354
Η επαρχία Ντέιρ Εζόρ, στα ανατολικά της Συρίας, έπειτα από τους βομβαρδισμούς των τελευταίων μηνών | REUTERS

Συρία: Εφοδος κομμάντος των ΗΠΑ σε προπύργιο του ISIS – Υπό έλεγχο ο δρόμος για τη Ράκα

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2017, 15:41
Η επαρχία Ντέιρ Εζόρ, στα ανατολικά της Συρίας, έπειτα από τους βομβαρδισμούς των τελευταίων μηνών
|REUTERS

Συρία: Εφοδος κομμάντος των ΗΠΑ σε προπύργιο του ISIS – Υπό έλεγχο ο δρόμος για τη Ράκα

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2017, 15:41

Ο διεθνής συνασπισμός που μάχεται το ISIS διεξήγαγε την Κυριακή μια σημαντική επιχείρηση σε ένα ακόμα σημαντικό προπύργιό των τζιχαντιστών, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ στα ανατολικά της Συρίας, και συγκεκριμένα στο χωριό Αλ Κούμπαρ, σύμφωνα με δημοσίευμα των βρετανικών Times.

Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), τον αραβοκουρδικό συνασπισμό που μάχεται εναντίον του ISIS, στην επιχείρηση συμμετείχαν τουλάχιστον τέσσερα ελικόπτερα, μεταξύ των οποίων και Απάτσι, και ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 25 τζιχαντιστές.

Το τοπικό δίκτυο Deir Ezzor-24 μετέδωσε ότι μέλη των ειδικών δυνάμεων προσγειώθηκαν με αλεξίπτωτα και έδωσαν εντολή στους πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα την περιοχή. Στη συνέχεια πήραν υπό τον έλεγχό τους τον δρόμο που οδηγεί από το Ντέιρ Εζόρ στη Ράκα, κοντά στο Αλ Κούμπαρ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων, στο χωριό Αλ Κούμπραρ βρίσκεται ένας σταθμός καθαρισμού νερού που ελέγχεται από το ISIS και δίπλα σε αυτόν ένα μικρό κτίσμα που χρησιμοποιείται από τους τζιχαντιστές σαν φυλακή για «σημαντικούς κρατούμενους».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ Τζεφ Ντέιβις χαρακτήρισε την επιχείρηση «επιτυχημένη», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ενώ έκρινε ως «υπερβολικό» τον απολογισμό των 25 νεκρών εκτιμώντας ότι οι νεκροί ήταν κατά πολύ λιγότεροι.

Στην ενημέρωσή του προς δημοσιογράφους τόνισε ότι την επιχείρηση είχε αναλάβει η μονάδα των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, που είναι αρμόδια για τον εντοπισμό των ηγετών των τζιχαντιστών (ETF, Expeditionary targeting force). Οπως εξήγησε ο ίδιος, στόχος τους δεν ήταν μόνο να εξοντώσουν τους τζιχαντιστές αλλά και να συλλέξουν πληροφορίες για μελλοντικές επιχειρήσεις.

Στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ είχε δηλώσει ότι οι άνδρες αυτής της ειδικής δύναμης θα κάνουν επιχειρήσεις και στη Συρία με στόχο να απελευθερώνουν ομήρους, να συγκεντρώνουν πληροφορίες και να συλλαμβάνουν ηγέτες του ISIS, προσθέτοντας ότι ο διευρυμένος ρόλος τους «θα περιλαμβάνει και μάχες».

Χθες, Δευτέρα, οι ιρακινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μέσα σε λίγες ημέρες θα έχουν καταλάβει πλήρως το ανατολικό τμήμα της Μοσούλης, ενώ το ISIS συνεχίζει να ελέγχει μεγάλο μέρος των δυτικών συνοικιών της πόλης. Ο υποστράτηγος Αμπντουλγάνι Αλ Ασάντι δήλωσε ότι οι μονάδες στοχεύουν να περικυκλώσουν το πανεπιστήμιο της Μοσούλης, εκτιμώντας ότι η ανακατάληψη του ανατολικού τμήματός της είναι «ζήτημα ημερών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...