575
To νέο πολύνεκρο χτύπημα των Ουκρανών ήρθε με πυρά πυροβολικού | . REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Ουκρανία: Νέο πολύνεκρο χτύπημα στους Ρώσους – πάνω από 500 τα θύματα

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2023, 09:30
To νέο πολύνεκρο χτύπημα των Ουκρανών ήρθε με πυρά πυροβολικού
|. REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Ουκρανία: Νέο πολύνεκρο χτύπημα στους Ρώσους – πάνω από 500 τα θύματα

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2023, 09:30

Νέο χτύπημα κατά των ρωσικών δυνάμεων, με περισσότερους από 500 νεκρούς και τραυματίες, ανακοίνωσε την Τρίτη το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο, λίγα μόλις 24ωρα μετά το πυραυλικό χτύπημα στη Μακίιβκα, όπου έχασαν τη ζωή τους δεκάδες ρώσοι στρατιώτες.

Αυτή τη φορά, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, πρόκειται για επίθεση πυροβολικού στην περιφέρεια της Χερσώνας. «Οι απώλειες του εχθρού είναι 500 νεκροί και τραυματίες», ανέφεραν οι επιτελείς στο Κίεβο για την επίθεση στο χωριό Τσουλακίβκα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (όπως και στη Μακίιβκα στο Ντονέτσκ), χωρίς πάντως να είναι δυνατόν να επαληθευθούν οι εν λόγω πληροφορίες.

Σύμφωνα πάντα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, ρωσικές μονάδες χτυπήθηκαν επίσης στο χωριό Φεντορίβκα την 1η Ιανουαρίου, όμως ο απολογισμός των θυμάτων δεν είναι σαφής ακόμη.

Τα δύο χωριά βρίσκονται στο νοτιοανατολικό τμήμα του Δνείπερου ποταμού, σε τομείς της Χερσώνας υπό ρωσική κατοχή.

Την Τρίτη εξάλλου, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αναθεώρησε επί τα χείρω τον απολογισμό της επίθεσης της πρωτοχρονιάς στη Μακίιβκα, κάνοντας λόγο για 89 νεκρούς (αρχικά είχε ανακοινώσει 63 νεκρούς, ενώ οι Ουκρανοί μιλούν για 400 νεκρούς και 300 τραυματίες).

Σύμφωνα με τη Μόσχα, για την πολύνεκρη επίθεση στη περιφέρεια του Ντονέτσκ ευθύνεται η μαζική χρήση κινητών τηλεφώνων από τους στρατιώτες στο κτίριο που επλήγη και ήταν «εντός εμβέλειας των όπλων του εχθρού».

Αν και έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα, βασική αιτία για την επίθεση ήταν ξεκάθαρα η παράνομη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους στρατιώτες, επεσήμανε το υπουργείο.

«Το γεγονός αυτό επέτρεψε στον εχθρό να εντοπίσει και να καθορίσει τις συντεταγμένες της τοποθεσίας των στρατιωτών για να εξαπολύσει πυραυλική επίθεση», ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα, τοπική ώρα.

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας ήρθε καθώς αυξάνεται η οργή μεταξύ ρώσων σχολιαστών και απλών πολιτών που επικρίνουν ολοένα και περισσότερο τη χλιαρή, όπως τη χαρακτηρίζουν, στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Η οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στρεφόταν κυρίως εναντίον των διοικητών του ρωσικού στρατού και όχι εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δεν έχει σχολιάσει δημοσίως την επίθεση.

Από την πλευρά του, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του την Τρίτη, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι – ο οποίος ούτως ή άλλως σπάνια σχολιάζει τις ουκρανικές επιθέσεις- δεν αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο πλήγμα. Αντίθετα, προειδοποίησε ότι ο Πούτιν ετοιμάζεται να εξαπολύσει μια νέα μεγάλη επίθεση.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι ηγέτες της Ρωσίας θα χρησιμοποιήσουν όσα μέσα τους έχουν απομείνει και όλους όσους μπορούν να συγκεντρώσουν για να αλλάξουν τον ρου του πολέμου και τουλάχιστον να καθυστερήσουν την ήττα τους», τόνισε, για να συμπληρώσει:

«Πρέπει να ανατρέψουμε αυτό το ρωσικό σενάριο. Προετοιμαζόμαστε για αυτό. Οι τρομοκράτες πρέπει να χάσουν. Οποιαδήποτε προσπάθεια για τη νέα τους επίθεση πρέπει να αποτύχει».

Εικόνες ολέθρου στη Μπαχμούτ

Ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, επικεφαλής των ουκρανικών δυνάμεων, δήλωσε ότι η κατάσταση στο μέτωπο κοντά στην πόλη Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να καταλάβουν τη Μπαχμούτ και τη γύρω περιοχή και σε κάποιες περιπτώσεις προελαύνουν στην κυριολεξία πατώντας στα πτώματα των στρατιωτών τους, επεσήμανε στο Telegram, τονίζοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται.

Με αφορμή εξάλλου την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ Μαρκ Μίλι, ο στρατηγός Ζαλούζνι είπε πως ευχαρίστησε την Ουάσινγκτον για την παροχή αντιπυραυλικών συστημάτων χάρη στα οποία το Κίεβο καταστρέφει ολοένα και περισσότερους ρωσικούς πυραύλους.

Οπως πρόσθεσε, συζήτησε με τον Μίλι και για τον εξοπλισμό που χρειάζεται το Κίεβο ώστε να βελτιωθούν οι πιθανότητές του να νικήσει τη Ρωσία.

«Τώρα είναι η στιγμή που, μαζί με τους εταίρους μας, πρέπει να ενισχύσουμε την άμυνά μας», υπογράμμισε και ο Ζελένσκι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...