571
Ο Πατριάρχης Κύριλλος, ένα σκοτεινό πρόσωπο | Photo by Konstantin Zavrazhin/Getty Images

Ο Πατριάρχης Κύριλλος ήταν πράκτορας της KGB

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2023, 10:45
Ο Πατριάρχης Κύριλλος, ένα σκοτεινό πρόσωπο
|Photo by Konstantin Zavrazhin/Getty Images

Ο Πατριάρχης Κύριλλος ήταν πράκτορας της KGB

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2023, 10:45

Καθώς το σκάνδαλο κατασκοπείας κλονίζει τις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες, οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη: σύμφωνα τώρα με αρχεία της ελβετικής αστυνομίας, ο Πατριάρχης πασών των Ρωσιών Κύριλλος δρούσε ως πράκτορας της περιβόητης KGB, της σοβιετικής υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας, όταν ζούσε στην Ελβετία τη δεκαετία του ’70.

Σύμφωνα με τον φάκελο των ελβετικών αρχών, ο Κύριλλος, ο οποίος ηγείται της ρωσικής εκκλησίας από το 2009, ήταν ο πράκτορας με το κωδικό όνομα «Μιχαήλοφ» και αρμοδιότητά του ήταν να επηρεάζει έναν διεθνή εκκλησιαστικό οργανισμό για λογαριασμό της KGB, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Times.

Ο φάκελος επιβεβαιώνει ότι ο «Κύριλλος εργαζόταν για την KGB». Την είδηση επιβεβαίωσαν με δημοσιεύματά τους τόσο η γερμανική Sonntagszeitung όσο και η γαλλική Le Matin Dimanche. Ο Κύριλλος, ένθερμος υποστηρικτής του προέδρου Πούτιν και του πολέμου στην Ουκρανία, ζούσε στη Γενεύη τη δεκαετία του ’70, εκπροσωπώντας τη Ρωσική Εκκλησία στο Διεθνές Εκκλησιαστικό Συμβούλιο (WCC).

Ο ρόλος του νεαρού ιερέα ήταν να επηρεάζει το Συμβούλιο ώστε αυτό να αποκηρύξει τις Ηνωμένες Πολιτείες και να απαλύνει την κριτική του για τον περιορισμό των θρησκευτικών ελευθεριών στη Σοβιετική Ενωση. Η κωδική του ονομασία, Μιχαήλοφ, προήλθε προφανώς από το κοσμικό του όνομα που είναι Βλαντιμίρ Μιχαήλοβιτς Γκουντιάγιεφ.

Ο 76χρονος σήμερα Κύριλλος επισκέπτεται συχνά την Ελβετία, 43 φορές από τότε που ανέλαβε τα ηνία της Ρωσικής Εκκλησίας, και αγαπάει πολύ το σκι.

Ο ίδιος και η Ρωσική Εκκλησία δεν έχουν σχολιάσει τα δημοσιεύματα, παρότι και στο παρελθόν έχουν διαρρεύσει φήμες για την παράπλευρη δραστηριότητα του Πατριάρχη. Το 1992, ο αντιφρονών ιερέας Γκλεμπ Γιακούνιν έγινε βουλευτής και για ένα μικρό διάστημα είχε πρόσβαση στα κρατικά αρχεία. Είπε αργότερα ότι τότε ανακάλυψε πως πολλοί εκκλησιαστικοί ηγέτες στη Ρωσία είχαν συνεργαστεί ενεργά με τη μυστική αστυνομία.

Ούτως ή άλλως οι διορισμοί σε υψηλόβαθμες θέσεις της Εκκλησίας έπρεπε να λάβουν την έγκριση της KGB και οι ιερείς ήταν πιόνια της για να ασκεί διεθνή επιρροή, σύμφωνα με τον Βασίλι Μιτρόκιν, ο οποίος εργαζόταν στα αρχεία της KGB και αυτομόλησε στη Βρετανία το 1992.

Πρόσφατα, ο Φέλιξ Κόρλεϊ, ιστορικός και ακτιβιστής για τα θρησκευτικά δικαιώματα, αναφέρθηκε σε έγγραφα της KGB τα οποία είχαν ανακαλύψει ερευνητές τη δεκαετία του ’90 και στα οποία γινόταν αναφορά σε έναν πράκτορα που θεωρήθηκε ότι ήταν ο Κύριλλος.

Στα έγγραφα γίνεται λεπτομερής αναφορά μιας επιχείρησης στην οποία λάμβαναν μέρος ο Μιχαήλοφ και τσεχοσλοβάκοι πράκτορες και η οποία είχε στόχο τη «διείσδυση» στο Βατικανό και «άλλους αντιδραστικούς εκκλησιαστικούς οργανισμούς, προκειμένου να ανακαλύψουμε τα σχέδιά τους και να παρεμποδίσουμε πράξεις που θα υπονομεύσουν την ΕΣΣΔ».

Οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η διείσδυση στο Βατικανό και άλλους οικουμενικούς οργανισμούς ήταν πάντα ένας από τους βασικούς στόχους της KGB.

Σήμερα, εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας στο Διεθνές Εκκλησιαστικό Συμβούλιο είναι ένας άλλος Μιχαήλ Γκουντιάγειφ, ο ανιψιός του Κύριλλου. Είπε στη Matin Dimanche ότι ο θείος του «δεν ήταν πράκτορας, παρότι η KGB τον υπέβαλλε σε πολύ αυστηρούς ελέγχους». Ο Γκουντιάγιεφ επέμενε όμως ότι αυτό δεν επηρέασε τη σοβαρότητα της δουλειάς του Κύριλλου στην οικουμενική παρουσία του.

Ο προκάτοχος του Κύριλλου, Αλέξιος Β’, είχε επίσης κατηγορηθεί ότι δούλευε για λογαριασμό της KGB, με την κωδική ονομασία Ντρόζντοφ. Μια αναφορά του 1958 από το εσθονικό παράρτημα της KGB, η οποία ανακαλύφθηκε το 1999, κάνει λόγο για τη στρατολόγηση ενός νεαρού πράκτορα με τον κωδικό Ντρόζντοφ.

Το πραγματικό όνομα του πράκτορα δεν αναφέρεται, αλλά ο Αλέξιος, ο οποίος γεννήθηκε στο Τάλιν το 1929, ήταν διδάκτωρ της θεολογίας και υπηρέτησε στην πόλη σαν ορθόδοξος ιερέας.

Η Ρωσική Εκκλησία είπε ότι η εσθονική αναφορά ήταν πλαστογραφημένη. Ο Αλέξιος πέθανε το 2008.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...