596
Ο Ακης Σκέρτσος στους «Αταίριαστους» του ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας | Youtube/ ΣΚΑΪ

Σκέρτσος: «Δεν υπάρχει ατομικό δικαίωμα που να στρέφεται κατά της δημόσιας υγείας»

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2021, 12:52
Ο Ακης Σκέρτσος στους «Αταίριαστους» του ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας
|Youtube/ ΣΚΑΪ

Σκέρτσος: «Δεν υπάρχει ατομικό δικαίωμα που να στρέφεται κατά της δημόσιας υγείας»

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2021, 12:52

Ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, δεν άφησε κανένα περιθώριο παράτασης (όπως ζητούν οι συνδικαλιστές) για την ισχύ του μέτρου της αναστολής εργασίας όσων υγειονομικών επιμένουν να προσέρχονται στις θέσεις τους ανεμβολίαστοι.

«Η υποχρεωτικότητα θα ξεκινήσει κανονικά από 1ης Σεπτεμβρίου […] Η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω σε αυτό το θέμα. Είναι ζήτημα προστασίας των ίδιων των υγειονομικών και της υγείας των νοσηλευομένων», ξεκαθαρισε ο κ. Σκέρτος για να υπογραμμίσει:

«Δεν υπάρχει ατομικό δικαίωμα που να στρέφεται κατά της δημόσιας υγείας ή κατά της ζωής των συνανθρώπων μας… Σεβαστά τα ατομικά δικαιώματα, αλλά δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων […] Στο νοσοκομείολ πηγαίνουμε για να προστατέψουμε την υγεία μας, όχι για να κινδυνέψουμε από κάποιον που δεν είναι εμβολιασμένος. Θεωρώ αυτονόητο ότι αυτό αποτελεί πλέον κτήμα και των υγειονομικών και των συνδικαλιστικών τους οργάνων».

«Προλαβαίνουν όλοι οι ανεμβολίαστοι λίγες χιλιάδες, σήμερα και αύριο να εμβολιαστούν, δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τις δουλειές τους ούτε με τη λειτουργία του ΕΣΥ», υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας.

«Προφανώς», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, «θα υπάρξουν αποχωρήσεις για όσους δεν επιλέξουν να κάνουν το εμβόλιο», ωστόσο, διαβεβαίωσε, «για την αναπλήρωση των κενών έχουν γίνει προβλέψεις, καθώς τα κενά αφορούν κάποια περιφερειακά νοσοκομεία». Σημείωσε επίσης, ότι όσοι τελικά αποφασίσουν να εμβολιαστούν αφού βγουν σε αναστολή, είναι πιθανό να μην επιστρέψουν στις θέσεις που είχαν.

Οσο για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ο κ. Σκέρτσος αρκέστηκε να πει πως δεν είναι της παρούσης.

«Θα κάνουμε τα μέτρα που ανακοινώσαμε να κάνουν τον κύκλο τους, υπάρχουν στο τραπέζι προτάσεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας, αλλά δεν είναι της παρούσης», ανέφερε συγκεκριμένα.

Κληθείς να σχολιάσει τις συγκεντρώσεις κατά των εμβολίων και της υποχρεωτικότητας, ο κ. Σκέρτσος δεν έκρυψε την απογοήτευσή  του:

«Με θλίβουν οι εικόνες των συγκεντρώσεων των αρνητών, υπάρχει πράγματι πολύ σκληρός, αλλά μειοψηφικός πυρήνας αντιεμβολιαστών, αρνητών της προόδου που έχει κάνει η επιστήμη και η ανθρωπότητα για να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως. Νομίζω ότι με αυτό το τμήμα του πληθυσμού δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε, μπορούμε όμως να συνομιλήσουμε με τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και το φοβούνται», παρατήρησε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι η χώρα και η οικονομία δεν πρόκειται να υποχρεωθούν σε νέο lockdown.

«Περίπου 63% των πολιτών έχουν εμβολιαστεί.. Δεν θα πάμε σε νέο lockdown. Δεν θα ορίζει μια μειοψηφία τον τρόπο που θα λειτουργεί η κοινωνία και η οικονομία», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο υπουργός Επικρατείας.

Στη συνέντευξή του ο κ. Σκέρτσος μίλησε και για την επικείμενη -μετά τις διακοπές-  ενημερωτική καμπάνια για τον εμβολιασμό των παιδιών (ενόψει και της έναρξης του νέου σχολικού έτους). «Εχουμε καθημερινά 25.000 με 30.000 ραντεβού εμβολιασμού από όλες τις ηλικίες με αυξημένο ενδιαφέρον από τις 6 Αυγούστου και τώρα -τόνισε- είναι κατάλληλος καιρός να ενημερωθούν οι εμβολιασμένοι γονείς των παιδιών για την καταλληλότητα του εμβολίου», επαναλαμβάνοντας  ότι τα σχολεία δεν πρόκειται φέτος να κλείσουν λόγω κορονοϊού.

Για τη χρήση της μάσκας, σημείωσε ότι δεν αφαιρέθηκε ποτέ ως ατομικό μέσο προστασίας. «Το καλοκαίρι δώσαμε τη δυνατότητα σε δημοσίους χώρους χωρίς συνάθροιση να μη τη φοράμε. Η μάσκα παραμένει αναγκαίο μέσο προστασίας και για τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους», είπε, ενώ για το ενδεχόμενο περιορισμών και στα μέσα μαζικής μεταφοράς για τους ανεμβολίαστους, ήταν σαφής χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να μπει οποιουδήποτε είδους περιορισμός,

«Δεν μπορούμε συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα όπως στην κινητικότητα με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να βάλουμε τέτοιους περιορισμούς θα ήταν αδιανόητο. Το να πας όμως σε καφετέρια ή εστιατόριο δεν είναι ουσιώδης δραστηριότητα, είναι ψυχαγωγική δραστηριότητα», εξήγησε, γι αυτό και «θα προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε τη λειτουργία των χώρων αυτών με την πρόσβαση μόνο σε όσους είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει. Είναι χώροι υπερμεταδότες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...