786
Tζον Λένον και Μέι Πανγκ στη Νέα Υόρκη το 1974. Η σχέση τους κράτησε περισσότερο από ενάμιση χρόνο | Peter Simins/WWD/Penske Media via Getty Images

Μέι Πανγκ, ο «άγνωστος» έρωτας του Τζον Λένον

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2023, 10:01
Tζον Λένον και Μέι Πανγκ στη Νέα Υόρκη το 1974. Η σχέση τους κράτησε περισσότερο από ενάμιση χρόνο
|Peter Simins/WWD/Penske Media via Getty Images

Μέι Πανγκ, ο «άγνωστος» έρωτας του Τζον Λένον

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2023, 10:01

Ο πρώτος έρωτας δεν ξεχνιέται ποτέ και για την Μέι Πανγκ αυτός υπήρξε ο Τζον Λένον. «Η Γιόκο Ονο ήταν εκείνη μου που ζήτησε να συνάψω σχέση μαζί του», αφηγείται η ίδια στο «The Lost Weekend: a Love Story», ένα ντοκιμαντέρ που άρχισε να προβάλλεται στους αμερικανικούς κινηματογράφους την Πέμπτη 13η Απριλίου, μισό αιώνα μετά την αρχή του έρωτα της Πανγκ με το θρυλικό «Σκαθάρι».

Η σχέση τους διήρκεσε περισσότερο από 18 μήνες, μεταξύ του 1973 και του 1975, και συνέπεσε με ένα χωρισμό του Τζον Λένον από την Γιόκο Ονο. Εκείνη η περίοδος επονομάστηκε στη συνέχεια «The Lost Weekend» (Το Χαμένο Σαββατοκύριακο, όπως είναι και ο τίτλος μιας ταινίας του 1945 του Μπίλι Γουάιλντερ για έναν αλκοολικό συγγραφέα που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τσαρλς Ρ. Τζάκσον), οπότε πολλοί εξακολουθούν θεωρούν πως ήταν μια φάση καταχρήσεων και ενοχών για τον Λένον. Ωστόσο η Μέι Πανγκ αφηγείται μια διαφορετική ιστορία: «Κατά κάποιο τρόπο η Γιόκο με εκμεταλλεύτηκε επειδή ήμουν αφελής. Αλλά μου έκανε ένα δώρο: ο Τζον και εγώ ερωτευτήκαμε», δηλώνει.

Γεννημένη στο Χάρλεμ, τον Οκτώβριο του 1950, και απαρνημένη από τον πατέρα της, ο οποίος ήθελε γιο, η Μέι Πανγκ είχε επαναστατική ιδιοσυγκρασία και πάθος με το ροκ εντ ρολ. Επιδεικνύοντας ένα εξαιρετικό πνεύμα πρωτοβουλίας κατάφερε να προσληφθεί στην Apple Records (που είχαν ιδρύσει οι “Beatles” το 1968) ενώ στη συνέχεια επιλέχθηκε από την ίδια την Γιοκο Ονο ως προσωπική γραμματέας του ζεύγους. Γνωρίζει, φυσικά, πως υπήρξε μία από τις πολλές αγάπες του Λένον. «Αγαπούσε τη Σίνθια, αγαπούσε τη Γιόκο, αλλά και μένα επίσης», ανέφερε σχετικά η Πανγκ, συνομιλώντας με την Βιβιάνα Μάτσα, ανταποκρίτρια της Corriere della Sera στις ΗΠΑ.

Ζητώντας η ιταλίδα δημοσιογράφος από την Πανγκ να της πει πως άρχισαν όλα, εκείνη ήταν υπέρ το δέον λεπτομερής. «Ηρθε στο γραφείο μου (η Γιόκο Ονο). Δούλευα για αυτούς τρία χρόνια. Και άρχισε: “Με τον Τζον δεν τα πάμε καλά”. Ολοι όσοι δούλευαν μαζί τους το ήξεραν, αλλά δεν το συζητούσαμε, ήταν τα αφεντικά μας. “Θα αρχίσει να βλέπει άλλους ανθρώπους”. Και μετά πρόσθεσε: “Εσύ δεν έχεις αγόρι, σωστά;”. Σήκωσα το βλέμμα και απάντησα: “Δεν είναι κάτι που με ενδιαφέρει”. Αλλά συνέχισε: “Νομίζω ότι θα ήσουν τέλεια”. Εγώ έλεγα όχι, εκείνη επέμενε. Μετά σηκώθηκε και έφυγε. Και εγώ έμεινα εκεί κλαμένη. Αλλά δεν άρχισα να βγαίνω μαζί του γιατί μου το ζήτησε εκείνη. Εκείνος με φλέρταρε. Στη συνέχεια ο Τζον μου είπε ότι η Γιόκο είχε πάει να δει και εκείνον. “Όλα έχουν διευθετηθεί. Μπορείς να βγαίνεις με την Μέι”. Αλλά ο Τζον είχε σοκαριστεί όσο και εγώ. Στην αρχή δεν ήθελε», είπε η Πανγκ.

