662
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν θεωρεί ότι η χώρα του έχει πρόβλημα με τις θρησκευτικές μειονότητες | Cem Oksuz/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Ο αμερικανός πάστορας κρατείται, ο Τραμπ επιβάλλει κυρώσεις, ο Ερντογάν απειλεί, η λίρα καταρρέει

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2018, 12:53
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν θεωρεί ότι η χώρα του έχει πρόβλημα με τις θρησκευτικές μειονότητες
|Cem Oksuz/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Ο αμερικανός πάστορας κρατείται, ο Τραμπ επιβάλλει κυρώσεις, ο Ερντογάν απειλεί, η λίρα καταρρέει

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2018, 12:53

Με αντίποινα κατά των ΗΠΑ απείλησε η Τουρκία, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον στους τούρκους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης εξαιτίας της σύλληψης και της φυλάκισης του αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον.

Η εκκρεμής εδώ και σχεδόν δύο χρόνια υπόθεση του πάστορα έχει κλονίσει τις σχέσεις των δύο χωρών – και δεν είναι το μόνο σημείο τριβής τα τελευταία χρόνια.

Μαζί της συμπαρασύρει και την τουρκική οικονομία με τη λίρα να κινείται πλέον πάνω από το ψυχολογικό όριο των πέντε λιρών ανά δολάριο.

Την Τετάρτη οι ΗΠΑ αποφάσισαν την κατάσχεση αγαθών και περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ του τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ. Η κυβέρνηση Τραμπ απαγόρευσε σε όλους τους αμερικανούς πολίτες να συναλλάσσονται με τους δύο τούρκους υπουργούς.

Ο Σοϊλού και ο Γκιουλ διευθύνουν κυβερνητικά υπουργεία και οργανισμούς της Τουρκίας που ευθύνονται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αιτιολογώντας τις κυρώσεις.

Παράλληλα με την αναγγελία της επιβολής των κυρώσεων, η αμερικανική διπλωματία γνωστοποίησε ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συνομίλησε τηλεφωνικά με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Πρόκειται να τον συναντήσει κατ’ ιδίαν εντός της εβδομάδας στη Σιγκαπούρη –στο περιθώριο της συνόδου της ASEAN– για να απαιτήσει την απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κράτησε μάλλον τυπικούς τόνους: «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αυτό θα βλάψει σημαντικά τις εποικοδομητικές προσπάθειες που καταβάλλονταν για να διευθετηθούν τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες», γράφει σε ανακοίνωση.

Πιέσεις στη λίρα

Η πολιτική ένταση από το εξωτερικό και το εσωτερικό μεταβιβάζεται κατά κανόνα και την οικονομία. Το βλέπουμε και στην περίπτωση της τουρκικής λίρας που σταθερά διολισθαίνει όλο και πιο χαμηλά.

Την Πέμπτη πέρασε και το όριο των πέντε λιρών ανά δολάριο χωρίς να υπάρχει κάτι που θα ανατρέψει αυτήν την πορεία. Είναι ενδεικτικό ότι την ίδια ημέρα πέρυσι, στις 2 Αυγούστου 2017, η ισοτιμία ήταν στις 3,5 λίρες ανά δολάριο. Το νόμισμα να έχει χάσει το ένα πέμπτο της αξίας του σε ένα χρόνο.

lira

Το διάγραμμα του Bloomberg δείχνει καθαρά την πτωτική πορεία της λίρας τα τελευταία χρόνια (με το μωβ) αλλά και την κατακόρυφη άνοδο των αποδόσεων του 10ετούς ομολόγου. Σήμερα το τουρκικό ομόλογο βρίσκεται στο 18,6%, ένα ποσοστό που είχαν δει και τα ελληνικά ομόλογα κατά τις πιο δραματικές στιγμές της κρίσης το 2015.

Ο Μπράνσον και τα άλλα αγκάθια

Το σημείο τριβής μεταξύ των σχέσεων των δύο χωρών δεν είναι άλλο από την περίπτωση του πάστορα Αντριου Μπράνσον.

Κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες και κατασκοπεία, αν και ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί. Κινδυνεύει όμως να του επιβληθεί ποινή 35 ετών κάθειρξης εάν κριθεί ένοχος.

Πριν από μία εβδομάδα τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, έπειτα από ενάμιση χρόνο φυλάκισης, μια απόφαση των τουρκικών Αρχών που επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς (ευαγγελικός χριστιανός όπως και ο πάστορας) απείλησαν ότι η Τουρκία θα βρισκόταν αντιμέτωπη με «βαριές κυρώσεις» εάν ο Αντριου Μπράνσον δεν αφηνόταν ελεύθερος άμεσα.

2018-07-25T161156Z_978388214_RC1FC3B48240_RTRMADP_3_TURKEY-SECURITY-USA
Ο πάστορας Μπράνσον (στη μέση με τα γυαλιά) κρατήθηκε στη φυλακή για 1,5 χρόνο (DHA via REUTERS )

«Η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις θρησκευτικές μειονότητες», αντέτεινε σε όλα αυτά την Τετάρτη ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά προειδοποίησε ότι «είναι αδύνατο να αποδεχθούμε αυτή την ευαγγελική και σιωνιστική νοοτροπία και τον απειλητικό τόνο των ΗΠΑ».

Οι σχέσεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί εδώ και δύο χρόνια εξαιτίας και της υπόθεσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, του οποίου ζητεί την έκδοση η Αγκυρα, για τη φερόμενη εμπλοκή του στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Η Ουάσινγκτον δεν έχει κάνει καμία κίνηση για το θέμα.

Η υποστήριξη της Ουάσινγκτον στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είναι επίσης ανάμεσα στα στοιχεία που δημιουργούν εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών, καθώς η Αγκυρα βλέπει στην οργάνωση αυτή σαν μια «τρομοκρατική» απειλή στα σύνορά της. Και τέλος, δύο τούρκοι υπάλληλοι σε αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία παραμένουν φυλακισμένοι και ένας τρίτος τελεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...