365
Σχεδιάγραμμα που δείχνει την πορεία του Β-52 πολύ κοντά στα ρωσικά σύνορα και στον Κόλπο της Αγίας Πετρούπολης | Τwitter

Το B-52 έστειλε σαφές μήνυμα στο Κρεμλίνο

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2023, 17:03
Σχεδιάγραμμα που δείχνει την πορεία του Β-52 πολύ κοντά στα ρωσικά σύνορα και στον Κόλπο της Αγίας Πετρούπολης
|Τwitter

Το B-52 έστειλε σαφές μήνυμα στο Κρεμλίνο

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2023, 17:03

Το περασμένο Σάββατο ένα από τα θηριώδη βομβαρδιστικά των ΗΠΑ, ένα B-52 από τα έξι που σταθμεύουν στην Ευρώπη, αεροσκάφος που επινοήθηκε μεταπολεμικώς (Β’ΠΠ) για τις ανάγκες του Ψυχρού Πολέμου, έπιασε δουλειά: απογειώθηκε από την Ισπανία και πέταξε πάνω από τις ΝΑΤΟϊκές χώρες της Βαλτικής, φθάνοντας σε απόσταση αναπνοής από την Αγία Πετρούπολη.

Η αποστολή του στη συνοριογραμμή της Ρωσίας ήταν «άνευ προηγουμένου» έγραψε η Repubblica, αφού άφησε πίσω του, στα δυτικά του, το ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, περιοχή-φρούριο κατά την εκτίμηση των ΝΑΤΟϊκών. Το B-52 κινήθηκε σε υψόμετρο 20.000 μέτρων, έφθασε μέχρι τον Κόλπο της Αγίας Πετρούπολης, και «έδειξε το επίπεδο έντασης στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας».

«Ηταν ενέργεια που έστειλε μήνυμα αποτροπής. Εδειξε στο Κρεμλίνο ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αντιδράσουν με τη μέγιστη δυνατή δύναμη σε κάθε εχθρική πρωτοβουλία. Ταυτόχρονα έστειλε και ένα καθησυχαστικό μήνυμα σε φιλικά προς τις ΗΠΑ κράτη, όπως η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, αφού και τα τρία αισθάνονται πιο εκτεθειμένα από άλλα στη ρωσική απειλή».

Οι Ιταλοί σχολίασαν ότι οι πτήσεις των B-52 είναι «το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», και αυτό επειδή την περασμένη Παρασκευή είχε γίνει άλλη μία απροειδοποίητη πτήση, στον Εύξεινο Πόντο. «Για ποιον λόγο το Πεντάγωνο ένιωσε την ανάγκη να στείλει ένα επείγον μήνυμα στη Μόσχα; Δεν είναι σίγουρο».

Η Repubblica έγραψε ότι κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι ήταν η απάντηση στις ρωσικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών πόλεων, που έγιναν την περασμένη Πέμπτη με υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, και σημείωσε ότι ούτε τα γερμανικά ούτε τα αμερικανικά αντιαεροπορικά συστήματα του Κιέβου κατάφεραν να αναχαιτίσουν τους συγκεκριμένους ρωσικούς πυραύλους.

Και σχολίασε ξανά: «Υπάρχει, λοιπόν, μόνο ένας τρόπος ώστε να μην υποκύψει ο Πούτιν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει αυτά τα ασταμάτητα όπλα πέρα ​​από τα ουκρανικά σύνορα: να του φανερωθεί πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να είναι τα αμερικανικά αντίποινα». Εδωσε, δε, την πληροφορία ότι το συγκεκριμένο B-52 που πέταξε προς την Αγία Πετρούπολη είναι κατασκευής 1961.

«Ολα τα υπόλοιπα όμως έχουν αλλάξει επάνω του. Κινητήρες, ραντάρ, εξοπλισμός σκόπευσης, ηλεκτρονικά όργανα παρεμβολής, κ.λπ., όλα έχουν ενημερωθεί σε προηγμένα επίπεδα πολεμικής τεχνολογίας. Μόνο η αποστολή παραμένει πανομοιότυπη: με τα αμπάρια γεμάτα με πυραύλους, καθιστούν σαφή την ικανότητα επέμβασης των ΗΠΑ παντού στον κόσμο. Η αποστολή του Σαββάτου ήταν επίδειξη δύναμης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...