440
Κόσμος συνωστίζεται στην πλατφόρμα στον κεντρικό σταθμό του Βερολίνου, μετά από τη διακοπή των σιδηροδρομικών υπηρεσιών, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου | Omer Messinger/Getty Images

Οι Ρώσοι πίσω από το σαμποτάζ στους γερμανικούς σιδηροδρόμους;

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2022, 17:02
Κόσμος συνωστίζεται στην πλατφόρμα στον κεντρικό σταθμό του Βερολίνου, μετά από τη διακοπή των σιδηροδρομικών υπηρεσιών, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου
|Omer Messinger/Getty Images

Οι Ρώσοι πίσω από το σαμποτάζ στους γερμανικούς σιδηροδρόμους;

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2022, 17:02

Τη Ρωσία κατηγόρησε ένας γερμανός βουλευτής για το χάος στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας αυτό το Σαββατοκύριακο, την ώρα που το Βερολίνο, πράγματι, εξετάζει κατά πόσο το «σαμποτάζ» θα μπορούσε να οφείλεται σε ενέργειες ξένου κράτους.

Τα καλώδια ραδιοσύνδεσης του δικτύου κόπηκαν σε δύο τοποθεσίες το Σάββατο, αναγκάζοντας τα δρομολόγια του σισδηρόδρομου στον γερμανικό βορρά να σταματήσουν για τρεις ώρες και προκαλώντας αναστάτωση σε χιλιάδες επιβάτες.

Σύμφωνα με την Telegraph, ο Αντον Χοφράιτερ, βουλευτής των Πρασίνων και πρόεδρος της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, είπε ότι ενδεχομένως το Κρεμλίνο «προειδοποιεί» κατ’ αυτόν τον τρόπο τη Γερμανία, λόγω της υποστήριξης της τελευταίας στην Ουκρανία.

«Για να το πετύχει κανείς αυτό (σ.σ. τη φερόμενη δολιοφθορά) πρέπει να έχει ακριβή γνώση του ραδιοσυστήματος του σιδηροδρόμου. Το ερώτημα είναι αν έχουμε να κάνουμε με σαμποτάζ που προκάλεσαν ξένες δυνάμεις», δήλωσε ο Χοφράιτερ μιλώντας σε Μέσα του Ομίλου Funke.

«Δεδομένου ότι οι διαρροές του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream “έδειξαν το Κρεμλίνο” ως υπαίτιο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι η Ρωσία μπορεί επίσης να βρίσκεται πίσω από την επίθεση στις σιδηροδρομικές υπηρεσίες».

Η Bild, η κορυφαία σε πωλήσεις καθημερινή γερμανική εφημερίδα, επικαλέστηκε ένα εσωτερικό έγγραφο της ομοσπονδιακής αστυνομίας (BKA) το οποίο ανέφερε, σε μια πρώτη αποτίμηση του περιστατικού, ότι μια πράξη «δολιοφθοράς κατόπιν εντολής ξένου κράτους θα μπορούσε να θεωρηθεί πιθανή».

Η BKA σημείωσε επίσης ότι το περιστατικό συνέβη αμέσως μετά τις υποθαλάσσιες εκρήξεις του περασμένου μήνα στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2. Το σαμποτάζ του αγωγού αύξησε περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, αλλά η Μόσχα αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.

Η σιδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn επίσης επέρριψε την ευθύνη για τη διακοπή των δρομολογίων της σε «δολιοφθορά», ενώ ο υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ έκανε λόγο για «στοχευμένη και σκόπιμη ενέργεια».

Οι Αρχές δήλωσαν ότι η έρευνα για το περιστατικό του Σαββάτου ήταν ακόμα ανοιχτή και δεν προέβησαν σε άλλες ανακοινώσεις. Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ακροαριστεροί εξτρεμιστές επίσης θα μπορούσαν να βρίσκονται πίσω από το συμβάν.

Καθώς η ανησυχία για την ευπάθεια κρίσιμων υποδομών της Γερμανίας αυξάνεται, ο  Χοφράιτερ ζήτησε να επενδυθούν 20 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια για την ενίσχυση της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Ο υποστράτηγος Κάρστεν Μπρόιερ, ανώτερος γερμανός στρατιωτικός, προειδοποίησε ότι περαιτέρω επιθέσεις είναι πιθανές. «Κάθε σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κάθε αγωγός μεταφοράς ενέργειας είναι ένας πιθανός στόχος», υποστήριξε ο ίδιος, μιλώντας στη Bild.

Το CDU, το συντηρητικό κόμμα της Γερμανίας, επίσης ζήτησε τη στενότερη εποπτεία των βασικών υποδομών της χώρας. «Πρέπει να επανεξετάσουμε την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Γερμανίας και της ΕΕ», υπογράμμισε ο βουλευτής του κόμματος Τόρστεν Φράι, μιλώντας στον όμιλο Μέσων Ενημέρωσης RND. «Η σύγχρονη εποχή του υβριδικού πολέμου απαιτεί την προσαρμογή μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...