354
Προσωπικό με προστατευτική στολή, στο αεροδρόμιο της Τόνγκα, ξεφορτώνει τη βοήθεια που έφτασε από την Ιαπωνία | Joint Staff Office of the Defense Ministry of Japan/HANDOUT via REUTERS

Τόνγκα: Τσουνάμι… Covid στη χώρα που είχε μόλις ένα κρούσμα πριν από την ηφαιστειακή έκρηξη

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2022, 09:30
Προσωπικό με προστατευτική στολή, στο αεροδρόμιο της Τόνγκα, ξεφορτώνει τη βοήθεια που έφτασε από την Ιαπωνία
|Joint Staff Office of the Defense Ministry of Japan/HANDOUT via REUTERS

Τόνγκα: Τσουνάμι… Covid στη χώρα που είχε μόλις ένα κρούσμα πριν από την ηφαιστειακή έκρηξη

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2022, 09:30

Αυτό που φοβόνταν στην Τόνγκα μετά την ηφαιστειακή έκρηξη έγινε πραγματικότητα: Ο κορονοϊός έφτασε στο απομονωμένο νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού.

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, που σημειώθηκε η καταστροφική έκρηξη και το τσουνάμι, είχε καταγραφεί μόλις ένα κρούσμα από την αρχή της πανδημίας. Ομως, με την άφιξη ξένης βοήθειας από χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία, παρά τα προστατευτικά μέτρα που ελήφθησαν, εισήλθε στη χώρα και ο SARS-CoV-2 με κάποιο μέλος του πληρώματος.

Ετσι, ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάστηκε μέσα σε διάστημα 24 ωρών, σύμφωνα με τις αρχές.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας Σάια Πιουκάλα ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο εντοπίστηκαν 31 νέα κρούσματα, ρεκόρ για το αρχιπέλαγος.

Τα δείγματα από τα τεστ που εστάλησαν στην Αυστραλία επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για το παραλλαγμένο στέλεχος Ομικρον του κορονοϊού, που είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό, σημείωσε ο Πιουκάλα.

Το lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα δυσχεραίνει το έργο των διασωστών που έχουν αναπτυχθεί μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Χούνγκα Τόνγκα-Χούνγκα Χααπάι, η οποία ήταν πιο ισχυρή και από έκρηξη ατομικής βόμβας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστό πώς έφτασε η Covid-19 στην Τόνγκα, όμως οι περισσότερες υποψίες στρέφονται στα πλοία που μετέφεραν βοήθεια στο νησιωτικό κράτος από την Αυστραλία, την Κίνα, τη Γαλλία, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία, παρά τους αυστηρούς κανόνες που είχαν υιοθετηθεί για την παράδοση των προϊόντων.

Αυστραλοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι για το ξέσπασμα αυτό της επιδημίας δεν ευθύνεται το πλήρωμα του HMAS Adelaide, μεταξύ του οποίου είχαν εντοπιστεί κρούσματα, τονίζοντας ότι το πλοίο δεν εκφόρτωσε τη βοήθεια που μετέφερε στο λιμάνι της Νουκουαλόφα, όπου εντοπίστηκε η πρώτη μόλυνση.

Σχεδόν το 87% των κατοίκων της Τόνγκα έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της Cοvid-19, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, οι επικοινωνίες παραμένουν ασταθείς στο αρχιπέλαγος, καθώς από την έκρηξη έσπασε το υποθαλάσσιο καλώδιο που συνδέει την Τόνγκα με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Tonga Cable Limited διαβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι το πλοίο που έχει αναλάβει την επιδιόρθωση της βλάβης έχει εντοπίσει το σημείο όπου έχει σπάσει το καλώδιο, αλλά οι ζημιές είναι σοβαρότερες από αυτές που πίστευαν.

Οι επικοινωνίες δεν αναμένεται να έχουν αποκατασταθεί πλήρως πριν από τις 20 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...