725
| Bertelsmann Music Group/ CreativeProtagon

Κάρλος Σαντάνα: στην κορυφή των τσαρτ με τη βοήθεια του Θεού 

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2021, 21:45
|Bertelsmann Music Group/ CreativeProtagon

Κάρλος Σαντάνα: στην κορυφή των τσαρτ με τη βοήθεια του Θεού 

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2021, 21:45

Φέροντας στις πλάτες του 74 χρόνια εκ των οποίων τα περισσότερα τα αφιέρωσε στη μουσική ο Κάρλος Σαντάνα χειρίζεται τα διάφορα είδη, ακόμη και όσα διαφέρουν ιδιαίτερα μεταξύ τους, με απίστευτη μαεστρία. Απόδειξη αποτελεί ο τελευταίος του δίσκος όπου από τη ρέγκε περνάει στο χέβι μέταλ και από το ροκ στη ραπ, αν και σε κάθε τραγούδι κυριαρχεί ο ξεχωριστός και ανεπανάληπτος ήχος της κιθάρας του.

Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου κυκλοφόρησε το «Blessing and Miracles», «ένα άλμπουμ μαγικό, όπως μαγικοί μπορούμε να καταστούμε όλοι μας, αρκεί να καταφέρουμε να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας: το φως, το πνεύμα και την ψυχή», σημείωσε ο κορυφαίος κιθαρίστας, συνομιλώντας μέσω zoom με τον Κάρλο Μορέτι της La Repubblica.

Κατά τη συζήτησή τους ο Σαντάνα επιβεβαίωσε πως μυστικιστικά αντιμετωπίζει όχι μόνο τη ζωή αλλά και τη μουσική. Στην προκειμένη περίπτωση υποστηρίζει πως οι πολλοί καλεσμένοι στον δίσκο του – από τον Στιβ Γουίνγουντ με τον οποίο προτείνουν μία εξαιρετική εκδοχή του «A whiter shade of pale» των Procol Harum έως τον Τσικ Κορία σε μία από τις τελευταίες ηχογραφήσεις του – βρέθηκαν κοντά του επειδή έτσι το θέλησαν ανώτερες δυνάμεις ενώ τα τραγούδια έφτασαν σε αυτόν πάνω στα φτερά αγγέλων.

Επισημαίνοντας ο δημοσιογράφος της La Repubblica ότι ο δίσκος αρχίζει και ολοκληρώνεται με το ίδιο τραγούδι «Ghost of future», ο Σαντάνα σημείωσε πως «το φάντασμα του μέλλοντος είναι η φαντασία σου, η αποφασιστικότητά σου και η ευλογία του Θεού». Σχετικά με τις δυνάμεις που διαθέτουν οι άνθρωποι για να αποπειρώνται να πραγματώνουν τους στόχους τους εξήγησε «πως το φως είναι ο Θεός, ενώ το πνεύμα και η ψυχή έχουν ατομική υπόσταση».

Επικαλούμενος τα θεία ο χαρισματικός κιθαρίστας δεν έκρυψε πως ηχογράφησε τον δίσκο έχοντας κατά νου πως κάποια από τα κομμάτια θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμα και στην κορυφή των τσαρτ. «Κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά, αλλά εάν έχεις τον Θεό με το μέρος σου όλα γίνονται δυνατά. Επιδιώξαμε να κάνουμε ακριβώς αυτό, να γράψουμε τραγούδια που θα μπορούσαν να φτάσουν στην κορυφή, οπότε είναι σα να το ζητήσαμε από τον θεό. Ισχύει ό,τι και με τις προσευχές, πρέπει να ζητάς κάτι επίμονα και να πιστεύεις ότι θα πραγματοποιηθεί, στην δική μου περίπτωση το να φτάσω σε όλα τα κινητά του κόσμου και μέσω αυτών να αγγίξω τις καρδιές των ανθρώπων», αποκάλυψε.

