2096
Γιάννης Στουρνάρας εναντίον Χρήστου Σπίρτζη. Το τελευταίο -μέχρι το επόμενο- επεισόδιο του σίριαλ Καλογρίτσα και Attica TV | CreativeProtagon

O Στουρνάρας, o Σπίρτζης και η «ΣΥΡΙΖΑ Bank»

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2016, 11:43
Γιάννης Στουρνάρας εναντίον Χρήστου Σπίρτζη. Το τελευταίο -μέχρι το επόμενο- επεισόδιο του σίριαλ Καλογρίτσα και Attica TV
|CreativeProtagon

O Στουρνάρας, o Σπίρτζης και η «ΣΥΡΙΖΑ Bank»

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2016, 11:43

«Κρείττον του λαλείν το σιγάν», δηλαδή «η σιωπή είναι καλύτερη από τη φλυαρία» είναι το σχόλιο συνεργατών του Γιάννη Στουρνάρα προς τον Χρήστο Σπίρτζη, μετά τις δηλώσεις του υπουργού, που υποστήριξε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας όφειλε να ασκήσει έλεγχο στην Attica Bank. «Στο διάστημα από το ’11 μέχρι σήμερα, έχουνε γίνει δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα Αττικής. Ο φορέας που ήλεγξε την Τράπεζα για τις διαδικασίες, τα δάνεια, τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και όλα τα υπόλοιπα είναι η Τράπεζα της Ελλάδας» είπε ο Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος, υπενθυμίζεται, ήταν πρόεδρος του Tεχνικού Επιμελητηρίου, δηλαδή του βασικού μετόχου της Τράπεζας. «Και εδώ ζούμε μία παράνοια που πραγματικά προσβάλλει και τους μηχανικούς, προσβάλλει και την Τράπεζα και άρα και τη χώρα» συνέχισε ο κ. Σπίρτζης. «Αν, λοιπόν, η Τράπεζα Αττικής δεν έκανε καλά τη δουλειά της, προφανώς δεν έκανε καλά τη δουλειά της και η Τράπεζα της Ελλάδας που την ήλεγξε. Άρα, αν ισχύουν όλα αυτά, πρέπει να ελεγχθεί και η Τράπεζα της Ελλάδας, κατά τη γνώμη μου»

Την ίδια στιγμή, το Μαξίμου καταφεύγει στο «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης, διαμηνύοντας πως ο νόμος θα εφαρμοστεί: «Η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των «λυτών και δεμένων» να μην εφαρμοστούν οι νόμοι και να πλήξουν το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης,, πέφτει στο κενό» αναφέρεται σε σημείωμα που εστάλη από την κυβέρνηση στους δημοσιογράφους, απαντώντας στις καταγγελίες της ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες. «Το καθεστώς της ανομίας των 27 χρόνων στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα» καταλήγει η κυβέρνηση, τονίζοντας πως εφαρμόζει τους κανονισμούς και τους νόμους του Κράτους. Πιθανότατα αυτό να είναι και ένα «σήμα» που υποδηλώνει πρόθεση για έκπτωση του σχήματος Καλογρίτσα από την αδειοδότηση.
Νωρίτερα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, η ΝΔ ζήτησε να ριχθεί άπλετο φως και να απαντηθούν τα ερωτήματα που υπάρχουν γύρω από το «πόθεν έσχες» των υπερθεματιστών στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές. «Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποχαιρετήσει οριστικά το ηθικό πλεονέκτημα» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης. Σημείωσε ότι είναι επιβεβλημένος ο έλεγχος και η προέλευση και τρόπος απόκτησης των χρημάτων των υπερθεματιστών.  «Αυτό που υπήρξε η ναυαρχίδα της κυβέρνησης για τη διαφάνεια και τη δημοκρατία, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θέλει να συζητηθεί» πρόσθεσε ο κ. Βορίδης.