Τελικά, όμως, ο Τζον θέλησε και οι δυο τους παρέμειναν μαζί αρκετούς μήνες, περισσότερο από 1,5 χρόνο, γεγονός το οποίο δεν το περίμενε η Γιόκο. «Μια φορά είπε σε κάποιον πως εξεπλάγη που η σχέση μας διήρκεσε τόσο πολύ, νόμιζε ότι θα τελείωνε σε δύο εβδομάδες», ανέφερε σχετικά η Πανγκ.

Ερωτηθείσα πώς αποφάσισε να επιστρέψει στο παρελθόν και στη σχέση της με τον Τζον εξήγησε ότι «με τον καιρό ο κόσμος άρχισε να ξαναγράφει την ιστορία μου, παραβλέποντας το βιβλίο μου, “Loving John” του 1983. Η φίλη μου Ιβ Μπραντστάιν, σκηνοθέτρια του ντοκιμαντέρ μαζί με τον Ρίτσαρντ Κάουφμαν και τον Στιούαρτ Σάμιουελς, μου είχε προτείνει να κάνουμε ένα ντοκιμαντέρ , πριν από 25 χρόνια, αλλά είχα αρνηθεί. Πριν από έξι χρόνια το συζητήσαμε ξανά και ήμουν έτοιμη».

Tζον Λένον και Μέι Πανγκ σε ένα κλάμπ της Νέας Υόρκης το 1970 (Art Zelin/Getty Images)

Οσον αφορά το ότι «ο Λένον ήταν ένας δύσκολος άνθρωπος, προβληματικός, έκανε κατάχρηση ναρκωτικών, ορισμένες φορές ήταν βίαιος μαζί σας», όπως σημείωσε η ανταποκρίτρια της Corriere, η Μέι Πανγκ, παραδέχτηκε πως ο Τζον Λένον «έκανε χρήση, αλλά όχι διαρκώς. Ολοι λένε πως ήταν πάντα μεθυσμένος αλλά δεν είναι αλήθεια. Εγώ έπινα μόνο Coca-Cola», σημείωσε. «Και συχνά ο κόσμος ξεχνάει ότι εκείνη υπήρξε μια πολύ παραγωγική περίοδος για τον Τζον μετά τους Beatles, επανενώθηκε με τα “αδέλφια” του, συνεργαζόταν με τον Ελτον Τζον, τον Μπόουι, τον Χάρι Νίλσον, έγραφε συνεχώς», πρόσθεσε.

Στο τέλος, όμως, ο Τζον Λένον, επέστρεψε στην Γιόκο Ονο. Διερωτώμενη η Βιβιάνα Μάτσα εάν «ο έλεγχος που ασκούσε (η Γιόκο Ονο) και η ασφάλεια που προσέφερε μια μητρική φιγούρα» διαδραμάτισαν κάποιον ρόλο, απάντησε «Ισως. Εκείνος δεν το έβλεπε έτσι, αλλά οι άλλοι μπορούσαν να το αντιληφθούν. Εκείνη ήταν κατά 17 χρόνια μεγαλύτερη από μένα. Ο Τζον είπε πως ο λόγος ήταν ότι φοβόταν πως δεν θα του έδιναν την Πράσινη Κάρτα για να μείνει στις ΗΠΑ: του το είχε πει η Γιόκο. Επαθα σοκ, ήμασταν έτοιμοι να αγοράσουμε σπίτι μαζί».

Την τελευταία φορά που μίλησαν, η Μέι Πανγκ είπε στη Γιόκο Ονο: «Συγχαρητήρια, ξανακέρδισες τον Τζον, πρέπει να είσαι ευτυχισμένη». Εκείνη απάντησε: «Ευτυχισμένη; Δεν νομίζω ότι θα είμαι ποτέ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...