858
Αεροφωτογραφία της γέφυρας του Στενού του Κερτς η οποία ολοκληρώθηκε το 2018, αν και τμήματα της παραδόθηκαν στην κυκλοφορία μόλις το 2020 | Gallo Images / Copernicus Sentinel 2018/ Orbital Horizon / Getty Images

«Βομβαρδίστε τη γέφυρα που ενώνει Ρωσία – Κριμαία»

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2022, 21:00
Αεροφωτογραφία της γέφυρας του Στενού του Κερτς η οποία ολοκληρώθηκε το 2018, αν και τμήματα της παραδόθηκαν στην κυκλοφορία μόλις το 2020
|Gallo Images / Copernicus Sentinel 2018/ Orbital Horizon / Getty Images

«Βομβαρδίστε τη γέφυρα που ενώνει Ρωσία – Κριμαία»

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2022, 21:00

Η Ουκρανία θα μπορούσε να καταφέρει ένα καίριο πλήγμα στη Μόσχα επιτιθέμενη στην περίφημη γέφυρα του Στενού του Κερτς χρησιμοποιώντας τους πυραύλους Harpoon που παρέλαβε πρόσφατα, εκτίμησε σε δηλώσεις του την περασμένη Πέμπτη ο πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλαβ. Πρόκειται για την μήκους 17 χλμ. γέφυρα κόστους $3,5 δισ. που συνδέει το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ρωσίας με την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τους Ρώσους το 2014

Η κατασκευή της διήρκεσε τρία χρόνια. Οταν το έργο ολοκληρώθηκε, το 2018, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βρέθηκε στη γέφυρα για τα εγκαίνια, σε μία κίνηση η οποία υπογράμμισε τη συμβολική αξία της κολοσσιαίας κατασκευής, πέρα από την ουσιαστική.

Μιλώντας στους Times, ο στρατηγός Μπρίντλαβ δήλωσε, λοιπόν, ότι μια επίθεση στην εν λόγω γέφυρα δικαιολογείται λόγω της ρωσικής επιθετικότητας. «Η γέφυρα του Κερτς είναι ένας νόμιμος στόχος», ανέφερε.

Aποψη της γέφυρας του Στενού του Κερτς –γνωστή και ως γέφυρα της Κριμαίας– η οποία χτίστηκε προκειμένου να συνδέσει την ηπειρωτική Ρωσία με τη Κριμαία, επιτρέποντας, παράλληλα τη ναυσιπλοΐα μεταξύ της Αζοφικής Θάλασας και της Μαύρης Θάλασσας / Sasha Mordovets/Getty Images

Η υποστήριξη της ενέργειας αυτής –την οποία οι ίδιοι οι Ουκρανοί είχαν εμφανιστεί να εξετάζουν πριν λίγο καιρό – από τον πρώην ανώτατο διοικητή των Συμμάχων στην Ευρώπη (την περίοδο 2013 – 2016), ήρθε μερικές ώρες μετά τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία. Ο δήμαρχος της πόλης Ολεξάντρ Γκοντσαρένκο ανέφερε πως υπήρξαν θύματα και συμβούλεψε όλους τους κατοίκους να παραμείνουν σε καταφύγια. Η πόλη Σλοβιάνσκ, κοντά στο Κραματόρσκ, δέχτηκε επίσης επίθεση (περισσότερα εδώ). Το Κραματόρσκ δέχτηκε επίθεση και τον Απρίλιο, όταν στοχοθετήθηκε ο γεμάτος κόσμο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 59 πολίτες και να τραυματιστούν περισσότεροι από 110 (περισσότερα εδώ).

Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίστηκαν να προετοιμάζονται για μια πιθανή επίθεση στη γέφυρα του Κερτς, σύμφωνα, πάντα, με τη βρετανική εφημερίδα. Μεταξύ άλλων, δίπλα στη γέφυρα έχουν τοποθετηθεί συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, ραντάρ ικανά να μπερδέψουν τους κατευθυνόμενους πυραύλους και συσκευές έκλυσης καπνού, ο οποίος θα μπορούσε να την κρύψει.

