556
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφοίτησε από την ENA το 2004 | Creative Protagon

Ο Μακρόν κλείνει τη… Σχολή του για να τη μεταρρυθμίσει

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2021, 19:49
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφοίτησε από την ENA το 2004
|Creative Protagon

Ο Μακρόν κλείνει τη… Σχολή του για να τη μεταρρυθμίσει

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2021, 19:49

Με τη Γαλλία να απέχει μόνο έναν χρόνο από τις προεδρικές εκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν επιμένει στο πρόγραμμα μεταρρύθμισης των θεσμών-πυλώνων της χώρας του, επεκτείνοντας το αυτή τη φορά στη σχολή από την οποία αποφοίτησε.

Από την Εθνική Σχολή Διοίκησης (ΕΝΑ), με έδρα στο Στρασβούργο, έχει εξέλθει από το 1945 όλη η ηγετική ελίτ της Γαλλίας – συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου.

Απόφοιτοι ήταν άλλοι τρεις πρόεδροι, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εστέν, ο Ζακ Σιράκ και ο Φρανσουά Ολάντ, ο νυν πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ο τέως πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, άλλοι πρώην πρωθυπουργοί, όπως ο Λοράν Φαμπιούς, ο Μισέλ Ροκάρ και ο Λιονέλ Ζοσπέν, η νυν υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί όπως και δεκάδες υπουργοί των τελευταίων δεκαετιών, επιχειρηματίες και ξένοι ηγέτες.

Η δέσμευση του Μακρόν για αλλαγή του καθεστώτος εκπαίδευσης του ανώτατου προσωπικού του Δημοσίου είναι παλιά, ενώ εξαιτίας της κρίσης έχει γίνει πλέον και επείγουσα.

«Καθήκον μας είναι να γνωρίζουμε πώς να απαντήσουμε» στην κρίση, τόνισε ο γάλλος πρόεδρος ενώπιον 600 ανώτατων υπαλλήλων σε μία κεκλεισμένων των θυρών ομιλία, αναφέρει το Politico. Οπως πρόσθεσε, πολλοί ήταν εκείνοι που, εν μέσω κρίσης, έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο με τον οποίο το κράτος χειρίστηκε την οικονομική κρίση.

Περιγράφοντας τη μεταρρύθμιση για την ΕΝΑ, ο Μακρόν είπε ότι η σχολή θα κλείσει με τη μορφή που έχει σήμερα και στη θέση της θα αρχίσει τη λειτουργία του, από τον Ιανουάριο του 2021, το Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει πάνω από 10 ανώτατα ινστιτούτα, με στόχο να εκπαιδεύσει την επόμενη γενιά των δημοσίων υπαλλήλων.

H ENA (Ecole National d’ Administration), Εθνική Σχολή Διοίκησης, στο Στρασβούργο. Μια μηχανή παραγωγής ανωτάτων στελεχών του δημοσίου και άφθονης γραφειοκρατίας… (ΕΝΑ)

Επιπλέον, θα αλλάξει το σύστημα προαγωγών των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο μέχρι σήμερα βασιζόταν στους βαθμούς με τους οποίους αποφοίτησαν από την ΕΝΑ. Θα παραμείνει ωστόσο το επιλεκτικό σύστημα εισαγωγής στη σχολή, για το οποίο πολλοί λένε ότι είναι προκατειλημμένο ενάντια σε μαθητές από φτωχότερα στρώματα, ενώ οι βαθμοί θα εξακολουθούν να μετρούν για τον πρώτο διορισμό.

Το ζήτημα της μεταρρύθμισης για τη σχολή έχει μεγάλη πολιτική σημασία για τον πρόεδρο της Γαλλίας. Είχε αναφερθεί σε μεταρρυθμίσεις για την ENA για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων από τα Κίτρινα Γιλέκα, το 2018,  μία από τις  χειρότερες κρίσεις της θητείας του.

Στους αποφοίτους της ENA (που οι Γάλλοι αποκαλούν «έναρχους», από το ENA και το αρχαίο ελληνικό «άρχειν»), χρεώνουν πολλές φορές τη γραφειοκρατία του γαλλικού Δημοσίου, την έλλειψη ευελιξίας σε περιόδους κρίσης, αλλά και την άγνοια για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ιδίως όσοι ζουν έξω από την πρωτεύουσα, το Παρίσι.

Τον Φεβρουάριο η γαλλική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής, δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες σε μαθητές από χαμηλότερα στρώματα. Με τις αλλαγές που σχεδιάζει, ο πρόεδρος Μακρόν επιθυμεί να καταστήσει τη σχολή ελκυστική και σε αυτούς που δεν βρίσκουν τώρα πολύ ενδιαφέρουσα την καριέρα στο Δημόσιο. Επιπλέον θα επιτρέπει στους δημόσιους λειτουργούς να παίρνουν μεταπτυχιακά (αν το επιθυμούν)  σε τομείς όπως το μάνατζμεντ και τα οικονομικά, ενώ θα τους επιτρέπεται να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα.

Το τμήμα ανθρώπινων πόρων της σχολής θα χειρίζεται την καριέρα των αποφοίτων και θα διασφαλίζει ότι εργάζονται για την κεντρική διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση ή και τον ιδιωτικό τομέα, για τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν μετακινηθούν σε υψηλότερες θέσεις στον πυρήνα της κρατικής διοίκησης, όπως για παράδειγμα τα διοικητικά δικαστήρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...