830
Γυναίκες με όπλα στα χέρια φωνάζουν συνθήματα εναντίον των Ταλιμπάν. Δεν θέλουν να επιστρέψουν στη μπούρκα και στην καταπίεση | Facebook

Αφγανιστάν: Οι γυναίκες παίρνουν τα όπλα εναντίον των Ταλιμπάν

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2021, 21:00
Γυναίκες με όπλα στα χέρια φωνάζουν συνθήματα εναντίον των Ταλιμπάν. Δεν θέλουν να επιστρέψουν στη μπούρκα και στην καταπίεση
|Facebook

Αφγανιστάν: Οι γυναίκες παίρνουν τα όπλα εναντίον των Ταλιμπάν

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2021, 21:00

Οι γυναίκες με τα όπλα στα χέρια, παρελαύνουν κατά εκατοντάδες στους δρόμους πόλεων του βόρειου και κεντρικού Αφγανιστάν. Κάποιες φωτογραφίζονται και ανεβάζουν τις εικόνες τους στα social media. Την ίδια ώρα, οι Ταλιμπάν εκμεταλλεύονται την αποχώρηση των Αμερικανών και καταλαμβάνουν ξανά εδάφη σε όλη τη χώρα.

Μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις ενόπλων γυναικών έγινε στην κεντρική επαρχία Γκορ, όπου εκατοντάδες γυναίκες συγκεντρώθηκαν το Σαββατοκύριακο, κραδαίνοντας όπλα και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των Ταλιμπάν.

Μπορεί να μην είναι έτοιμες να μεταβούν στο μέτωπο, λόγω του συντηρητισμού της κοινωνίας και της έλλειψης εκπαίδευσης, όμως η συμβολική τους διαμαρτυρία καταδεικνύει τον έντονο φόβο ότι οι ισλαμιστές αντάρτες θα γυρίσουν το Αφγανιστάν 20 χρόνια πίσω. Πριν την εισβολή των Αμερικανών, που περιόρισε τους Ταλιμπάν στα σύνορα με το Πακιστάν. Τότε που οι γυναίκες θεωρούνταν «αντικείμενα» χωρίς κανένα δικαίωμα και καμία ελευθερία.

Στιγμιότυπο από την ένοπλη συγκέντρωση των γυναικών

«Κάποιες γυναίκες ήθελαν απλά να κάνουν μία συμβολική διαμαρτυρία, αλλά άλλες είναι έτοιμες να πάνε στο μέτωπο», είπε η Χαλίμα Παραστίς, επικεφαλής της γυναικείας οργάνωσης στην Γκορ και μία από τις διοργανώτριες της διαδήλωσης. «Και εγώ είμαι έτοιμη. Εγώ και άλλες γυναίκες είπαμε στον κυβερνήτη πριν ένα μήνα ότι είμαστε έτοιμες να πάμε να πολεμήσουμε», είπε η ίδια στον Guardian.

Σε περιοχές που ελέγχουν πλέον οι Ταλιμπάν, έχουν ήδη επιβάλει περιορισμούς στην εκπαίδευση των γυναικών, στην ελεύθερη κυκλοφορία και στην εμφάνισή τους. Σε μια περιοχή, κυκλοφόρησαν φυλλάδια απαιτώντας από τις γυναίκες να φορούν μπούρκα.

Οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει στις γυναίκες ακόμη και να φροντίζουν ζώα ή να εργάζονται στη γη σε περιοχές του Γκορ που ελέγχουν. Εχουν κλείσει σχολεία για κορίτσια, διέταξαν τις γυναίκες να μην βγαίνουν από το σπίτι χωρίς τη συνοδεία άνδρα κηδεμόνα και τους απαγόρευσαν να παρευρίσκονται σε γάμους.

