253
Η στιγμή της κατάρρευσης του φράγματος | YouTube

Αυτή είναι η τρομακτική στιγμή της κατάρρευσης του φράγματος στη Βραζιλία

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2019, 12:53
Η στιγμή της κατάρρευσης του φράγματος
|YouTube

Αυτή είναι η τρομακτική στιγμή της κατάρρευσης του φράγματος στη Βραζιλία

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2019, 12:53

Ολα τα στοιχεία δείχνουν πως η φονική κατάρρευση ενός φράγματος τελμάτων της βραζιλιάνικης μεταλλευτικής εταιρίας Vale προκλήθηκε από ρευστοποίηση, ένα φαινόμενο που αφήνει το έδαφος ασταθές και σαθρό.

Η εταιρεία γνώριζε ήδη από πέρυσι ότι ορισμένες από τις περιοχές που επλήγησαν θα κινδύνευαν σε περίπτωση υγροποίησης, σύμφωνα με εσωτερική μελέτη της που δημοσιεύει η εφημερίδα Folha de S.Paulo.

Τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που έδωσαν στη δημοσιότητα βραζιλιάνικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ακριβώς τη στιγμή κατά την οποία το φράγμα κατέρρευσε και ένας τεράστιος χείμαρρος λάσπης ξεχύθηκε στην κοιλάδα.

Η υγροποίηση είχε οδηγήσει στην κατάρρευση το 2015 του φράγματος του Σαμάρκο συνιδιοκτήτρια του οποίου είναι επίσης η εταιρεία Vale, διευκρίνισε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος της πολιτείας Μίνας Ζεράις όπου βρίσκεται το φράγμα.

Είναι μια διαδικασία κατά την οποία ένα στερεό υλικό, όπως η άμμος, χάνει την αντοχή και τη σκληρότητά του και συμπεριφέρεται περισσότερο σαν παχύρρευστο υγρό.

Πρόκειται για συνηθισμένη αιτία για την κατάρρευση φραγμάτων που συγκρατούν απορρίμματα τα οποία παράγονται κατά την επεξεργασία ορυκτών σε μεταλλεία, επειδή τα περιτειχίσματα αυτών των φραγμάτων κατασκευάζονται κυρίως από στεγνό μείγμα άμμου και λάσπης που μοιάζει με πηλό.

Πάνω από 100 οι νεκροί

Εν τω μεταξύ οι επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι 110 και άλλοι 238 παραμένουν αγνοούμενοι, με ελάχιστες ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Η καταστροφή αποτελεί πονοκέφαλο για τη νέα κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρο, η φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση του οποίου θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δημόσια οργή για την τραγωδία και να τιθασεύσει την επιθυμία της να χαλαρώσει τους μεταλλευτικούς και περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...