1601
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ (αριστερά) και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (δεξιά) κατά τη συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνόδου κορυφής | REUTERS/Radovan Stoklasa

Υπό προθεσμία το όραμα μιας ελκυστικής ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2016, 19:27
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ (αριστερά) και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (δεξιά) κατά τη συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνόδου κορυφής
|REUTERS/Radovan Stoklasa

Υπό προθεσμία το όραμα μιας ελκυστικής ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2016, 19:27

Προθεσμία έξι μηνών, προκειμένου να διαμορφωθεί «το όραμα μιας ελκυστικής ΕΕ», δίνουν οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συναντήθηκαν στην Μπρατισλάβα. Αυτό αναφέρει η τελική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη λήξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής – χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας.

«Δεσμευόμαστε στην Μπρατισλάβα να προσφέρουμε στους πολίτες μας, τους επόμενους μήνες, το όραμα μιας ελκυστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία θα μπορούν να εμπιστεύονται και την οποία θα μπορούν να υποστηρίζουν» επισημαίνεται στο έγγραφο, υπό τον τίτλο «Διακήρυξη της Μπρατισλάβας». Αυτή συνιστά έναν «οδικό χάρτη» στον οποίο συμφώνησαν τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι η Σύνοδος των 27 στην Μπρατισλάβα έληξε χωρίς κάτι εξαιρετικά απτό. Παρά την εξειδίκευση ορισμένων προτάσεων σε άμυνα, ασφάλεια, προστασία συνόρων, μετανάστευση και οικονομία, οι διαφορές των κρατών-μελών και τα εσωτερικά ρήγματα μεταξύ Βορρά-Νότου και παλαιών και νέων μελών φαίνεται να παραμένει.

«Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει να γίνει και ανάπτυξης, όχι μόνο δημοσιονομικής πειθαρχίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, δηλώνοντας ότι αποχωρεί από την Μπρατισλάβα συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.

«Σήμερα έγινε αντιληπτό ότι οι περισσότεροι από τους 27 ηγέτες της ΕΕ, έχουν κατανοήσει ότι βρισκόμαστε σε μια μεγάλη κρίση, η οποία θα γίνει υπαρξιακή κρίση, πως αν δεν αλλάξουμε θα οδηγηθούμε σε μεγάλα αδιέξοδα», σημείωσε.

Οπως ανέφερε, «οι πολίτες δεν εμπνέονται από την ΕΕ», η οποία, όπως υπογράμμισε, «πρέπει να αποκτήσει νέο όραμα για να ξαναεμπνεύσει τους πολίτες». Πρόσθεσε ότι «παραμένουν οι διαφορετικές εκτιμήσεις για τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ωστόσο, μπαίνει στο τραπέζι η κοινωνική ατζέντα».

Ενδεικτικά ανέφερε πως στα κοινά συμπεράσματα οι ηγέτες καλωσορίζουν την παρέμβαση Γιούνκερ στην Ευρωβουλή, η οποία, όπως σημείωσε, βάζει συγκεκριμένους κοινωνικούς στόχους σε προτεραιότητα.

«Γίνεται ένα βήμα, έστω και μικρό, ανολοκλήρωτο, και πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση» συνέχισε. Αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό, υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την κρίση αυτή όχι με τη λογική του «ό,τι δεν είναι στη δική μου αυλή δεν με αφορά». Καταλήγοντας επισήμανε πως στη Σύνοδο «άνοιξαν κρίσιμα ζητήματα, κάπως αλλάζουν οι ισορροπίες, μπαίνουν στο προσκήνιο στόχοι που είχαν ξεχαστεί».

Στα θέματα που απασχόλησαν του ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ αναφέρθηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ.

Η γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕ «δεν τηρεί επαρκώς την υπόσχεση στους πολίτες της για ευημερία» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα ζητήματα της εξεύρεσης θέσεων εργασίας και στην υιοθέτηση τεχνολογικών εξελίξεων.

«Συμφωνήσαμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία» είπε η γερμανίδα καγκελάριος, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα σχέδιο εργασίας, εν όψει και της επετείου των 60 χρόνων από την ιδρυτική συνθήκη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, που θα πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

2016-09-16T180505Z_1916916607_S1BEUBREAJAA_RTRMADP_3_EU-SUMMIT
Η κοινή συνέντευξη Τύπου της γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ και του γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ (REUTERS/Leonhard Foeger)

Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι οι εργασίες θα γίνουν στη βάση της ομιλίας του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η ατζέντα της Μπρατισλάβα θα αποτελέσει τη βάση για να εργαστούμε τους επόμενους μήνες» τόνισε η Μέρκελ. «Γαλλία και Γερμανία θα στηρίξουν απόλυτα αυτή την οδό» πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των προσφυγικών ροών και στην ανάγκη να υπάρξουν περισσότερες συμφωνίες με χώρες όπως η Τουρκία.

