669
Τα φυτά παράγουν ήχους που μόνο ένα μικρόφωνο που καταγράφει υπερήχους μπορεί να αποτυπώσει | Shutterstock/abdul aziz wijaya

Τα καταπονημένα φυτά «κλαίνε» – και κάποια ζώα ίσως τα ακούν

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2023, 19:44
Τα φυτά παράγουν ήχους που μόνο ένα μικρόφωνο που καταγράφει υπερήχους μπορεί να αποτυπώσει
|Shutterstock/abdul aziz wijaya

Τα καταπονημένα φυτά «κλαίνε» – και κάποια ζώα ίσως τα ακούν

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2023, 19:44

Κανένα πλάσμα στον κόσμο δεν υποφέρει σε απόλυτη σιγή. Τα φυτά δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα – ειδικά αφότου η επιστήμη έχει καταγράψει αντιδράσεις τους στους ευεργετικούς για αυτά ήχους της κλασικής μουσικής. Οταν διψούν ή στρεσάρονται, τα φυτά παράγουν «αέριους ήχους», σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell.

Τα φυτά που χρειάζονται νερό ή έχουν πρόσφατα κοπεί οι μίσχοι τους παράγουν έως και 35 ήχους την ώρα, διαπίστωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. Αλλά τα καλά ενυδατωμένα και άκοπα φυτά είναι πολύ πιο ήσυχα, βγάζοντας μόνο περίπου έναν ήχο την ώρα, αναφέρει ρεπορτάζ του Scientific American.

Ο λόγος που πιθανώς δεν έχουμε ακούσει ποτέ ένα διψασμένο φυτό να κάνει θόρυβο είναι γιατί οι ήχοι που παράγει είναι υπέρηχοι – περίπου στα 20-100 κιλοχέρτζ. Αυτό σημαίνει ότι είναι τόσο υψηλοί, που πολύ λίγοι άνθρωποι μπορούν να τους ακούσουν.

Κάποια ζώα, ωστόσο, πιθανότατα μπορούν. Οι νυχτερίδες, τα ποντίκια και οι σκόροι θα μπορούσαν ενδεχομένως να ζουν σε έναν κόσμο γεμάτο με ήχους φυτών, ενώ προηγούμενη εργασία της ίδιας ομάδας διαπίστωσε ότι τα φυτά ανταποκρίνονται και στους ήχους που παράγουν τα ζώα.

Για να κρυφακούσει τα φυτά, η Λάιλαχ Χαντάνι, από το Πανεπιστήμιο του Τελ-Αβίβ στο Ισραήλ και οι συνεργάτες της τοποθέτησαν φυτά καπνού (Nicotiana tabacum) και ντομάτας (Solanum lycopersicum) σε μικρά κουτιά, εξοπλισμένα με σύγχρονης ευαισθησίας μικρόφωνα.

Τα μικρόφωνα κατέγραφαν τυχόν θορύβους που προκαλούσαν τα φυτά, ακόμα κι αν οι ερευνητές δεν μπορούσαν να τους ακούσουν. Οι θόρυβοι ήταν ιδιαίτερα εμφανείς σε φυτά που ταλαιπωρήθηκαν από έλλειψη νερού ή πρόσφατη κοπή. Αν οι ήχοι είναι χαμηλοί και επιταχυνόμενοι «θυμίζουν κάτι από τον ήχο των ποπ-κορν – πολύ σύντομα κλικ» λέει η Χαντάνι. «Δεν είναι ακριβώς μελωδικοί».

Τα φυτά δεν έχουν φωνητικές χορδές ή πνεύμονες. Η Χαντάνι λέει ότι η τρέχουσα θεωρία σχετικά με το πώς τα φυτά κάνουν θορύβους επικεντρώνεται στο ξύλωμά τους – τους σωλήνες που μεταφέρουν νερό και θρεπτικά συστατικά από τις ρίζες τους στους μίσχους και τα φύλλα τους.

Το νερό στο ξύλωμα συγκρατείται από την επιφανειακή ένταση, με την τεχνική με την οποία το νερό αναρροφάται από ένα καλαμάκι. Οταν σχηματίζεται ή σπάει μια φυσαλίδα αέρα στο ξύλωμα, μπορεί να κάνει λίγο θόρυβο. Ο σχηματισμός φυσαλίδων είναι πιο πιθανός κατά την ξηρασία, αλλά ο ακριβής μηχανισμός τους απαιτεί περαιτέρω μελέτη, λέει η Χαντάνι.

Στιγμιότυπο από τα πειράματα της Λάιλαχ Χαντάνι πάνω στους ήχους των φυτών (Lilach Hadany)

Η ομάδα της παρήγαγε ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης για να συμπεράνει αν ένα φυτό είχε κοπεί ή ήταν διψασμένο, με βάση τους ήχους που έκανε – με ακρίβεια περίπου 70%. Αυτό το αποτέλεσμα υποδηλώνει έναν πιθανό μελλοντικό ρόλο της ακουστικής παρακολούθησης των φυτών στη γεωργία και στην κηπουρική.

Για να δοκιμάσει την πρακτικότητα αυτής της προσέγγισης, η ομάδα προσπάθησε να καταγράψει ήχους από φυτά θερμοκηπίου. Με τη βοήθεια ενός προγράμματος υπολογιστή εκπαιδευμένου να φιλτράρει τον περιβαλλοντικό θόρυβο από τις μονάδες αερισμού και κλιματισμού, τα φυτά εξακολουθούσαν να ακούγονται.

Πιλοτικές μελέτες από τους συγγραφείς της μελέτης υποδηλώνουν ότι τα φυτά της ντομάτας και του καπνού δεν αποτελούν εξαιρέσεις στον κανόνα. Το σιτάρι (Triticum aestivum), το καλαμπόκι (Zea mays) και τα οινοποιήσιμα σταφύλια (Vitis vinifera) κάνουν επίσης θορύβους όταν διψούν.

Νωρίτερα, η ομάδα της Χαντάνι είχε επίσης μελετήσει αν τα φυτά μπορούν να «ακούν» ήχους και ανακάλυψε ότι οι νυχτερινές πριμόζες της παραλίας (Oenothera drummondii) απελευθερώνουν πιο γλυκό νέκταρ όταν εκτίθενται στον ήχο μιας μέλισσας που υπερίπταται πάνω τους.

Είναι, λοιπόν, οι θόρυβοι των φυτών ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των οικοσυστημάτων, που επηρεάζει τη συμπεριφορά των φυτών και των ζώων; Τα στοιχεία δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα, σύμφωνα με τον Γκρέιαμ Πάικ, συνταξιούχο βιολόγο στο Πανεπιστήμιο Μακουάρι του Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ο οποίος ειδικεύεται στην περιβαλλοντική επιστήμη.

Είναι επιφυλακτικός σχετικά με το αν τα ζώα ακούν την «γκρίνια» των αγχωμένων φυτών. «Είναι απίθανο αυτά τα ζώα να μπορούν πραγματικά να ακούσουν τον ήχο σε τέτοιες αποστάσεις» λέει. Πιστεύει ότι οι ήχοι θα ήταν πολύ αχνοί. Περαιτέρω έρευνα θα πρέπει να ρίξει περισσότερο φως στο θέμα. Αλλά ο Πάικ είναι απολύτως πρόθυμος να δεχτεί ότι τα φυτά «τσιρίζουν» όταν είναι πιεσμένα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...