368
Ο Αλέξης Τσίπρας, προβληματισμένος και σκεπτικός | Λιάκος Γιάννης / InTimeNews

Το σχέδιο της μεταμφίεσης του ΣΥΡΙΖΑ και ο στρατηγός της διεύρυνσης

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 21 Μαρτίου 2018, 07:27
Ο Αλέξης Τσίπρας, προβληματισμένος και σκεπτικός
|Λιάκος Γιάννης / InTimeNews

Το σχέδιο της μεταμφίεσης του ΣΥΡΙΖΑ και ο στρατηγός της διεύρυνσης

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 21 Μαρτίου 2018, 07:27

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ξιφουλκεί κατά των «παλαιών κομμάτων», θεωρώντας ότι ο ίδιος μόνο εκφράζει αυθεντικά το νέο στην πολιτική, το σχέδιο όμως που επεξεργάζεται ο Αλέξης Τσίπρας είναι η υπέρβαση του ΣΥΡΙΖΑ και η μετεξέλιξή του σε ένα άλλο κόμμα, μια Νέα Αριστερά.

Το σχέδιο έχει ορίζοντα υλοποίησης τις προσεχείς εθνικές εκλογές, αλλά «βλέπει» πολύ πιο μακριά και στοχεύει στην πολιτική κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, ακόμη και μετά από μια πιθανή εκλογική του ήττα.

Η αφορμή για τον σχεδιασμό αυτό δόθηκε μετά τη μαζική συμμετοχή του κόσμου στο εγχείρημα επανίδρυσης της Κεντροαριστεράς, που οδήγησε τελικά στο Κίνημα Αλλαγής. Στο Μέγαρο Μαξίμου προβληματίστηκαν από τους 210.000 ψηφοφόρους και αποφάσισαν ότι πρέπει να αναζητήσουν τρόπο για να διεκδικήσουν και εκείνοι τη μεγάλη αυτή δεξαμενή ψηφοφόρων.

Βασικός εισηγητής του σχεδίου και ταυτόχρονα αυτός που έχει αναλάβει ρόλο «στρατηγού» για την υλοποίησή του είναι κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, με μακρά διαδρομή στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς.

Θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής όχι μόνο εντός αλλά και εκτός ΣΥΡΙΖΑ και έχει την άνεση να συζητά και να επηρεάζει ανθρώπους που κρατούν ακόμη αποστάσεις από τον κ. Τσίπρα. Παραδοσιακά αριστερός, αλλά ταυτόχρονα οπαδός των μεταρρυθμίσεων που μπορούν να βοηθήσουν στην προσέλκυση επενδύσεων, έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα να απευθύνεται στους συνομιλητές του με «κεντρώα» λογική.

Η Νέα Αριστερά, που θα αποτελέσει ουσιαστικά τη «σοσιαλδημοκρατική μεταμφίεση» του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδιάζεται πάνω στους εξής άξονες:

Πρώτον, βάση εκκίνησής της είναι ο φιλοευρωπαϊκός ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτός αποτυπώθηκε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Δεύτερον, στόχος είναι η κοινωνική διεύρυνση μέσα από ένα μέτωπο των δυνάμεων της ανανεωτικής Αριστεράς, που η αρχική ριζοσπαστική, αντιμνημονιακή προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ τους κράτησε σε απόσταση από την Κουμουνδούρου.

Τρίτον, το άνοιγμα στη σοσιαλδημοκρατία με στόχο την επικράτηση στον χώρο του Κέντρου, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται ότι έχει σημαντική διείσδυση.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε ιστορικά στελέχη της Αριστεράς που κινούνται εκτός ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε πρόσωπα που μπορούν να συμβολίσουν κάτι από την ιστορία του χώρου. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Μίλτου Κύρκου, για τον οποίον στο Μέγαρο Μαξίμου θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να τον φέρουν κοντά τους.

Πού κολλάει το σχέδιο; Στο γεγονός ότι οι εκτός ΣΥΡΙΖΑ εφεδρείες είναι εξαιρετικά περιορισμένες και δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα συστρατευτούν σε αυτό το εγχείρημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News