«Οσον αφορά την εσωτερική ασφάλεια, αναφερθήκαμε στο θέμα της τρομοκρατίας και συμφωνήσαμε να συζητηθούν μέσα στους ερχόμενους μήνες οι γαλλογερμανικές προτάσεις», με στόχο να υιοθετηθούν.

«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερες συνεργασίες και στον τομέα της Άμυνας, όπου μπορούν να επιτευχθούν πολλά» τόνισε η Μέρκελ.

Συμπλήρωσε ότι το πνεύμα της Μπρατισλάβα ήταν πνεύμα συνεργασίας. «Ολοι είμαστε πεπεισμένοι ότι χωρίς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν θα καταφέρουμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους» κατέληξε.

Ο Ματέο Ρέντσι, δήλωσε ότι «δεν συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου με τους Ολάντ και Μέρκελ, διότι δεν συμμερίζεται τα συμπεράσματά τους». «Δεν θα παίξω ρόλο ήδη γραμμένο, δεν φοβάμαι να πω ότι αυτή τη φορά διαφωνώ», είπε ο Ρέντσι. «Δεν κάνω πολεμική, αλλά δεν με ικανοποιούν τα αποτελέσματα της συνόδου για την ανάπτυξη και τη μετανάστευση», κατέληξε ο ιταλός πρωθυπουργός

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου για το Brexit δεν πρόκειται να ξεκινήσουν εφόσον η Βρετανία δεν προσφύγει επίσημα στον μηχανισμό για την αποχώρησή της από την EE, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ είναι καλά προετοιμασμένη και θα μπορούσε να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο, όμως σέβεται την επιθυμία της Βρετανίας να καθυστερήσει την προσφυγή της στον μηχανισμό.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, δήλωσε πως η σύνοδος «απέτυχε να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες». Ανακοίνωσε μάλιστα ότι οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών και της ΕΕ θα συναντηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη και πως ο ίδιος έχει ως στόχο να αλλάξει την «αυτοκαταστροφική και αφελή» μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης.

Η κοινή ανησυχία των χωρών κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, να υπάρξει μια κοινή πολιτική για το προσφυγικό και μια ουσιαστική προοπτική για ανάπτυξη, αποτυπώθηκε έτσι κι αλλιώς στη συζήτηση που έγινε στη Σύνοδο των 27 ηγετών στην Μπρατισλάβα.

H άτυπη Σύνοδος Κορυφής στην Μπρατιλάβα έφερε προβληματισμό, αλλά και αναζήτηση κοινής κατεύθυνσης για το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit για τους ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ.

Και μπορεί να πρόλαβαν να μιλήσουν όλοι οι ηγέτες στην κεντρική συζήτηση, λόγω πίεσης χρόνου, αλλά η συζήτηση συνεχίστηκε στο (ειδυλλιακό) γεύμα που έγινε πάνω σε κρουαζιερόπλοιο πλέοντας στον Δούναβη.

«Το κυρίως πιάτο του γεύματος των ευρωπαίων ηγετών περιλάμβανε τις σχέσεις της ΕΕ με το Λονδίνο μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit. Η σύνοδος της Μπρατισλάβας ήταν μέχρι στιγμής μια ειλικρινής συζήτηση για τις επιλογές που έχουμε, ώστε να προχωρήσει προς τα εμπρός η ΕΕ. Βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα -κυριολεκτικά». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε στο twitter ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ.