«Τίποτα δεν είναι αδύνατο. Και, επιπλέον, το να είσαι 74 χρόνων και να συνεχίζεις να είσαι τόσο επίκαιρος στη μουσική αποτελεί ευλογία. Οπότε ευχαριστώ τους πάντες και ευχαριστώ τον Θεό», πρόσθεσε ο Σαντάνα, όταν ο συνομιλητής του τού υπενθύμισε ότι τα τελευταία εξήντα χρόνια δεν πέρασε δεκαετία κατά την οποία ένα άλμπουμ του να μην φτάσει στις δέκα πρώτες θέσεις των τσαρτ.

Ερωτηθείς γιατί επέλεξε να διασκευάσει ένα θρυλικό κομμάτι της δεκαετίας του ‘60, το περίφημο «A whiter shade of pale» των Procol Harum, ένα από τα πιο επιτυχημένα σινγκλ όλων των εποχών το οποίο έχει διασκευαστεί τουλάχιστον 1.000 φορές, ο Σαντάνα αποκάλυψε πως «η ιδέα μου ήρθε το 2018, όταν βρισκόμασταν πάνω στη σκηνή με τον Στιβ Γουίνγουντ σε μια συναυλία του Ερικ Κλάπτον στο Λονδίνο μπροστά σε 70.000 θεατές. Εγώ του πρότεινα να διασκευάσουμε το “A whiter shade of pale”, τον είχα φανταστεί να κάθεται στο χάμοντ (είδος οργάνου) και να το τραγουδά και εγώ να παίζω κιθάρα, αλλά ερμηνεύαμε το κομμάτι εντελώς διαφορετικά. “Μπορούμε να το κάνουμε πιο αφρικανικό, και λίγο πορτορικάνικο, πιο σέξι με λίγα λόγια”, του είπα. Εκείνος παρέμεινε σιωπηλός για είκοσι δευτερόλεπτα και μετά μου είπε ότι το φανταζόταν ήδη και εκείνος και ήταν ενθουσιασμένος».

Σχετικά με το «All Together», το τραγούδι στο οποίο ο Σαντάνα παίζει μαζί με τον βιρτουόζο πιανίστα και θρύλο της τζαζ Τσικ Κορία που εγκατέλειψε τα εγκόσμια τον περασμένο Φεβρουάριο σε ηλικία 79 ετών, είπε πως «όταν το ακούω ανατριχιάζω καθώς καταφέρνει να θολώσει τα όρια μεταξύ του αισθητού και του υπεραισθητού κόσμου. Την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε ο Τσικ έπαιζε στο συγκρότημα του Μάιλς Ντέιβις. Ανέκαθεν γνώριζα ότι εκείνος, ο Μακόι Τάινερ, ο Κιθ Τζάρετ και ο Χέρμπι Χάνκοκ αμφισβητούσαν τις συμβάσεις. Και εγώ μπορώ να πω ότι παίζω καλά αλλά εκείνοι υπήρξαν διάνοιες της αρμονίας», παραδέχεται ένας από τους πιο χαρισματικούς κιθαρίστες όλων των εποχών.

Οσον αφορά το ότι το «Blessing and Miracles» μπορεί να χαρακτηριστεί και οικογενειακό, πέρα από συλλογικό, άλμπουμ καθώς σε αυτό τραγουδούν τα δύο από τα τρία παιδιά του Σαντάνα ενώ η δεύτερη σύζυγός του Σίντι Μπλάκμαν παίζει κρουστά, ανέφερε πως «αισθάνομαι σαν τον Μπάρι Γουάιτ που τραγουδούσε με τη σύζυγό του Γκλοντίν. Το να παίζω με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου είναι σαν να παίζουμε όλοι μαζί στον κήπο και να προσπαθούμε να χτυπήσουμε την πινιάτα για να μαζέψουμε τα γλυκά που θα πέσουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...