391
Πυροσβέστες κουβαλούν το πτώμα ενός ανθρώπου που έχασε τη ζωή του από τους ρωσικούς πυραύλους στην πόλη Λβιβ | REUTERS

Ρωσία: Σε «αντίποινα» οφείλεται ο μαζικός βομβαρδισμός της Ουκρανίας

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2023, 14:57
Πυροσβέστες κουβαλούν το πτώμα ενός ανθρώπου που έχασε τη ζωή του από τους ρωσικούς πυραύλους στην πόλη Λβιβ
|REUTERS

Ρωσία: Σε «αντίποινα» οφείλεται ο μαζικός βομβαρδισμός της Ουκρανίας

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2023, 14:57

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εξαπέλυσε «μαζικά» πλήγματα στην Ουκρανία «σε αντίποινα» πρόσφατης διείσδυσης στο έδαφός της την περασμένη εβδομάδα, την οποία απέδωσε σε «σαμποτέρ» του Κιέβου.

«Ως απάντηση στις τρομοκρατικές ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου στη (ρωσική) περιοχή του Μπριάνσκ στις 2 Μαρτίου, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας πραγματοποίησαν μαζικά πλήγματα ως αντίποινα», ανέφερε σε ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Πρόσθεσε ότι έπληξε ουκρανικές αμυντικές εταιρίες και άλλες «στρατιωτικές υποδομές» με διάφορα όπλα, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal. Ανέφερε επίσης ότι είχε καταστρέψει βάσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) και εγκαταστάσεις παραγωγής πυρομαχικών, καθώς και ότι διατάραξε τη μεταφορά ξένων οπλικών προμηθειών που στέλνονται σε όλη την Ουκρανία με τρένο.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι επλήγησαν υποδομές και κτίρια διαμερισμάτων σε 10 περιοχές. «Οι κατακτητές μπορούν απλά να τρομοκρατούν τους αμάχους», ανέφερε σε δήλωσή του.

Διασώστες αναζητούν επιζώντες της ρωσικής επίθεσης στη Λβιβ

«Ήταν μια μεγάλη επίθεση και για πρώτη φορά με τόσους διαφορετικούς τύπους πυραύλων (…) Ο εχθρός εκτόξευσε έξι Kinzhals», δήλωσε ο Γιούρι Ιχνάτ εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας. «Ήταν πρωτοφανές».

Επιθέσεις σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων το Κίεβο, την Οδησσό, το Χάρκοβο και τη Λβιβ. Στη δυτική επαρχία Λβιβ πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ ένας ακόμη έχασε τη ζωή του στο Ντνιπροπετρόφσκ στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Λβιβ: Ενα από τα πολλά σπίτια που καταστράφηκαν από τους ρωσικούς πυραύλους

Στην ουκρανική πρωτεύουσα τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος σημείωσε ότι το 40% του Κιέβου δεν έχει θέρμανση. «Έκτακτες διακοπές ρεύματος δεν επιτρέπουν να διασφαλίζεται η θέρμανση για το 40% των καταναλωτών του Κιέβου», εξήγησαν οι τοπικές αρχές στο Telegram. Στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, έχει διακοπεί εκ νέου η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και η θέρμανση, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιγκόρ Τερεχόφ.

«Δεν υπάρχει πλέον ηλεκτροδότηση σε όλη την πόλη», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση. «Δεν υπάρχουν θέρμανση και υδροδότηση εξαιτίας της απουσίας τάσης στο ηλεκτρικό δίκτυο», πρόσθεσε.

Ο κυβερνήτης του Χαρκόβου Όλεχ Σινεχούμποφ επεσήμανε ότι η πόλη επλήγη από περίπου 15 βαλλιστικούς πυραύλους S-300, τους οποίους επίσης δεν μπορεί να αναχαιτίσει η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα. «Ο εχθρός εξαπέλυσε περίπου 15 πλήγματα εναντίον της πόλης και της επαρχίας», ανέφερε στο Telegram. «Οι υποδομές ήταν εκ νέου μεταξύ των στόχων» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...