Star: Με δάνειο από την Attica Bank πλήρωσε Εφορία ο Καλογρίτσας

Με χρήματα από δάνειο που πήρε από την Attica Bank, πλήρωσε οφειλές από πρόστιμα για φοροδιαφυγή ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας. Την αποκάλυψη αυτή έκανε στο κεντρικό δελτίο του Star ο Τάσος Τέλλογλου, ο οποίος ανέφερε ότι στις 29 Ιουνίου 2016 ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας πούλησε στην «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ», κατασκευαστική εταιρεία της οικογένειας 1.224.000 μετοχές μιας άλλης εταιρείας της οικογένειας, την  «ΜΙΚΗ ΑΕ». Για την αγοραπωλησία αυτή,  όπως και για μια ακόμα την επόμενη μέρα,  με αντικείμενο τις μετοχές της «ΜΙΚΗ ΑΕ»,  η Attica Bank διέθεσε «χρηματοδότηση γέφυρα»,  αξίας ύψους 15 εκ. ευρώ.

Είναι πολιτικό ατύχημα ο Καλογρίτσας;

Στην πολιτική, λοιπόν, υπάρχουν και ατυχήματα. Και ίσως να έχουμε γίνει μάρτυρες ενός τέτοιου. Πρώτα λοιπόν μαθαίνουμε ότι ο υιός Καλογρίτσα, ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος, είχε βάλει βοσκοτόπια στην Ιθάκη ως εγγύηση για την τηλεοπτική άδεια – αγροτεμάχια που αποτιμώνται 100 εκατ. ευρώ. Μετά μαθαίνουμε ότι η εταιρεία του πατρός Καλογρίτσα, του Χρήστου, έχει λάβει από την Attica Bank δάνεια ύψους 127,6 εκατ. ευρώ (τα 72,6 εκατ. ευρώ το τελευταίο 20μηνο, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δηλαδή) και μάλιστα τα 15 εκατ. ευρώ από αυτά λίγες μέρες πριν από τις τηλεοπτικές άδειες. Και τώρα μαθαίνουμε πως οι Καλογρίτσας πατήρ & υιός ελέγχονται για υποθέσεις φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Είναι να απορείς, αυτή η περίφημη επιτροπή που έλεγξε τα Πόθεν Εσχες των τεσσάρων που πήραν τις τηλεοπτικές άδειες μετά τον διαγωνισμό, τι σόι έλεγχο έκανε;

Ο Πάνος Λαζαράτος πάντως, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των μελών της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού που είχε συστήσει η κυβέρνηση για την αδειοδότηση των καναλιών. Και σε μια ατάκα ενδεικτική του κλίματος εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής παραδέχτηκε στον BHMA FM ότι «θα έχουν ποινικές και πολιτικές ευθύνες αυτοί που ανακήρυξαν τον κ. Καλογρίτσα υπερθεματιστή αν αποδειχθεί προβληματικό το Πόθεν Εσχες του».

Οι τελευταίες εξελίξεις στο σίριαλ Καλογρίτσα, διότι περί τέτοιου πρόκειται, ήρθαν το πρωί της Τρίτης. Δυο σοβαρές δικογραφίες με επίκεντρο τον εργολάβο-επιχειρηματία και τον γιο του, εξετάζονται εξονυχιστικά από την Δικαιοσύνη, από τον Ιανουάριο του 2015 στο πλαίσιο της έρευνας για τις λίστες της φοροδιαφυγής, με τη μια μάλιστα υπόθεση να βρίσκεται λίγο πριν από το στάδιο της παραπομπής σε δίκη.

Η πρώτη δικογραφία, που εκκρεμεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για τον Χρ. Καλογρίτσα, αφορά σε φοροδιαφυγή ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, εντοπίστηκαν αποκλίσεις μεταξύ των καταθέσεών του και των δηλώσεων του εργολάβου ύψους €20 εκατ. Η δεύτερη δικογραφία εκκρεμεί σε ανακριτή και αφορά στον Ι. Β. Καλογρίτσα, τυπικά τον υπερθεματιστή μιας από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Του ασκήθηκε ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή περίπου τεσσάρων εκατ. ευρώ και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με βάση τις αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων και δηλώσεων. Ομως, για να μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα και να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις άδειες έσπευσε να πληρώσει αυτό το ποσό. Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πληρωμή του ποσού οδηγεί σε απαλλαγή του από το ποινικό σκέλος.