Μία 20χρονη που θέλησε να παραμείνει ανώνυμη για τον φόβο των Ταλιμπάν, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι θέλει να συνεχίσει την εκπαίδευσή της και όχι να πολεμήσει, αλλά αν χρειαστεί θα το κάνει, για αυτό και παρακολούθησε σεμινάρια για τη χρήση όπλων. «Το δικό μας πλεονέκτημα είναι ότι οι Ταλιμπάν μας φοβούνται αν έχουμε όπλα, το θεωρούν φοβερά εξετευλιστικό να σκοτωθούν από γυναίκα», είπε.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας του Γκορ, Αμπλουνταζίρ Φαϊζάντα, μερικές από τις γυναίκες που βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της επαρχίας, έχουν ήδη πολεμήσει τους Ταλιμπάν και οι περισσότερες είχαν υποστεί βία από αυτούς. «Η πλειοψηφία αυτών των γυναικών ήταν αυτές που πρόσφατα διέφυγαν από τις περιοχές των Ταλιμπάν. Εχουν ήδη περάσει τον πόλεμο στα χωριά τους, έχασαν τους γιους και τους αδελφούς τους, είναι θυμωμένες», είπε χαρακτηριστικά και δεσμεύτηκε ότι οι γυναίκες που δεν έχουν εμπειρία με όπλα θα εκπαιδευτούν, εάν το εγκρίνει η κυβέρνηση της Καμπούλ.

«Πάνω από 12 γυναίκες δραπέτευσαν από το Αλαχιάρ στην περιοχή Σαράκ την περασμένη εβδομάδα και ήρθαν σε εμάς και ζήτησαν όπλα για να επιστρέψουν και να πολεμήσουν για τη γη και την ελευθερία τους. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιοχές», είπε η Παραστίς.

Κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους οι Ταλιμπάν

Καθώς η αποχώρηση των Αμερικανών σχεδόν ολοκληρώθηκε, οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει ευρεία επίθεση στη βόρεια χώρα, ανακαταλαμβάνοντας περιοχές τις οποίες είχαν χάσει πριν 20 χρόνια, παρά τις προσπάθειες του αφγανικού στρατού.

Μαχητές των Ταλιμπάν έδιωξαν οικογένειες από τα σπίτια τους, τα λεηλάτησαν και τα πυρπόλησαν στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, κατά τα φαινόμενα σε αντίποινα επειδή οι κάτοικοι συνεργάζονταν με την κυβέρνηση στην Καμπούλ, ανέφερε την Τετάρτη σε έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Οι «επιθέσεις αντιποίνων» έγιναν από αντάρτες που συμμετέχουν στην ευρείας κλίμακας έφοδο των Ταλιμπάν. Οι ισλαμιστές αντάρτες προελαύνουν και έχουν καταλάβει δεκάδες περιφέρειες σε όλο το Αφγανιστάν, ιδίως στην Κουντούζ και σε άλλες βόρειες επαρχίες.

Αξιωματούχοι των δυτικών δυνάμεων ασφαλείας λένε πως οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει περισσότερες από 100 περιφέρειες. Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν πως ελέγχουν περισσότερες από 200 περιφέρειες σε 34 επαρχίες, οι οποίες εκτείνονται στο μισό της χώρας. Οι κύριες πόλεις και οι επαρχιακές πρωτεύουσες παραμένουν υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Αφγανοί κομάντο έφτασαν στην πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαντακσάν, τμήμα της οποίας κατέλαβαν οι Ταλιμπάν ξανά μετά από 20 χρόνια – Afghanistan Ministry of Defence//Handout via REUTERS
Κύμα προσφύγων στο Τατζικιστάν

Στο μεταξύ, το Τατζικιστάν υποδέχθηκε πάνω από 1.000 πρόσφυγες, άμαχους που έφυγαν για να σωθούν από τη βία στην επαρχία Μπαντακσάν του Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές στην επαρχία Γκόρνο-Μπαντακσάν την Τετάρτη.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη ανακοίνωση από τις αρχές του Τατζικιστάν που επιβεβαιώνει ότι οι συγκρούσεις ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα και τους ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν προκαλεί έξοδο των αμάχων από την περιοχή.

Οι πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, έχουν εγκατασταθεί σε «ασφαλείς τοποθεσίες», σύμφωνα με την ανακοίνωση των τοπικών αρχών. Γίνονται επαφές με υπηρεσίες του ΟΗΕ και με την οργάνωση υγειονομικής βοήθειας Aga Khan Health Services, η οποία έχει έδρα τη Γαλλία, για να τους προσφερθούν τρόφιμα και περίθαλψη.

Το Τατζικιστάν εξάλλου υποδέχθηκε προσωρινά πάνω από 1.000 αφγανούς στρατιώτες, που υποχώρησαν από τις θέσεις τους στον βορρά, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του φαίνεται πλέον πως έχει καταληφθεί από τους Ταλιμπάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...