395
Κόσμος απολαμβάνει τη φύση τηρώντας κατά το δυνατόν τις αποστάσεις ασφαλείας, σε πάρκο της Στοκχόλμης | Reuters

Διστάζουν να ανοίξουν τα σύνορά τους με τη Σουηδία οι γειτονικές της χώρες

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2020, 16:10
Κόσμος απολαμβάνει τη φύση τηρώντας κατά το δυνατόν τις αποστάσεις ασφαλείας, σε πάρκο της Στοκχόλμης
|Reuters

Διστάζουν να ανοίξουν τα σύνορά τους με τη Σουηδία οι γειτονικές της χώρες

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2020, 16:10

Δεν φαίνεται να πετυχαίνει το πείραμα της Σουηδίας να μην προχωρήσει σε lockdown για να μειώσει την εξάπλωση του κορονοϊού, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις παγκοσμίως και τώρα φαίνεται πως θα της δημιουργήσει προβλήματα με τις γειτονικές της χώρες.

Το τελευταίο διάστημα, η σκανδιναβική χώρα, όπου δεν έκλεισαν καν οι επιχειρήσεις, καταγράφει τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό θανάτων στην Ευρώπη από τη νόσο Covid-19, με 6,4 θανάτους ανά ένα εκατ. κατοίκους την ημέρα, 61 ημέρες αφότου η θνητότητα σκαρφάλωσε πάνω από το 0,1 θανάτους ανά εκατομμύριο.

Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από εκείνον της Βρετανίας, που καταγράφει 6,2 θανάτους ανά εκατομμύριο, της Ιταλίας, που είναι 5,5 και της Ισπανίας, που είναι 4.

Σύμφωνα με τους Financial Times, είναι τόσοι πολλοί οι θάνατοι από κορονοϊό στη σκανδιναβική χώρα, που όλες οι γειτονικές της χώρες, σκέφτονται σοβαρά να μην ανοίξουν τα σύνορά τους με τη Σουηδία, καθώς τα δικά τους νούμερα, της πανδημίας, είναι κατά πολύ χαμηλότερα.

Εως την Τετάρτη, 3.831 άνθρωποι είχαν πεθάνει από Covid-19 στη Σουηδία, μία χώρα με πληθυσμό ίσο με της Ελλάδας.

Η Δανία, η Φινλανδία και η Νορβηγία, όλες με πληθυσμό περίπου πέντε εκατομμυρίων, έχουν 551, 301 και 233 θανάτους αντίστοιχα.

Μάλιστα, συνολικά η Σουηδία έχει 384 θανάτους ανά εκατομμύριο, τη στιγμή που η Ελλάδα έχει 16 ανά εκατομμύριο.

Την περασμένη εβδομάδα, οι βαλτικές χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία «ταξιδιωτικής φυσαλίδας», ανάβοντας πράσινο φως για τις ελεύθερες μετακινήσεις ανάμεσα σε Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία.

Ομως, η υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας, Μαρία Οχισάλο, τόνισε ότι κάτι αντίστοιχο δεν είναι δυνατόν να γίνει με τις σκανδιναβικές χώρες και την Ισλανδία, λόγω του πολύ κακού βαθμού που παίρνει η Σουηδία στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Δανία επίσης, δεν βιάζεται να ανοίξει τα σύνορά της με τη Σουηδία, πριν μειωθούν τα κρούσματα και οι θάνατοι από την ασθένεια, ενώ η Νορβηγία είναι η μόνη χώρα που εξακολουθεί να επιτρέπει τις μετακινήσεις πολιτών της στη Σουηδία, με την προϋπόθεση να μπουν σε καραντίνα 10 ημερών, όταν επιστρέψουν.

Σε γηροκομεία οι μισοί θάνατοι της Σουηδίας!

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας ζήτησε συγγνώμη γιατί, όπως παραδέχθηκε, η κυβέρνηση απέτυχε να προστατέψει τους ηλικιωμένους.

Το 49% των θανάτων στη χώρα, από κορονοϊό, σημειώθηκε σε γηροκομεία, όπου οι ηλικιωμένοι πέθαναν μόνοι και αβοήθητοι, όπως γράφει το BBC.

Νοσηλεύτριες και διασώστες που μιλούν στο ρεπορτάζ, αναφέρουν ότι ελάχιστοι είναι οι άνω των 60 ετών που μεταφέρθηκαν ή νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομεία. Η πλειοψηφία των εισαγωγών αφορά άτομα ηλικίας 30-60 ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...