Αλλά πλέον το τεχνικό και το ποινικό ζήτημα μοιάζει να είναι το λιγότερο. Το ζήτημα των χρηματοδοτικών σχέσεων του Καλογρίτσα με την Attica Bank, δεδομένων και των σχέσεων του εργολάβου με κυβερνητικά στελέχη, έχει αποκτήσει πολιτικές διαστάσεις. Το τρίγωνο Καλογρίτσας – Τράπεζα Αττικής – διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες πλήττει το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, τουλάχιστον σύμφωνα με συγκεκριμένη γραμμή ανάλυσης που αναπτύσσεται από την αντιπολίτευση – η οποία όμως γραμμή ανάλυσης λαμβάνει υπ’ όψιν της και τις εσωτερικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, εδώ ο ίδιος ο κ. Κουρουμπλής αναγκάστηκε να πει ότι «αν αποδειχθεί ότι τα πράγματα είναι έτσι για τον κ. Καλογρίτσα, θα πληρώσει τα τρία εκατομμύρια της εγγυητικής που έχουν δοθεί ήδη και την πρώτη δόση και θα φύγει από το παιχνίδι». 

Η Νέα Δημοκρατία, δια της Ολγας Κεφαλογιάννη και του Κώστα Αχ. Καραμανλή, έκανε λόγο την Τρίτη για «οσμή σκανδάλου», ενώ ο Κώστας Τζαβάρας χαρακτήρισε την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής «μοντέλο διαπλοκής». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στη ΝΔ επεξεργάζονται σενάριο πρόωρων εκλογών σε περίπτωση ακύρωσης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και ήδη υπάρχει μέριμνα για σχεδιασμό μιας περιοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη ανά την Ελλάδα. Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να οξύνει τη ρητορική του κάνοντας λόγο για «ΣΥΡΙΖΑ Bank» και «ΣΥΡΙΖΑ Channel». Και ο Σταύρος Θεοδωράκης κατήγγειλε πως «η ιδέα και το σχέδιο για το “Καλογρίτσας TV” ήταν συγκεκριμένων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένων κομματικών δημοσιογράφων του ΣΥΡΙΖΑ».

Η κυβερνητική πλειοψηφία μοιάζει όντως να βρίσκεται ξαφνικά σε δύσκολη θέση. Ο Πρωθυπουργός λείπει στις ΗΠΑ, ο αρμόδιος για αυτήν την κατάσταση υπουργός Νίκος Παππάς, επίσης. Και ήδη η κυβέρνηση υπέστη την Τρίτη μια μικρή ήττα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Παππάς και υπερθεματιστές στην Επιτροπή της Βουλής

Η φερεγγυότητα του Καλογρίτσα ως υπερθεματιστή μιας εκ των τεσσάρων τηλεοπτικών καναλιών και η σχέση του με την Attica Bank, απασχόλησε την Τρίτη την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ηταν μια συζήτηση και πάλι τεταμένη, η οποία κατέληξε ωστόσο στη συμφωνία να κληθούν στην Επιτροπή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς αλλά και οι τέσσερις υπερθεματιστές για να δώσουν διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Αρχικά, βέβαια, η πρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπουλου είχε υποστηρίξει ότι η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγξει τα Πόθεν Εσχες των υπερθεματιστών, και είχε μάλιστα εκφράσει την άποψη ότι καλώς η επιτροπή του διαγωνισμού δέχτηκε μόνο μια απλή δήλωση για τα περιουσιακά τους στοιχεία, γιατί αυτό προβλέπει ο νόμος Παππά.

Στη συνέχεια οι βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με τη στήριξη και του ΚΚΕ, κάνοντας χρήση ενός άρθρου του κανονισμού κατάφεραν με πλειοψηφία δύο πέμπτων να αποφασιστεί να κληθούν στην Επιτροπή ο υπουργός και οι υπερθεματιστές. Το συγκεκριμένο όμως άρθρο προβλέπει περιορισμένη διαδικασία εξέτασής τους μέσα σε δύο συνεδριάσεις, αλλά υποβολή ερωτήσεων από την πρόεδρο και τρεις βουλευτές. Και η πρόεδρος προειδοποίησε τα μέλη της Επιτροπής πως θα εφαρμόσει αυστηρά τον κανονισμό.

