397
Η Τερέζα Κόφεϊ, αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης και υπουργός Υγείας, αγαπάει το ποτό και το κάπνισμα και δεν το κρύβει | REUTERS

Κάτι σαν… Πολάκης η νέα υπουργός Υγείας της Βρετανίας

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2022, 10:52
Η Τερέζα Κόφεϊ, αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης και υπουργός Υγείας, αγαπάει το ποτό και το κάπνισμα και δεν το κρύβει
|REUTERS

Κάτι σαν… Πολάκης η νέα υπουργός Υγείας της Βρετανίας

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2022, 10:52

Η Λιζ Τρας, πρωθυπουργός της Βρετανίας και διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον, διόρισε μια φίλη της αντιπρόεδρο της κυβέρνησής της και επιπροσθέτως την έκανε και υπουργό Υγείας – ουδέν το μεμπτόν, καθότι η Τερέζα Κόφεϊ είναι πολιτικός των Τόρις πάνω απ’ όλα. Βέβαια, έχει μερικά κιλά παραπάνω, πίνει πού και πού κανένα ποτήρι και καπνίζει αρειμανίως πούρα. Αυτά τα χούγια μπορεί να μην παίζουν κανέναν ρόλο όσον αφορά την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ωστόσο προκάλεσαν κάποια έκπληξη σε σχέση με το πόστο της υπουργού Υγείας και αναλόγως σχολιάστηκαν. (Εδώ θύμισαν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που κάθε άλλο παρά έκρυβε την αδυναμία του στο τσιγάρο).

Η Κόφεϊ ομολογεί συνετά ότι «δεν είναι δα και κανένα μοντέλο», ωστόσο τα γνωστά για τις ευαισθησίες τους σε θέματα δημόσιας υγείας βρετανικά ταμπλόιντ κάνουν πάρτι. Οχι, δεν της ασκούν κριτική για τις προσωπικές επιλογές της, αλλά για πολιτικές αποφάσεις που αφορούν την υγεία όλων. Η Κόφεϊ κατέστρεψε την αντικαπνιστική εκστρατεία της βρετανικής κυβέρνησης, λένε, αρνηθείσα να προτείνει αύξηση του ορίου ηλικίας για τους αγοραστές τσιγάρων, καπνού, κ.λπ. ειδών. Ούτε έδωσε το ΟΚ να διατεθούν περί τα 150 εκατ. ευρώ (125 εκατ. στερλίνες) για καινούργια αντικαπνιστική διαφήμιση.

Η Κόφεϊ ρωτήθηκε σχετικά με τις προόδους που σημείωσε ή δεν σημείωσε η κυβέρνηση όσον αφορά τον διακηρυγμένο στόχο της να κάνει τη Βρετανία «χώρα πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος» μέχρι το 2030 – αυτό μεταφράζεται σε συρρίκνωση του ποσοστού των καπνιζόντων στο 5% του πληθυσμού. Η απάντησή της ήταν αφοπλιστική: είπε ότι δεν ξέρει τίποτε από αυτά, διότι δεν έχει ασχοληθεί με ζητήματα πρόληψης, ότι την ενδιαφέρουν άλλα ζητήματα, φλέγοντα, αμέσου προτεραιότητος, όπως είναι τα ασθενοφόρα και οι λίστες αναμονής που μαστίζουν το βρετανικό ΕΣΥ.

Κατά το παρελθόν, πάντως, η Κόφεϊ ψήφισε κατά της απαγόρευσης του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους, κατά της πώλησης τσιγάρων σε ανώνυμα πακέτα, ακόμη και κατά της απαγόρευσης του καπνίσματος στα αυτοκίνητα όταν επιβαίνουν παιδιά. Κατά τη γνώμη της, όπως εξάλλου είπε και από το βήμα του Συνεδρίου των Συντηρητικών, δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης «να λέει στους ανθρώπους πώς να ζήσουν τη ζωή τους».

Σημειωτέον ότι και η ίδια η Τρας, όταν ήταν απλή βουλευτής, είχε καταψηφίσει τα αντικαπνιστικά μέτρα και είχε ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης των απαγορεύσεων στις παμπ. Είναι μια στάση που έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές που ακολούθησαν οι Συντηρητικές κυβερνήσεις τα τελευταία δέκα χρόνια και οι οποίες διά της φορολογίας κατέβασαν το ποσοστό των καπνιζόντων στο 14% του πληθυσμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...