσω διαπραγμάτευσης αμέσως και χωρίς προϋποθέσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, που πρόσθεσε ότι η UNESCO έχει χαρακτηρίσει την πόλη αυτή «μαρτυρία του αιθιοπικού πολιτισμού».

Χωρικοί στην επαρχία Τιγκράι, προσπερνούν παροπλισμένα στρατιωτικά οχήματα

Οι αντάρτες «έφτασαν το απόγευμα και δεν δόθηκαν μάχες. Δεν υπήρχαν δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή. Οι δυνάμεις του TPLF (Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Τιγκράι) βρίσκονται τώρα στην πόλη», είπε ένας κάτοικος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αλλος κάτοικος είπε ότι οι αντάρτες «χόρευαν και διασκέδαζαν στην πλατεία της πόλης», ενώ ένας τρίτος είπε ότι «οι περισσότεροι κάτοικοι φεύγουν, κατευθυνόμενοι σε απομακρυσμένες ζώνες» αλλά ο ίδιος κρύβεται στο σπίτι του με την οικογένειά του.

Η Λαλιμπέλα είναι γνωστή παγκοσμίως για τις μονολιθικές εκκλησίες της. Είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός αλλά και ιερός τόπος για εκατομμύρια χριστιανούς της αιθιοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι μάχες μεταξύ των ανταρτών του Τιγκράι και των ομοσπονδιακών δυνάμεων επεκτάχθηκαν στις δύο γειτονικές επαρχίες, την Αμχάρα και την Αφάρ, αναγκάζοντας περίπου 250.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν.

Στρατιώτης του ομοσπονδιακού στρατού της Αντίς Αμπέμπα

Ο πόλεμος μεταξύ του ομοσπονδιακού στρατού και των δυνάμεων του TPLF στο Τιγκράι ξέσπασε τον περασμένο Νοέμβριο. Στα τέλη εκείνου του μήνα η Αντίς Αμπέμπα διακήρυξε τη νίκη της, αφού ο στρατός κατέλαβε τη Μεκέλε, την περιφερειακή πρωτεύουσα. Αλλά το TPLF συνέχισε να μάχεται και τον Ιούνιο ανακατέλαβε τη Μεκέλε και το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας, μετά την αποχώρηση των ομοσπονδιακών δυνάμεων.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους αντάρτες του Τιγκράι να αποσύρουν τις δυνάμεις τους, καθώς και εκείνες των συμμάχων τους, από τις περιφέρειες Αμχάρα και Αφάρ, τις αρχές της Αμχάρα να αποσύρουν τις δικές τους δυνάμεις από το Τιγκράι και τη γειτονική Ερυθραία «να αποσύρει μόνιμα τις στρατιωτικές δυνάμεις της από την Αιθιοπία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...