603
Πυροσβέστης στη λεωφ. Μαραθώνος την κρίσιμη στιγμή. Η φωτιά έχει περάσει το όριο και κατευθύνεται προς το Μάτι. Οπως όμως και πολλά αυτοκίνητα... | REUTERS/Costas Baltas

Γιατί έκλεισαν λάθος τη Μαραθώνος – Τι αποκαλύπτουν οι διάλογοι των αστυνομικών

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2018, 10:25
Πυροσβέστης στη λεωφ. Μαραθώνος την κρίσιμη στιγμή. Η φωτιά έχει περάσει το όριο και κατευθύνεται προς το Μάτι. Οπως όμως και πολλά αυτοκίνητα...
|REUTERS/Costas Baltas

Γιατί έκλεισαν λάθος τη Μαραθώνος – Τι αποκαλύπτουν οι διάλογοι των αστυνομικών

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2018, 10:25

Σύγχυση, πανικό και κακό συντονισμό που απέβησαν μοιραία για πολλούς συμπολίτες μας οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους στην προσπάθεια να διαφύγουν από το Μάτι δείχνουν οι συνομιλίες των αστυνομικών την ώρα της πυρκαγιάς.

Σε ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη στην «Καθημερινή» παρουσιάζονται αποκλειστικά οι ηχογραφημένες συνομιλίες από τους ασυρμάτους των αστυνομικών.

Από αυτές φαίνεται ότι η Διεύθυνση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής έδωσε εντολή για διακοπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Μαραθώνος στο ρεύμα προς Μαραθώνα στις 18:12, την ώρα που η φωτιά βρισκόταν ακόμη στον Νέο Βουτζά.

Στις 18:13 δόθηκε η εντολή να κοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Μαραθώνος, στη συμβολή της με την οδό Φλέμινγκ (διασταύρωση Ραφήνας), μόνο για τα οχήματα που κινούνταν προς Μαραθώνα. Αυτό είχε ως συνέπεια για λίγα κρίσιμα λεπτά πολλοί να στρίψουν δεξιά προς Ραφήνα και να οδηγηθούν παραλιακά προς το Μάτι, κατευθείαν στον όλεθρο…

Χαρακτηριστική -και τραγική- η περίπτωση του Παναγιώτη Χαμηλοθώρη

Ενώ άλλωστε επικρατούσαν σκηνές πανικού και έντασης με οδηγούς να επιτίθενται σε αστυνομικούς στα μπλόκα στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα σπίτια τους για να τα σώσουν, η φωτιά συνέχιζε το καταστροφικό της έργο.

Γράφει ο Γιάννης Σουλιώτης στην «Καθημερινή»:

Σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., την ίδια στιγμή (γύρω στις 18.20) έγινε διακοπή της κυκλοφορίας και στην οδό Φλέμινγκ, που οδηγεί προς το λιμάνι της Ραφήνας. Αντίστοιχα, από τις ηχογραφημένες συνομιλίες αποκαλύπτεται ότι μερικά λεπτά αφότου απαγορεύθηκε η είσοδος στη λεωφόρο Μαραθώνος, η Τροχαία δημιούργησε φραγμό και στον πρώτο παράλληλο δρόμο που οδηγεί στο Κόκκινο Λιμανάκι και στην Αργυρά Ακτή, τον κυκλικό κόμβο δηλαδή της λεωφόρου Δημοκρατίας με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως.

Ενδεικτικά, στις 18.27 αστυνομικός της Τροχαίας που μετέχει στα μέτρα ακούγεται να διαβιβάζει: «Eχουμε κλείσει Μαραθώνος από μεριά της Φλέμινγκ» και δύο λεπτά αργότερα, στις 18.29, ο επικεφαλής των μέτρων ακούγεται να φωνάζει: «Ελάτε στο Κόκκινο Λιμανάκι, να μην πάει τίποτα από παραλιακή για Νέα Μάκρη». Δευτερόλεπτα μετά και ενώ στην περιοχή επικρατούν συνθήκες πανικού ο εκφωνητής επαναλαμβάνει: «Κανένα όχημα να μην κινηθεί παραλιακά, να κόψουμε στο Κόκκινο Λιμανάκι, να τα στέλνουμε όλα Ραφήνα».

Οι αστυνομικοί διευκρινίζουν πάντως ότι το διάστημα που μεσολάβησε από την εκτροπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι τη στιγμή που δημιουργήθηκε φραγμός στην (παράλληλη) λεωφόρο Δημοκρατίας, οι οδηγοί των αυτοκινήτων που κινούνταν στην οδό Φλέμινγκ είχαν δυνατότητα –εάν το επιθυμούσαν– να στρίψουν προς το Κόκκινο Λιμανάκι και να συνεχίσουν την πορεία τους προς το Μάτι. Ακόμα, περιγράφουν ότι αρκετοί οδηγοί που είχαν εγκλωβιστεί στον φραγμό επιτίθεντο στους άνδρες της Τροχαίας στα μπλόκα στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα σπίτια τους για να τα σώσουν από τη φωτιά.

Μετά τις 18:30, η Τροχαία ζητούσε από τα πληρώματα των περιπολικών να προσέχουν να μην εγκλωβιστούν «Ούτε ένα όχημα παραλιακά, αυστηρές εκτροπές, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα» διατάσσει ο επικεφαλής αξιωματικός τους αστυνομικούς που βρίσκονται στα μπλόκα.

Η συνέχεια είναι γνωστή.

BBC: «Εστειλαν τους οδηγούς στην πορεία της φωτιάς»

Σε δημοσίευμά του το BBC εστιάζει στις κινήσεις της αστυνομίας το απόγευμα της πυρκαγιάς στο Μάτι και στις οδηγίες που έδωσαν σε όσους κινούνταν στην περιοχή και όσους προσπαθούσαν να διαφύγουν από αυτή.

Τα μπλόκα και οι παρακάμψεις της Τροχαίας έστειλαν τον κόσμο στο μονοπάτι της πυρκαγιάς, αναφέρει το BBC επικαλούμενο τον Βασίλη Διγαλάκη, καθηγητή στο Πολυτεχνείο της Κρήτης.

«Προφανώς έπρεπε να κλείσουν την κυκλοφορία στη Μαραθώνος, αλλά αντί να τους πουν να κάνουν αναστροφή, τους άφησαν να βρουν εναλλακτικές οδούς και οι μόνες ήταν μέσα από το Μάτι», εξηγεί.

Μέσα σε συνθήκες πανικού και χάους, η φωτιά χρειάστηκε 30 λεπτά για να περάσει την Μαραθώνος και να φτάσει ως τη θάλασσα παγιδεύοντας δεκάδες ανθρώπους.

Το BBC αναφέρεται και σε προκαταρκτική έρευνα από το ΕΚΠΑ που δείχνει ότι οι στενοί δρόμοι, τα αδιέξοδα και η έλλειψη ανοιχτών χώρων στο Μάτι σταμάτησαν τους κατοίκους που ήθελαν να διαφύγουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...