422
Ο Μόρτεν Μόρλαντ, των λονδρέζικων Times, φαντάστηκε την Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας με το πλακάτ και την πόζα της Γκρέτα Τούνμπεργκ |

Η Ελισάβετ α λα Γκρέτα και επιπλέον… θυμωμένη!

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2021, 21:00
Ο Μόρτεν Μόρλαντ, των λονδρέζικων Times, φαντάστηκε την Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας με το πλακάτ και την πόζα της Γκρέτα Τούνμπεργκ
|

Η Ελισάβετ α λα Γκρέτα και επιπλέον… θυμωμένη!

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2021, 21:00

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ συνελήφθη από τα αδιάκριτα μικρόφωνα του ουαλικού κοινοβουλίου να συνομιλεί με την Καμίλα, τη σύζυγο του πρίγκιπα Καρόλου, και να της λέει ότι είναι εκνευρισμένη με τους ηγέτες που μιλούν υπέρ του κλίματος, ωστόσο δεν πράττουν και κάτι. Στο ουαλικό κοινοβούλιο η Ελισάβετ παρέστη λόγω της έναρξης των εργασιών του.

Η βασίλισσα της Αγγλίας είπε στην Καμίλα ότι ακούει και πληροφορείται τα πάντα σχετικά με το COP, δηλαδή το διεθνές μίτινγκ για το κλιματικό ζήτημα που πρόκεται να γίνει τον προσεχή Νοέμβριο στη Σκωτία («Είναι κάτι το εξαιρετικό, έτσι δεν είναι;»), και, μάλλον θυμωμένη, συμπλήρωσε ότι έχει ενοχληθεί από την αδράνεια που ακολουθεί τον συνήθη βερμπαλισμό του πολιτικού προσωπικού. Δηλαδή η Ελισάβετ είπε κουβέντες που θυμίζουν ανάλογες της νεαρής σουηδής ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Με δεδομένο τον ήπιο χαρακτήρα της βασίλισσας Ελισάβετ, δικαίως έγραψε η Corriere della Sera ότι χρειάζονται πολλά και σοβαρά για να την εκνευρίσουν, όμως εδώ φάνηκε να γκρινιάζει στ’ αλήθεια. Γιατί γκρίνιαξε; Επειδή φαίνεται ότι πράγματι ανησυχεί για το κλίμα, επειδή όντως την απασχολεί το μέλλον του πλανήτη, επειδή το ζήτημα είναι φλέγον και την αγγίζει συναισθηματικά.

Με δεδομένη και τη θεσμική υποχρέωσή της περί πολιτικής ουδετερότητας, το ιταλικό Μέσο έβγαλε το συμπέρασμα ότι από τη στιχομυθία με την Καμίλα συνάγεται πως η Ελισάβετ έφθασε πλέον στο αμήν και είναι έτοιμη να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά της και τις κρίσεις της για το ζήτημα του κλίματος: «Ηταν μία παρέμβαση, αν και δεν προοριζόταν για τον λαό».

Με την ευκαιρία, οι Ιταλοί θύμισαν ότι μόνο σε μία περίπτωση η βασίλισσα φάνηκε να σχολιάζει πολιτικά θέματα. Αυτό έγινε την παραμονή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, το 2014. Τότε η Ελισάβετ είχε προτρέψει τους εκλογείς «να σκεφτούν προσεκτικά το μέλλον». Κατόπιν ο τότε πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ισχυρίστηκε ότι είχε συντελέσει στο να μιλήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο η βασίλισσα, με σκοπό να εμποδιστεί η απόσχιση της Σκωτίας από τη Βρετανία. Φυσικά, το Μπάκιγχαμ τον διέψευσε και αρνήθηκε την πρόθεση παρέμβασης.

Σε κάθε περίπτωση, έγραψε η Corriere, η τελευταία, περιβαλλοντικής έξαψης κίνηση της βασίλισσας δείχνει ότι είναι πάντα σε εγρήγορση, παρά τα 95 χρόνια της, παρά το μπαστούνι που την εξυπηρετεί στη βάδιση. Εξάλλου η Ελισάβετ επέβαλε προσφάτως και «πράσινα» ενεργειακά μέτρα στο παλάτι και σε άλλες βασιλικές κατοικίες, κάτι που δείχνει την οικολογική ευαισθησία της.

Αλλά το ‘χει όλη η οικογένεια με το συγκεκριμένο θέμα: και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ βρήκε τον κατάλληλο τρόπο ώστε να επιπλήξει τον αμερικανό Κροίσο Ελον Μασκ, όταν του είπε ότι πρέπει να ανησυχεί περισσότερο για τη σωτηρία της Γης, παρά για τα διαστημικά ταξίδια…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...