612
Φωτογραφία από τα μπλόκα στη Νίκαια της Λάρισας τον Φεβρουάριο του 2014. Τα τρακτέρ ετοιμάζονται και πάλι... | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Αγρότες: Συνάξεις «οργής» εν όψει αλλαγών σε Ασφαλιστικό – Φορολογικό

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2016, 21:11
Φωτογραφία από τα μπλόκα στη Νίκαια της Λάρισας τον Φεβρουάριο του 2014. Τα τρακτέρ ετοιμάζονται και πάλι...
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Αγρότες: Συνάξεις «οργής» εν όψει αλλαγών σε Ασφαλιστικό – Φορολογικό

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2016, 21:11

Με αναμμένες τις… μηχανές των τρακτέρ βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος καθώς εντείνεται η ανησυχία ότι οι προωθούμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τη φορολόγηση των αγροτών θα επιφέρουν μεγάλες ανακατατάξεις στα εισοδήματά τους.

Ηδη στη Θεσσαλία υπάρχουν έντονες διεργασίες για το ενδεχόμενο δυναμικών αντιδράσεων. Στα Φάρσαλα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) πραγματοποίησε συνάντηση για συμμετοχή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Σε αυτή συμμετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και αποφασίστηκε να αρχίσει ενημέρωση στα χωριά και από την Παρασκευή 15 Γενάρη να μαζευτούν στις πλατείες με τα τρακτέρ. Συνάντηση έγινε και στην Τσαριτσάνη με συμμετοχή των συλλόγων Ελασσόνας, όπου τέθηκαν συνολικά τα ζητήματα υπερχρέωσης των αγροκτηνοτρόφων αλλά και το θέμα με τα βοσκοτόπια και τις εξισωτικές επιδοτήσεις.

Από την κυβερνητική πλευρά, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης, σε μια προσπάθεια «διαχείρισης» της δυσαρέσκειας που επικρατεί, συναντήθηκε με κτηνοτρόφους από τον Τύρναβο και τα Γρεβενά, καθώς και με δημάρχους και εκπροσώπους φορέων της περιοχής αλλά και με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Άννα Βαγενά και Νίκο Παπαδόπουλο…

Οι κτηνοτρόφοι έθεσαν στον αναπληρωτή υπουργό τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από την μη πληρωμή εξισωτικών επιδοτήσεων, η οποία οφείλεται σε εκπρόθεσμη υποβολή των στοιχείων προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς καμιά ευθύνη των παραγωγών, αλλά και τις απώλειές τους σε ζώα από τον καταρροϊκό πυρετό.

Ο κ. Μπόλαρης αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος των κτηνοτρόφων ενώ σημείωσε ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει την υποχρέωση να θεραπεύσει άμεσα το πρόβλημα, άσχετα από το γεγονός ότι δεν ευθύνεται για την δημιουργία του. Οι ανάγκες των κτηνοτρόφων είναι άμεσες και επείγουσες, αφού αφορούν στην σίτιση δεκάδων χιλιάδων αιγοπροβάτων».

Ραντεβού στη ΔΕΘ στις 14 Ιανουαρίου

Παράλληλα με τον κάμπο όπου το ΚΚΕ διατηρεί παραδοσιακά ισχυρές δυνάμεις, αντιδράσεις υπάρχουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων και Μελισσοκόμων καλεί σε συνάντηση στις 14 Ιανουαρίου στον χώρο της ΔΕΘ. Εκεί θα δώσουν το «παρών» η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, ο  Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, η Συντονιστική Αγώνα Κρήτης, αλιευτικοί φορείς κλπ. με στόχο να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να καθορίσουν τις κινητοποιήσεις, οι οποίες προβέπονται δυναμικές.

«Αδιανόητο το σχέδιο Κατρούγκαλου»

Χαρακτηριστικά της έντασης στις τάξεις των αγροτών είναι όσα αναφέρει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Αγρινίου, στην ιστοσελίδα του e-aa.gr.

«Ξεπερνά τα όρια του αδιανόητου το ασφαλιστικό σχέδιο Κατρούγκαλου, το οποίο και προβλέπει ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι με μπλοκάκια, δηλαδή αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα κληθούν να πληρώνουν κάθε μήνα έως 1.586 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα που θα δηλώνουν στην εφορία. Οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας.

»Το νομοσχέδιο προβλέπει και εισφορά 7,5% για όσους έχουν επικουρικό ταμείο. Με απλά λόγια, οι αγρότες θα πρέπει να καταβάλουν το 27% του εισοδήματός τους για τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Ανάλογο ποσοστό είναι η άμεση φορολογία, οπότε αυτομάτως περισσότερα από τα μισά χρήματα που μπορεί να βγάζει κάποιος απ’ την εργασία του… εξαφανίζονται! Αν τώρα προσθέσουμε τις εισφορές στον ΕΛΓΑ, το κόστος τήρησης των λογιστικών βιβλίων, τις δαπάνες για τη γραφειοκρατία που το κράτος επιβάλει, κυρίως δε αν συνυπολογίσουμε την προκαταβολή φόρου που επιβάλει η κυβέρνηση, ο αγρότης θα πρέπει… ή να μεταναστεύσει ή να αλλάξει επάγγελμα.

Επιδόματα ακραίας φτώχειας

»Και επειδή στην Ελλάδα της ανεργίας αυτό δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα, το πιθανότερο είναι ότι πολλές δεκάδες χιλιάδες αγροτών θα προστεθούν στις λίστες των πολιτών που επιβιώνουν με τα επιδόματα ακραίας φτώχειας. Αν υποθέσουμε ότι ένας αγρότης καταφέρνει να έχει δηλωθέν εισόδημα της τάξης των 70.000 ευρώ ετησίως και αφού από αυτά θα πρέπει να δίνει τις 60.000 σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, το περίσσευμα των 10.000 ευρώ, που κι αυτό εξανεμίζεται με τον ΕΝΦΙΑ κτλ, είναι κυριολεκτικά αστείο ποσό, αφού το κόστος παραγωγής για οποιαδήποτε εκμετάλλευση είναι πολλαπλάσιο».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...