649
Η θαλαμηγός του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, «Solaris», αγκυροβολημένη στα Μούγλα του Μποντρούμ (στην Αλικαρνασσό), τον Μάρτιο | EPA/ALI BALLI

Αγκυρα στην Τουρκία έχουν ρίξει οι θαλαμηγοί των ρώσων μεγιστάνων

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2022, 15:36
Η θαλαμηγός του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, «Solaris», αγκυροβολημένη στα Μούγλα του Μποντρούμ (στην Αλικαρνασσό), τον Μάρτιο
|EPA/ALI BALLI

Αγκυρα στην Τουρκία έχουν ρίξει οι θαλαμηγοί των ρώσων μεγιστάνων

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2022, 15:36

Ενα στα τέσσερα πολυτελή γιοτ που ανήκουν σε ρώσους ολιγάρχες έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία, όπου δεν κινδυνεύουν με κατάσχεση, καθώς η Αγκυρα δεν μετέχει στις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας.

Σύμφωνα με έρευνα των Times, δύο θαλαμηγοί βρίσκονται στα νερά ανοικτά του Μποντρούμ (Αλικαρνασσός), σε απόσταση 30 χλμ μεταξύ τους, ενώ άλλες οκτώ τουλάχιστον που ανήκουν σε ολιγάρχες οι οποίοι είναι στόχος των κυρώσεων, βρίσκονται επίσης σε τουρκικά ύδατα.

Παρά τις πιέσεις της Ουάσινγκτον, ο Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να διατηρεί στενές σχέσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και να αρνείται να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας -η μοναδική χώρα που το κάνει από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Η συνολική αξία των ρωσικών θαλαμηγών στην Τουρκία υπολογίζεται στα 2,2 δισ. λίρες, δηλαδή μεγαλύτερη από το σύνολο των γιοτ που έχουν ήδη κατασχεθεί διεθνώς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένα από αυτά τα γιοτ δεν βρίσκονταν στην Τουρκία το περσινό καλοκαίρι, αλλά στη νότια Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, εκεί όπου παραδοσιακά έκαναν τις καλοκαιρινές τους διακοπές οι ιδιοκτήτες τους.

Στο Μποντρούμ βρίσκονται αγκυροβολημένα το μήκους 140 μέτρων «Solaris» του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, αξίας 402 εκατ. λιρών, με 48 καμπίνες, πλήρωμα 60 ατόμων και χώρο για 36 επιβάτες. Διαθέτει 20 τζετ-σκι και ένα ελικόπτερο.

Ενα ακόμα γιοτ του Αμπράμοβιτς, το αξίας 363 εκατ. λιρών και μήκους 162 μέτρων, «Eclipse», βρίσκεται σε ένα τουρκικό νησί σε κοντινή απόσταση. Το 2010, ήταν ακόμα η μεγαλύτερη θαλαμηγός του κόσμου. Οι φήμες λένε ότι το γιοτ αυτό διαθέτει μίνι υποβρύχιο και εκτοξευτήρες πυραύλων.

Το «Eclipse» του Ρόμαν Αμπράμοβιτς στη μαρίνα της Μαρμαρίδας, τον Μάρτιο – EPA/SABRI KESEN

Επίσης, δύο ακόμα γιοτ του πρώην ιδιοκτήτη της Τσέλσι, τα «Halo» και «Garcon», είναι αγκυροβολημένα στα ανοικτά των τουρκικών ακτών.

Σύμφωνα με τους Times, η θαλαμηγός «Pacific» του ρώσου μεγιστάνα της ενέργειας, Λεονίντ Μίκελσον, αξίας 125 εκατ. λιρών, ταξίδεψε ανενόχλητη από την Καραϊβική στην Τουρκία μέσα στο καλοκαίρι, έχοντας κλείσει τον πομπό εντοπισμού της. Αυτή την εβδομάδα, βρίσκεται στη μαρίνα της Μαρμαρίδας, βόρεια της Ρόδου.

Ο 67χρονος Μίκελσον είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Novatek, που παράγει το 10% του ρωσικού φυσικού αερίου. Το δικό του γιοτ έχει χώρο για δύο ελικόπτερα, 12 καλεσμένους και πλήρωμα 28 ατόμων. Διαθέτει επίσης ασανσέρ, πισίνα και ταχύπλοο. Πέρυσι, τέτοια εποχή, σημειώνουν οι Times, η συγκεκριμένη θαλαμηγός βρισκόταν στην Ελλάδα.

Στην Τουρκία βρίσκεται ακόμα το αξίας 400 εκατ. δολαρίων «Flying Fox» του Ντμίτρι Καμέντσικ, όπως διαπίστωσε η βρετανική εφημερίδα.

Το «Flying Fox» τον Μάρτιο, πριν φτάσει στην Τουρκία / EPA/Orlando Barria

Τον Απρίλιο είχε φτάσει στην Τουρκία και το γιοτ του 54χρονου Ολεγκ Ντεριπάσκα, «Clio», αξίας 55 εκατ. λιρών, όταν και απενεργοποιήθηκε ο πομπός εντοπισμού του. Από τότε, αγνοείται η τύχη του.

Οι Times σημειώνουν πως η αξία των τουρκικών εξαγωγών προς τη Ρωσία το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου αυξήθηκε κατά σχεδόν 50% σε σύγκριση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα, φτάνοντας σε υψηλό οκταετίας.

Σημειώνεται επίσης ότι οι ρώσοι ολιγάρχες ελκύονται και από το τουρκικό πρόγραμμα απόκτησης υπηκοότητας έναντι αγοράς ακινήτων ή κρατικών ομολόγων με ποσά που κυμαίνονται από 200.000 μέχρι 450.000 ευρώ. Η εφημερίδα αναφέρει πως η Τουρκία έχει πάρει έτσι τη θέση της Κύπρου, την οποία προτιμούσαν παλιότερα οι ρώσοι ολιγάρχες για την απόκτηση υπηκοότητας.

Είναι χαρακτηριστικό των ελιγμών του Ερντογάν, ότι η Τουρκία αναδείχθηκε σε καταφύγιο για πολυτελείς ρωσικές θαλαμηγούς την ώρα που τα τουρκικά drones Μπαϊρακτάρ του ουκρανικού στρατού βάλλουν κατά ρωσικών στόχων.

«Η πώληση όπλων στο Κίεβο την ίδια ώρα με την παροχή προστασίας από τις κυρώσεις για το ρωσικό χρήμα βοηθά τον Ερντογάν να διατηρήσει τα στενά συμφέροντα της Τουρκίας, ενώ ισορροπεί σε ένα λεπτό σχοινί στις σχέσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης», αναφέρουν οι Times.

Ενα άλλο καταφύγιο για τις θαλαμηγούς των ρώσων μεγιστάνων είναι το Ντουμπάι, όπου βρίσκεται το σκάφος «Nirvana» του Βλαντίμιρ Ποτάνιν, που θεωρείται ο δεύτερος πλουσιότερος Ρώσος. Το δικό του γιοτ, αξίας 250 εκατ. λιρών, διαθέτει κινηματογραφική αίθουσα 3D, σπα και καζίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...