Βορίδης: «Ο Καλογρίτσας θα πάρει άδεια χωρίς να έχει φράγκο;»

Πρώτος στην Επιτροπή θα καταθέσει ο κ. Παππάς, χωρίς να έχει προσδιοριστεί ακόμη η ημερομηνία.

Νωρίτερα, η κυρία Χριστοδουλοπούλου είπε ότι μπορεί να γίνει συζήτηση στην Επιτροπή για το θέμα, αλλά «επειδή γίνεται παράλληλη διαδικασία στη Δικαιοσύνη δεν είναι πρέπον να προκαταλάβει η επιτροπή τη Δικαιοσύνη». Η συζήτηση στην Επιτροπή διεξήχθη σε κλίμα έντασης. Ιδίως, ο Μάκης Βορίδης της ΝΔ υπενθύμισε στα μέλη της Επιτροπής το κραυγαλέο της περίπτωσης Καλογρίτσα σε σχέση και με τα όσα έγιναν γνωστά για τα δάνεια της Attica Bank. «Εδώ ήταν ο πρώην πλέον διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής και μας είχε πει ότι η εγγυητική στον κ. Καλογρίτσα έγινε αφού κατατέθηκε ρευστό. Και τώρα μαθαίνουμε ότι το collateral ήταν δάνειο που του έδωσε η ίδια η τράπεζα. Δεν έχει δώσει δηλαδή δεκάρα τσακιστή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης. Και απευθυνόμενος προς την κυρία Χριστοδουλοπούλου ανέφερε: «Γίνονται σκάνδαλα τρομερά κι εσείς δεν θέλετε να κάνετε έλεγχο. Δεν είναι σκάνδαλο όταν ο άλλος βάζει βοσκοτόπι και του λέει ο ίδιος ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης “προχώρα”; Δεν σας απασχολεί εσάς αν ο Καλογρίτσας πάρει άδεια χωρίς να έχει φράγκο;»

Πάντως, από το Μαξίμου διεμήνυσαν πως δεν πρόκειται να κάνουν κανένα σχόλιο σχετικά με την Τράπεζα Αττικής και το θέμα Καλογρίτσα. Οπως ανέφεραν οι γνωστοί κύκλοι του Μαξίμου, η κυβέρνηση δεν έχει καμία δουλειά με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς των τραπεζών ούτε με τις δανειοδοτήσεις, παραπέμποντας στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά και στις τοποθετήσεις υπουργών όπως ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης που είπε ότι θέλει «να γίνουν έλεγχοι σε όλα τα δάνεια της Attica Bank». Οι κυβερνητικοί κύκλοι μόνο επισήμαναν πως «οποιοδήποτε σύνδεση με την κυβέρνηση είναι ατυχής και βλέπουν προσπάθεια κάποιων να πετάξουν την μπάλα προς τα εκεί».

ΠΑΣΟΚ: «Η ΣΥΡΙΖΑ Bank χρηματοδότησε το ΣΥΡΙΖΑ Channel»

To ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του για την τράπεζα έκανε λόγο για «ΣΥΡΙΖΑ Βank» που ανέλαβε να χρηματοδοτήσει το κανάλι του κ. Καλογρίτσα, «ΣΥΡΙΖΑ Channel», με τα λεφτά των φορολογουμένων και των ασφαλισμένων.

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

«Οι αποκαλύψεις και τα δημοσιεύματα για το «τρίγωνο της διαπλοκής» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-Καλογρίτσα-Τράπεζα Αττικής καθημερινά πολλαπλασιάζονται. Ο ευνοούμενος εργολάβος του ΣΥΡΙΖΑ δανειοδοτείται προνομιακά από την Τράπεζα Αττικής και επιχειρεί με διάτρητο πόθεν έσχες να αποκτήσει και κανάλι. Το Υπουργείο Επικρατείας με την διορισμένη από αυτό Επιτροπή στον διαγωνισμό -παρωδία, σπεύδει να εγκρίνει το πόθεν έσχες με τα βοσκοτόπια χωρίς καν έλεγχο!!!