Δημοσιογράφοι, στρατιωτικοί αναλυτές και άλλοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες στις οποίες φέρονται να έχουν καταγραφεί ορισμένα από τα ρωσικά αυτά αντίμετρα, περιλαμβανομένων πλάνων από μία φαινομενικά δοκιμαστική χρήση του προπετάσματος καπνού:

Εκτός από τα αντίμετρα που τοποθετήθηκαν δίπλα στη γέφυρα, η Ρωσία έχει αυξήσει σημαντικά την αεράμυνα της και στο δυτικό τμήμα της Κριμαίας, εν μέρει για να προστατεύσει τη γέφυρα του Κερτς από πυραυλική επίθεση.

«Δεν με εκπλήσσει καθόλου το γεγονός ότι οι Ρώσοι ανησυχούν για τη γέφυρα του Κερτς. Είναι εξαιρετικά σημαντική για αυτούς», σχολίασε ο Μπρίντλαβ. «Τώρα που η Δύση έδωσε στην Ουκρανία πυραύλους Harpoon (μέγιστου βεληνεκούς 321 χλμ.) οι Ρώσοι έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για επίθεση στη γέφυρα».

«Ολες οι γέφυρες έχουν τα αδύνατα σημεία τους»

O πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ δήλωσε, ακόμη, στους Times ότι η συζήτηση γύρω από ένα πλήγμα στη «γέφυρα του Πούτιν» είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Υπάρχουν πολλοί δυτικοί ηγέτες και πρώην ηγέτες, που συζητούν τώρα για το τι θα συμβεί εάν η Ρωσία ξεκινήσει να βυθίζει ουκρανικά πλοία σιτηρών ή εάν ο ρωσικός ναυτικός αποκλεισμός γίνει πιο δραστικός. Υπάρχουν συζητήσεις για το πώς μπορεί να αντιδράσει η Δύση αν συμβεί αυτό. Αρκετοί άνθρωποι με τους οποίους μίλησα είπαν ότι η καταστροφή της γέφυρας του Κερτς θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα για τη Ρωσία. Η γέφυρα του Κερτς είναι νόμιμος στόχος».

«Εχω λάβει εκπαίδευση πολιτικού μηχανικού και γνωρίζω από κατασκευές γεφυρών. Ολες οι γέφυρες έχουν τα αδύνατα σημεία τους και αν αυτά στοχοθετηθούν, η γέφυρα του Κερτς θα μπορούσε να καταστεί μη λειτουργική για κάποιο χρονικό διάστημα. Αν θα ήθελαν, ωστόσο, να ρίξουν τη γέφυρα, τότε θα απαιτούνταν μια εκτενέστερη επιχείρηση βομβαρδισμού της», συνέχισε.

Εξάλλου, ο Μπρίντλαβ, του οποίου η στρατιωτική συμβουλή εξακολουθεί να ζητείται από την κυβέρνηση Μπάιντεν, απέρριψε την κριτική που ασκείται στην υποστήριξη της κλιμάκωσης των ουκρανικών επιθέσεων. «Ακούω πολλούς ανθρώπους να ρωτούν αν είναι σωστό για την Ουκρανία να προβεί σε μια τέτοια επιθετική ενέργεια και αν η Δύση θα την υποστήριζε, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω αυτό το επιχείρημα», είπε.

Ωστόσο «η Ρωσία έχει εισβάλει στην Ουκρανία και έχει εξαπολύσει επιθέσεις όχι μόνο από το έδαφός της αλλά και από το εσωτερικό της χώρας (σ.σ. από τις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές), από τη Λευκορωσία, από την Κριμαία και από τη Μαύρη Θάλασσα, και έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Δεν πρέπει να ανησυχούμε για το αν η Ουκρανία εξαπολύσει επίθεση σε στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας. Θα ήταν σαν να ζητούσαμε από τον Ρότζερ Φέντερερ να παίξει τένις με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη του και να δέχεται συνεχώς σερβίς».

Ενας πύραυλος Harpoon χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την Ουκρανία τον περασμένο μήνα, όταν ένα ρυμουλκό του ρωσικού πολεμικού ναυτικού χτυπήθηκε ενώ επιχειρούσε να παραδώσει όπλα στο ελεγχόμενο από τη Μόσχα Φιδονήσι, στη Μαύρη Θάλασσα. Στη συνέχεια, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, το νησί ανακαταλήφθηκε από την Ουκρανία (περισσότερα εδώ και εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...