501
Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τον Μιχαήλ είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, στιγματίζοντας πολιτικά την παρέμβαση Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων | INTIMEnews

Nεκρός στη μάχη του Azovstal ο Μιχαήλ – «Κρίμα που είδαν έναν Αζόφ αντί ενός Ελληνα»

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2022, 08:44
Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τον Μιχαήλ είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, στιγματίζοντας πολιτικά την παρέμβαση Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων
|INTIMEnews

Nεκρός στη μάχη του Azovstal ο Μιχαήλ – «Κρίμα που είδαν έναν Αζόφ αντί ενός Ελληνα»

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2022, 08:44

Νεκρός στην τελική μάχη του Azovstal, στη Μαριούπολη, έπεσε ο ελληνικής καταγωγής ουκρανός μαχητής του Τάγματος του Αζόφ, Μιχαήλ, το μήνυμα του οποίου για την αντίσταση κατά των Ρώσων –στη διάρκεια της ομιλίας του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι– στη Βουλή των Ελλήνων, είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Την είδηση του θανάτου του μαχητή επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο ουκρανός πρεσβευτής Σεργκέι Σουτένκο, που δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τις διαστάσεις που πήρε στην Ελλάδα η παρέμβαση του μέλους του Τάγματος του Αζόφ.

«Κατάφεραν να φυτέψουν την ιδέα που απέτρεψε τους Ελληνες να δουν έναν Ελληνα να τους απευθύνεται. Είδαν ένα μέλος του Τάγματος Αζόφ να τους απευθύνεται. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απογοήτευσή μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σουτένκο και επανέλαβε:

«Ηταν Ελληνας. Ουκρανός ελληνικής καταγωγής» και «αυτό το τραγικό γεγονός θα δώσει ένα τέλος σε όλη αυτή τη συζήτηση σχετικά με την παρουσία του στη Βουλή».

Γιατί «αυτός ο έλληνας στρατιώτης σκοτώθηκε υπερασπιζόμενος τους Ουκρανούς, περιλαμβανομένων εκείνων ελληνικής καταγωγής στην Μαριούπολη», κατέληξε ο ουκρανός πρεσβευτής.

Αν και παραδέχθηκε ότι το Τάγμα του Αζόφ ξεκίνησε ως μια οργάνωση με ακροδεξιά ρητορική το 2014, ο Σεργκέι Σουτένκο υποστήριξε ότι με την πάροδο των ετών αναδιοργανώθηκε ριζικά και εντάχθηκε πλήρως στην Εθνική Φρουρά που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Στο ίδιο πλαίσιο και με αφορμή τις οξύτατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης (επάνω, το σχετικό tweet του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα) για την παρέμβαση Μιχαήλ κατά την ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων, ο ουκρανός διπλωμάτης έκανε λόγο για «βαθιά ριζωμένα αφηγήματα και επί ελληνικού εδάφους» – προϊόντα παραπληροφόρησης και προπαγάνδας, όπως τόνισε, της Μόσχας, τα οποία διοχετεύτηκαν προς την ελληνική κοινή γνώμη.

«Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του Τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη. Είναι όμως εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή. Μια εισβολή που προκαλεί εκτελέσεις αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή. Αν κάτι είναι ντροπή, είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση. Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή. Ηλθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων: είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν;» είχε παρατηρήσει τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, ο κ. Σουτένκο αναγνώρισε ότι έχει συντελεστεί ένα «μεγάλο άλμα» αναφορικά με την πρόσληψη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στην πραγματική της διάσταση από τον ελληνικό λαό, συγκρίνοντας τις απόψεις που διατυπωνόταν αρχικά, σε σχέση με το σήμερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...