Επίσης, το στίγμα της Συνόδου έδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος –προσερχόμενος- δήλωσε ότι «η σημερινή σύνοδος διεξάγεται για την εξομάλυνση των διαφορών μας. Χρειαζόμαστε ενότητα, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να λειτουργεί».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του, κινήθηκε στο πνεύμα της Διακήρυξης της Συνόδου των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα: «Είναι η πρώτη συζήτηση μετά την βρετανική ψήφο. Ελπίζω να μπορέσουμε να βρούμε μία κοινή βάση, μία θετική βάση. Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ευρώπη είναι ένα νέο όραμα και μία συγκεκριμένη ατζέντα για αλλαγή. Χρειαζόμαστε μία κοινωνική Ευρώπη με ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία για όλους τους ανθρώπους της, για τους νέους και για όλους τους πολίτες της. Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη, η οποία να μπορεί να διαχειριστεί το μεταναστευτικό αποτελεσματικά και με έναν τρόπο ανθρώπινο. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν πρέπει να κάνει η Ευρώπη, είναι να συνεχίσει να υπνοβατεί προς τη λάθος κατεύθυνση» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Oι συζητήσεις στράφηκαν προς την αναζήτηση μιας κοινής πολιτικής για το Προσφυγικό και μιας ουσιαστικής προοπτικής για ανάπτυξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έκανε μια γενική τοποθέτηση, χωρίς αιχμές. Προσερχόμενη πάντως το πρωί της Παρασκευής, δήλωσε ότι η ΕΕ βρίσκεται «μπροστά σε μια κρίσιμη κατάσταση. Το ζήτημα είναι να αποδείξουμε με πράξεις ότι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Το μήνυμα από την Μπρατισλάβα πρέπει να είναι: θέλουμε να συνεργαστούμε και θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα, τα οποία υπάρχουν στην Ευρώπη».

Σημείωσε, δε, ότι οι τομείς οι οποίοι επιδέχονται βελτίωση είναι η εξωτερική ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η άμυνα, όπως επίσης η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ φέρεται να τοποθετήθηκε για την ανάγκη κοινωνικής προστασίας, κοινής άμυνας και ασφάλειας, και αναφέρθηκε σε έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη, την ασφάλεια και τους νέους.

Στις δηλώσεις του, πάντως, εξέφρασε τη σπουδή της Γαλλίας να καλυφθεί το κενό στην ασφάλεια που αφήνει η αποχώρηση της Βρετανίας: «Η Γαλλία καταβάλλει τη μεγαλύτερη προσπάθεια για την ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά δεν μπορεί να είναι μόνη, δεν θέλει να είναι μόνη… Η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση μόνη της να εγγυάται την προστασία της. Μπορεί η Γαλλία να είναι η πρώτη, αλλά θέλει η Ευρώπη μαζί με την Γαλλία να μπορεί να διασφαλίζει τη δική της προστασία, τη δική της άμυνα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, μαζί με τον αμερικανό εταίρο».

2016-09-16T125849Z_959579750_LR1EC9G101QPE_RTRMADP_3_EU-SUMMIT
To πλοίο της αγάπης των «27» διαπλέει τον Δούναβη (REUTERS/Leonhard Foeger)

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μίλησε για κοινή μεταναστευτική πολιτική και ασφάλεια, για ανάπτυξη με έμφαση σε ανταγωνιστικούς τομείς (π.χ. ψηφιακή τεχνολογία).

Την ανάγκη για κοινή πολιτική στο Μεταναστευτικό τόνισε και ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ενώ επισήμανε ότι στην Ευρώπη επικρατεί ανασφάλεια και φόβος για την απώλεια της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, υπογράμμισε την ανάγκη για κοινωνική Ευρώπη, ανάπτυξη και κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στεφάν Λεβάν, επίσης μίλησε για την ανάγκη κοινωνικής Ευρώπης.

«Αποστολή μας σήμερα είναι να σχεδιάσουμε τον δρόμο μπροστά για την ΕΕ» δήλωσε ο εσθονός πρωθυπουργός, Ταάβι Ρόιβας.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανέφερε: «Είχαμε πάντα διαφορές, όταν ξεκινήσαμε με έξι χώρες, είχαμε διαφορές επίσης και με τους 28. Ολες αυτές οι χώρες έχουν ένα συμφέρον στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε μια πιο ασφαλή Ευρώπη, στο να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, όλοι έχουν συμφέρον στην οικονομική συνεργασία για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας».

Περιμένω μια ειλικρινή συζήτηση για τα μεγάλα θέματα όπως είναι το Προσφυγικό, η ασφάλεια και το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, δήλωσε ο τσέχος πρωθυπουργός, Μπόχουσλαβ Σόμποτκα, τονίζοντας ότι πρέπει να ενισχυθούν οι αρχές της αλληλεγγύης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, υπέβαλε στους 27 ηγέτες έναν οδικό χάρτη όπου καταγράφονται τα βασικά θέματα στα οποία θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα κατά τους επόμενους έξι μήνες.

Μετά το ανεπίσημο γεύμα στον Δούναβη, οι ηγέτες της ΕΕ ξεκίνησαν τη δεύτερη συνεδρία εργασιών. Αυτό το σκέλος της Συνόδου απασχόλησε η συζήτηση για τις προτάσεις και λύσεις επί των προβλημάτων.

Δείτε καρέ από τη σύνοδο (REUTERS/Leonhard Foeger)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...