»Η Κυβέρνηση αφού χρησιμοποίησε τα χρήματα των φορολογουμένων – και με ζημία τους – χρηματοδοτώντας την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζα Αττικής με δημόσιους οργανισμούς (π.χ. ΕΥΔΑΠ), τώρα δίνει μάχη για να ελέγξει την διοίκησή της. Ώστε να κουκουλώσει τα όσα έχουν γίνει και να χρησιμοποιήσει την Τράπεζα για ανάλογες δραστηριότητες. Το «καθεστώς» χρειάζεται και τη χρηματοδότησή του. Και όλα τα παραπάνω για την Τράπεζα, με ενορχήστρωση του πρώην προέδρου του ΤΕΕ και νυν Υπουργού Υποδομών κ. Σπίρτζη.

»Ως εδώ. Κανείς πια δεν δικαιούται να σιωπά.

»Η ΣΥΡΙΖΑ BANK ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ CHANNEL ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ

»Η Δικαιοσύνη οφείλει να επιτελέσει το έργο της, και να ελέγξει όλες τις καταγγελίες, χωρίς καμία παρέμβαση ή σκοπιμότητα. Ήδη η αδράνειά της δημιουργεί ερωτηματικά.
»Η Βουλή οφείλει να ζητήσει άμεσα το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Αττικής και να συζητηθεί αυτό στις αρμόδιες επιτροπές.
Ζητάμε από τον Πρόεδρο της Βουλής να αποδεχθεί το αίτημά μας, περιφρουρώντας το κύρος του θεσμού.

»Υ.Γ. Κάποιοι πρέπει να δώσουν λόγο στη Δικαιοσύνη για την κατασπατάληση και απαξίωση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων των Μηχανικών και των Τραπεζοϋπαλλήλων, μέσω της συμμετοχής τους στις ανακεφαλαιοποιήσεις της Τράπεζας Αττικής».

Θεοδωράκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τα δικά του θαλασσοδάνεια»

Σε αντίστοιχο καταγγελτικό ύφος και οι δηλώσεις του Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος έκανε λόγο για «Καλογρίτσας TV» και απείλησε με αποκαλύψεις για συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία όπως υποστηρίζει «ενέπλεξαν» την οικογένεια Καλογρίτσα στη διαδικασία του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών.

«Το σχέδιο για την “Καλογρίτσας TV” δεν ήταν της οικογένειας Καλογρίτσα. Η ιδέα και το σχέδιο ήταν συγκεκριμένων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένων κομματικών δημοσιογράφων του ΣΥΡΙΖΑ. Τις επόμενες ημέρες θα έρθουν κι οι αποκαλύψεις. Αν και πιστεύω ότι η οικογένεια Καλογρίτσα πιεζόμενη από τις εξελίξεις θα πει τις επόμενες ώρες, τις επόμενες μέρες, ποιοι την ενέπλεξαν σε αυτή την κωμική ιστορία τηλεόρασης», σημείωσε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Νωρίτερα είχε πει πως «επειδή η διαδικασία με τις τηλεοπτικές άδειες εξελίσσεται σε μέγα σκάνδαλο, οφείλει η κυβέρνηση να σταματήσει το κρυφτούλι και να δώσει καθαρές απαντήσεις δημοσιοποιώντας τα Πόθεν Εσχες των νέων καναλαρχών» είπε. Σε δε δηλώσεις του στον Real FM, ο κ. Θεοδωράκης κατήγγειλε την κυβέρνηση και τους ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ πως «ενισχύουν τους εργολάβους για να ενισχυθούν κι αυτοί με τη σειρά τους όταν χρειαστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κάλος μαθητής του παλιού συστήματος, δίνει τώρα τα δικά του θαλασσοδάνεια στους δικούς του ανθρώπους για να βοηθηθεί κι αυτός με τη σειρά του όταν θα έχει ανάγκη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News