432
H βουλευτής βρέθηκε στο στόχαστρο του Διαδικτύου. Το οποίο άλλοτε σπεύδει να προστατεύσει θύματα και άλλοτε λειτουργεί ως θύτης | CreativeProtagon

Με τη Μεγαλοοικονόμου δεν είμαστε σεξιστές;

Κοσμάς Βίδος Κοσμάς Βίδος 18 Ιανουαρίου 2018, 07:20
H βουλευτής βρέθηκε στο στόχαστρο του Διαδικτύου. Το οποίο άλλοτε σπεύδει να προστατεύσει θύματα και άλλοτε λειτουργεί ως θύτης
|CreativeProtagon

Με τη Μεγαλοοικονόμου δεν είμαστε σεξιστές;

Κοσμάς Βίδος Κοσμάς Βίδος 18 Ιανουαρίου 2018, 07:20

Ωραία λοιπόν, αν είναι να καταγγείλουμε τον σεξισμό ας το κάνουμε χωρίς διακρίσεις. Χωρίς να εκδηλώνουμε συμπάθειες και αντιπάθειες που θολώνουν τις προθέσεις μας και μας κάνουν ακτιβιστές δύο ταχυτήτων. Ας καταγγείλουμε δηλαδή, δίπλα στο «#metoo», και τα απαξιωτικά σχόλια για την εμφάνιση της προσχωρήσασας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πρώην βουλευτού της Ενωσης Κεντρών, Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου.

Γέμισε το Internet από κάτι διόλου κολακευτικές φωτογραφίες της με κοροϊδευτικές λεζάντες. Υπάρχουν δεκάδες λόγοι για τους οποίους μπορούμε να διαφωνήσουμε με την παρουσία της στο Κοινοβούλιο. Είναι όμως δυνατόν στον τόσο politically correct (πολιτικώς ορθό) κόσμο μας, ένας από αυτούς τους λόγους να είναι η εικόνα της; Τελικά φαίνεται πως στις δημοκρατικές συνειδήσεις μας πρέπει να έχεις συγκεκριμένες προδιαγραφές για να θεωρείσαι θύμα σεξισμού.

Πάμε σε άλλο θέμα, το οποίο όμως με έναν τρόπο είναι σχετικό με το πώς αντιμετωπίσαμε την Μεγαλοοικονόμου, δηλαδή με το πώς εκλαμβάνουμε και καταδικάζουμε ή δικαιολογούμε τις σεξιστικές συμπεριφορές. Αφού, ως θαμώνες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καταδικάσαμε απερίφραστα όσους κατηγορήθηκαν για σεξουαλική παρενόχληση στο Χόλιγουντ, θεωρώντας πως οι γυναίκες που τους κατήγγειλαν είναι ντε φάκτο τα αθώα θύματα που επιτέλους κατάφεραν να μιλήσουν και που όλοι οφείλουμε να τις πιστέψουμε και να σταθούμε δίπλα τους (όποιος εξέφρασε την όποια αντίρρηση καθυβρίσθηκε χυδαία), τώρα αρκετοί εξ ημών αμφισβητούμε τις κατηγορίες της θετής κόρης του Γούντι Αλεν πως ο πατέρας της την κακοποίησε όταν ήταν παιδί.

Εντύπωση προκαλούν και σχόλια γυναικών, σύμφωνα με τα οποία «ο Γούντι δεν θα έκανε κάτι τέτοιο» (πώς το ξέρουν;) αλλά και «η Μία Φάροου είναι κακιασμένη που την παράτησε και έμαθε τα παιδιά τους να τον μισούν». Ο κοσμοαγάπητος σκηνοθέτης αντιμετωπίζει κατηγορίες πολύ πιο σοβαρές από αυτές που καταστρέφουν σήμερα τον Κέβιν Σπέισι και τον Τζέφρι Τάμπορ, και εμείς που εύκολα θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το «House of cards» και το «Transparent» χωρίς τους πρωταγωνιστές τους, βρίζουμε τη Φάροου! Βρείτε το λάθος.

Κάπου τα έχουμε μπερδέψει τα πράγματα. Ή τα εξηγούμε-χρησιμοποιούμε κατά το δοκούν: Καταγγέλλουμε τον σεξισμό για να κάνουμε τους ψαγμένους και προχωρημένους δημοκράτες και αμέσως μετά, με την πρώτη ευκαιρία εκδηλώνουμε τον σεξιστή που κρύβουμε μέσα μας.

Ισως θα έπρεπε να εξετάσουμε πιο ψύχραιμα και με μεγαλύτερη ειλικρίνεια και διάθεση αυτοκριτικής, όχι μόνο αυτό που συμβαίνει, αλλά κυρίως αυτά που πιστεύουμε, αυτά που σκεφτόμαστε, τις όποιες (κακοχωνεμένες, φοβάμαι) απόψεις μας για κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη.

Στο μεταξύ, ας αφήσουμε τον κοινωνικό ακτιβισμό που τόσο επιπόλαια (και βίαια) ασκούμε μέσα από το Facebook για εκείνους τους λίγους που έχουν και το ανοιχτό μυαλό και τη μεγαλοψυχία που απαιτείται και τα κότσια. Εμείς ας ξεκινήσουμε από κάτι απλό: Ας μάθουμε πρώτα να σεβόμαστε τον διπλανό μας, ακόμα και αν διαφωνήσουμε μαζί του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...