560
Η Κέιτ Μπλάνσετ στην πιο πρόσφατη δημόσια φωτογράφισή της, τον περασμένο Απρίλιο στη Νέα Υόρκη | Jamie McCarthy/Getty Images

Κέιτ Μπλάνσετ, μια εκτυφλωτική σταρ ετών 53

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2022, 20:20
Η Κέιτ Μπλάνσετ στην πιο πρόσφατη δημόσια φωτογράφισή της, τον περασμένο Απρίλιο στη Νέα Υόρκη
|Jamie McCarthy/Getty Images

Κέιτ Μπλάνσετ, μια εκτυφλωτική σταρ ετών 53

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2022, 20:20

Η αυστραλή ηθοποιός είναι παράδειγμα αντοχής στον χρόνο αλλά και καλλιτεχνικών μεταμορφώσεων. Λατρεύει το μακιγιάζ και το θεωρεί απαραίτητο εργαλείο στη δουλειά της, πτυχή της υποκριτικής της – ασχέτως του ότι οι σκηνοθέτες, άνδρες γαρ, δεν το αντιλαμβάνονται. Η Repubblica ανέπεμψε ύμνους στη σταρ: «Βασιλική, αιθέρια, όμορφη και δημιουργική, η Κέιτ Μπλάνσετ έγινε 53 χρόνων στις 14 Μαΐου. Χρόνια πολλά, Κέιτ!» Αναμφίβολα, η ηθοποιός έχει πλέον την κατάλληλη ηλικία για να εκτιμήσει ακόμη περισσότερο τις μυστικές χάρες και τα απίθανα θαύματα του επαγγελματικού μακιγιάζ.

Δεν είναι τα δύο Οσκαρ που έχει πάρει στην καριέρα της –αν και είναι η μοναδική Αυστραλή που πέτυχε τέτοιο σκορ–, είναι που συνεχώς επιβεβαιώνεται σαν μία από τις πιο κομψές ντίβες παγκοσμίως. «Στον κόσμο της μόδας, το πρόσωπό της ταυτίστηκε με το brand Armani. Γιατί η Μπλάνσετ ενσαρκώνει την κλάση και την κομψότητα». Εγραψε και για την καλλιτεχνία της, πάντως, το ιταλικό Μέσο: «Είναι πολύπλευρη και επιτυχημένη ηθοποιός, από τις καλύτερες της γενιάς της, ικανή να ερμηνεύσει ολότελα διαφορετικούς ρόλους».

Στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2020 (EPA/ETTORE FERRARI)

Αυτόν τον καιρό η Μπλάνσετ βρίσκεται στο Λονδίνο για τα γυρίσματα του «Disclaimer», μίας σειράς της Apple TV σε σκηνοθεσία Αλφόνσο Κουαρόν, αλλά δεν διστάζει να είναι εντελώς αγνώριστη στη μεγάλη οθόνη, όπως έκανε στο φιλμ «Manifesto», του 2015. Εκεί «υποδύθηκε εντελώς διαφορετικές ηρωίδες: έγινε άστεγη, επιστήμων, εκφωνήτρια επικηδείου, πανκ γεμάτη τατουάζ, δημοσιογράφος και δασκάλα». Και αρσενικούς ήρωες έχει παίξει.

Σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στους New York Times, η Μπλάνσετ επιβεβαίωσε πόσο βαθιά είναι η υποκριτική της σχέση με το μακιγιάζ και με τα κοστούμια: «Εχω καταλάβει όλα αυτά τα χρόνια ότι η σχέση μου με τις αμπιγιέζ, με τις κομμώτριες, με τις μακιγιέζ, είναι όντως πολύ στενή» είπε, και συγχρόνως κατακεραύνωσε τους σκηνοθέτες που δεν καταλαβαίνουν και πάρα πολλά από τέτοια πράγματα, αν και αυτά «αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κινηματογράφου».

Στο φιλμ «Manifesto» του 2015, όπου υποδύθηκε εντελώς διαφορετικές ηρωίδες

Είπε ότι συνήθως αυτή τη δουλειά, του καλλιτεχνικώς φαίνεσθαι ας πούμε, οι σκηνοθέτες την ανέθεταν σε αυτήν και εκείνοι ξαλάφρωναν από το βάρος της αγγαρείας. Η ίδια, όμως, ως ηθοποιός ξέρει ότι ενσαρκώνοντας κάποιον ρόλο μπορεί να θέλξει παντοιοτρόπως. Ετσι αγάπησε το μακιγιάζ και το εμπιστεύθηκε.

Η Μπλάνσετ, γεννημένη στη Μελβούρνη το 1969, έλαβε, όπως γράψαμε, δύο Οσκαρ. Το 2005 κέρδισε το χολιγουντιανό αγαλματίδιο για τον β’ γυναικείο ρόλο χάρις στην ερμηνεία της στο φιλμ «The Aviator», του Μάρτιν Σκορσέζε, στο οποίο έπαιξε την Κάθριν Χέπμπορν. Εννέα χρόνια αργότερα βραβεύτηκε με Οσκαρ για τον α’ γυναικείο ρόλο χάρις στην ερμηνεία της στο φιλμ «Blue Jasmine» του Γούντι Αλεν.

Ως Κάθριν Χέπμπορν στην ταινία «The Aviator» του Μάρτιν Σκορσέζε, το 2004 ( Miramax Films)

Πέρα από τις τιμές του Χόλιγουντ, η Μπλάνσετ απέσπασε τον θαυμασμό του Τζόρτζο Αρμάνι, που εξήρε «τη λάμψη, τη φυσική κομψότητα και την εκλεπτυσμένη ομορφιά της». Ε, για αυτό και τη διάλεξε για τη διαφήμιση του αρώματός του «Sì». Η Μπλάνσετ «είναι μόνιμη φιγούρα σε επιδείξεις μόδας, ενώ στα πιο κόκκινα χαλιά περπατάει πάντα άψογα, με ωραίο στυλ». Τι άλλο να πούμε; Α, ότι «λατρεύει τα κλασικά φορέματα, από χρώματα προτιμάει το μαύρο και το άσπρο, ενώ σπάνια διαλέγει πιο φωτεινές αποχρώσεις ή τα στρας και τα φτερά».

Να ευχηθούμε και «πολύχρονη», βεβαίως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...